Palsternacksgratäng

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.46 (46 betyg)

Fyllig och mycket god gratäng med buljongkokta palsternackor.

Tillagningstid: 40 minuter
Ugnstemperatur:225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 500 g palsternackor
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • Gratängsås:
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl riven ost
  • 1 ägg
  • 0.5 dl grädde eller mjölk
  • 1 krm peppar (eller efter smak)
  • 2 krm salt (eller efter smak)
  • Gratinering:
  • 1 dl riven ost

Gör så här

  1. Skala och dela palsternackorna på längden. Koka upp vatten och buljongtärningen i en låg, vid gryta och koka palsternackorna ca 10 minuter. Låt dem rinna av, spara buljongen. Lägg palsternackorna i en lätt smord, ugnssäker form.
  2. Smält fettet i en kastrull och rör ner mjölet. Späd med buljong (ca 3/5 av den totala mängden) och mjölk. Koka upp under omrörning och koka 3-4 minuter. Rör ner osten. Blanda söndervispat ägg med grädde eller mjölk och rör ner det i såsen. Smaka av med salt och peppar.
  3. Häll såsen över palsternackorna och strö över riven ost. Gratinera fortfarande varm rätt i 250º ugnsvärme i övre delen av ugnen tills ytan fått fin färg, ca 10 minuter. Med kalla palsternackor, palsternackor, gratinera i 225º ugnsvärme, i mitten av ugnen, 20-25 minuter.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Morotssallad med pumpafrön

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Köttbullar med rivna morötter och ingefära

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Lammkebab med rotsaker och morotsraita

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Brieostpaj

Betyg
Betyg
(28)
Spara recept

Pumpapaj

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Klassisk rotfruktsgratäng

Betyg
Betyg
(121)
Spara recept

Nejlikebakad skinkstek med kålrot och ädelost

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Broccolibollar med rostade rotfruktsstavar och basilikayoghurt

Betyg
Betyg
(2)
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 500 g palsternackor
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • Gratängsås:
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl riven ost
  • 1 ägg
  • 0.5 dl grädde eller mjölk
  • 1 krm peppar (eller efter smak)
  • 2 krm salt (eller efter smak)
  • Gratinering:
  • 1 dl riven ost

Palsternacksgratäng

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.46 (46 betyg)

Fyllig och mycket god gratäng med buljongkokta palsternackor.

Tillagningstid: 40 minuter
Ugnstemperatur:225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala och dela palsternackorna på längden. Koka upp vatten och buljongtärningen i en låg, vid gryta och koka palsternackorna ca 10 minuter. Låt dem rinna av, spara buljongen. Lägg palsternackorna i en lätt smord, ugnssäker form.
  2. Smält fettet i en kastrull och rör ner mjölet. Späd med buljong (ca 3/5 av den totala mängden) och mjölk. Koka upp under omrörning och koka 3-4 minuter. Rör ner osten. Blanda söndervispat ägg med grädde eller mjölk och rör ner det i såsen. Smaka av med salt och peppar.
  3. Häll såsen över palsternackorna och strö över riven ost. Gratinera fortfarande varm rätt i 250º ugnsvärme i övre delen av ugnen tills ytan fått fin färg, ca 10 minuter. Med kalla palsternackor, palsternackor, gratinera i 225º ugnsvärme, i mitten av ugnen, 20-25 minuter.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Morotssallad med pumpafrön

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Köttbullar med rivna morötter och ingefära

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Lammkebab med rotsaker och morotsraita

Betyg
Betyg
(16)
Spara recept

Brieostpaj

Betyg
Betyg
(28)
Spara recept

Pumpapaj

Betyg
Betyg
(14)
Spara recept

Klassisk rotfruktsgratäng

Betyg
Betyg
(121)
Spara recept

Nejlikebakad skinkstek med kålrot och ädelost

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Broccolibollar med rostade rotfruktsstavar och basilikayoghurt

Betyg
Betyg
(2)