
Pepparkakscheesecake
Cheesecake är kakan som går att variera i oändlighet. Här är en variant, som passar extra bra runt juletider, med pepparkaksbotten och apelsingarnering.
- Botten:
- 75 g smör
- 150 g pepparkakor
- Fyllning:
- 2 gelatinblad
- 200 g naturell färskost
- 1 apelsin, finrivet skal
- 0.75 dl florsocker
- 2 dl lätt crème fraiche
- Garnering:
- 1 dl syltat apelsinskal
Gör så här
- Smält matfettet. Krossa pepparkakorna fint och blanda smulorna med fettet. Tryck ut blandningen i en form, gärna med löstagbar kant. Ställ formen i kylen så att kakbottnen stelnar.
- Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
- Rör osten mjuk och blanda den med apelsinskal, socker och crème fraiche. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
- Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Vispa ner gelatinet i fyllningen och bred ut den i formen. Låt stå i kylen minst en timme.
- Garnera med syltade apelsinskal.
Liknande recept
Pepparkakscheesecake
Cheesecake är kakan som går att variera i oändlighet. Här är en variant, som passar extra bra runt juletider, med pepparkaksbotten och apelsingarnering.
Gör så här
- Smält matfettet. Krossa pepparkakorna fint och blanda smulorna med fettet. Tryck ut blandningen i en form, gärna med löstagbar kant. Ställ formen i kylen så att kakbottnen stelnar.
- Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
- Rör osten mjuk och blanda den med apelsinskal, socker och crème fraiche. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
- Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Vispa ner gelatinet i fyllningen och bred ut den i formen. Låt stå i kylen minst en timme.
- Garnera med syltade apelsinskal.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2011-12-01
Hittade precis denna omvandlare. 1 tsk agar agar pulver ersätter 1 tsk gelatinpulver eller 2 gelatinblad Nu blir de cheescake! =)
2011-12-01
Om man vill ersätta gelatinbladen kan man använda agar-agar som är gjort av torkat sjögräs. Det är tio gånger starkare än gelatinpulver (för en matsked gelatinpulver behövs ca ett krm agar)! Dock skulle jag gärna vilja veta hur mycket 2 gelatinblad motsvarar... nån som vet?
2011-12-01
Just i den här cheesecaken måste man använda gelatin men här finns en julig variant med saffran som klarar sig utan. http://www.coop.se/Recept--mat/Recept/s/saffranscheesecake-med-pepparkaksbotten/
2011-11-30
Med gelatin blir toppingen lite fastare och håller formen bättre. Kanterna blir rakare när man skär. Använd gelatin är mitt tips!
2011-11-30
Jag tror inte man behöver gelatin. Har ett annat recpet där man har ägg istället.
2011-11-30
Måste man använda sig av gelatinblad?
2011-11-30
pepparkakorna är nog inte glutenfria i normalfall.
2011-11-30
Är den inte redan glutenfri?
2011-11-29
Låter gott, går också lätt att göra glutenfritt
2011-11-29
Lät gott....
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
ida
2011-12-01
Hittade precis denna omvandlare. 1 tsk agar agar pulver ersätter 1 tsk gelatinpulver eller 2 gelatinblad Nu blir de cheescake! =)
ida
2011-12-01
Om man vill ersätta gelatinbladen kan man använda agar-agar som är gjort av torkat sjögräs. Det är tio gånger starkare än gelatinpulver (för en matsked gelatinpulver behövs ca ett krm agar)! Dock skulle jag gärna vilja veta hur mycket 2 gelatinblad motsvarar... nån som vet?
Ninna/webbredaktionen
2011-12-01
Just i den här cheesecaken måste man använda gelatin men här finns en julig variant med saffran som klarar sig utan. http://www.coop.se/Recept--mat/Recept/s/saffranscheesecake-med-pepparkaksbotten/
inger
2011-11-30
Med gelatin blir toppingen lite fastare och håller formen bättre. Kanterna blir rakare när man skär. Använd gelatin är mitt tips!
Anna
2011-11-30
Jag tror inte man behöver gelatin. Har ett annat recpet där man har ägg istället.
Hanna
2011-11-30
Måste man använda sig av gelatinblad?
carina
2011-11-30
pepparkakorna är nog inte glutenfria i normalfall.
Sofia
2011-11-30
Är den inte redan glutenfri?
Birgit
2011-11-29
Låter gott, går också lätt att göra glutenfritt
Jennie
2011-11-29
Lät gott....