Paneer - indisk färskost

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
4.17 (6 betyg)

4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 2 liter mjölk, lantmjölk (3.8-4.5%)
  • 4 msk citronsaft pressad
  • 2 msk rostade sesamfrön, eventuellt
  • 1 msk smör eller olja till stekning
  • 1.5 tsk salt

Gör så här

  1. Koka upp mjölken i en kastrull. Dra den från värmen och häll i citronsaft och salt. Rör om så att mjölken delar sig. Låt stå ca 5 min. Rör om ett par gånger under tiden.
  2. Häll mjölken i en silduk i ställning. Låt stå ca 1 timme tills all vassle har runnit bort. Krama ur den sista vasslen genom att snurra silduken som en boll.
  3. Lägg ostmassan i plastfolie i en liten form. Strö ev över sesamfrön och vik över plasten. Lägg en press över, t ex ett smörpaket. Ställ i kylen i minst 12 timmar. Osten håller ca 10 dagar i kylen om den är väl inplastad.
  4. Skär osten i bitar och stek i smör eller olja i en het panna vid servering.

Tips

Det går också bra att sila genom ett kaffefilter även om det tar längre tid.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lars-Göran

2019-12-03

Hej Camilla. Följde receptet men osten blev lös och grynig. Inte tillräckligt fast för att kunna steka. Vad kan ha gått fel? Sedan kunde smaken varit lite tydligare. Verkar som både citrus- och salt-smaken försvann med vasslen.

Checkbox Coop

2019-09-25

Hej Camilla! I detta recept ska det vara 1,5 tsk salt. Tack för att du uppmärksammade att saltet saknades i ingredienslistan. Lycka till i köket!

Camilla

2019-09-18

Hej! Hur mycket salt ska det vara?

Liknande recept

Spara recept

Tonfiskröra på rågbröd

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Rostad potatis med vitlökssås och friterad kapris

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Quinoabollar med limeyoghurt i tortillawrap

Betyg
Betyg
(37)
Spara recept

Klassisk laxburgare

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Aubergine i ugn med fårost

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Tortillawraps med chèvrekräm

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Laxtaco

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Nacho de lux med pulled pork

Betyg
Betyg
(13)
5 st
  • Ingredienser (5)
  • 2 liter mjölk, lantmjölk (3.8-4.5%)
  • 4 msk citronsaft pressad
  • 2 msk rostade sesamfrön, eventuellt
  • 1 msk smör eller olja till stekning
  • 1.5 tsk salt

Paneer - indisk färskost

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
4.17 (6 betyg)

4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Koka upp mjölken i en kastrull. Dra den från värmen och häll i citronsaft och salt. Rör om så att mjölken delar sig. Låt stå ca 5 min. Rör om ett par gånger under tiden.
  2. Häll mjölken i en silduk i ställning. Låt stå ca 1 timme tills all vassle har runnit bort. Krama ur den sista vasslen genom att snurra silduken som en boll.
  3. Lägg ostmassan i plastfolie i en liten form. Strö ev över sesamfrön och vik över plasten. Lägg en press över, t ex ett smörpaket. Ställ i kylen i minst 12 timmar. Osten håller ca 10 dagar i kylen om den är väl inplastad.
  4. Skär osten i bitar och stek i smör eller olja i en het panna vid servering.

Tips

Det går också bra att sila genom ett kaffefilter även om det tar längre tid.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lars-Göran

2019-12-03

Hej Camilla. Följde receptet men osten blev lös och grynig. Inte tillräckligt fast för att kunna steka. Vad kan ha gått fel? Sedan kunde smaken varit lite tydligare. Verkar som både citrus- och salt-smaken försvann med vasslen.

Checkbox Coop

2019-09-25

Hej Camilla! I detta recept ska det vara 1,5 tsk salt. Tack för att du uppmärksammade att saltet saknades i ingredienslistan. Lycka till i köket!

Camilla

2019-09-18

Hej! Hur mycket salt ska det vara?

Liknande recept

Spara recept

Tonfiskröra på rågbröd

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Rostad potatis med vitlökssås och friterad kapris

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Quinoabollar med limeyoghurt i tortillawrap

Betyg
Betyg
(37)
Spara recept

Klassisk laxburgare

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Aubergine i ugn med fårost

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Tortillawraps med chèvrekräm

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Laxtaco

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Nacho de lux med pulled pork

Betyg
Betyg
(13)