Palsternacksgratäng

Betyg (1-5):
3.5 (44 betyg)

Fyllig och mycket god gratäng med buljongkokta palsternackor.

Tillagningstid: 40 minuter
Ugnstemperatur:225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (11)
  • 500 g palsternackor
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • Gratängsås:
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl riven ost
  • 1 ägg
  • 0.5 dl grädde eller mjölk
  • 1 krm peppar (eller efter smak)
  • Gratinering:
  • 1 dl riven ost

Gör så här

  1. Skala och dela palsternackorna på längden. Koka upp vatten och buljongtärningen i en låg, vid gryta och koka palsternackorna ca 10 minuter. Låt dem rinna av, spara buljongen. Lägg palsternackorna i en lätt smord, ugnssäker form.
  2. Smält fettet i en kastrull och rör ner mjölet. Späd med buljong (ca 3/5 av den totala mängden) och mjölk. Koka upp under omrörning och koka 3-4 minuter. Rör ner osten. Blanda söndervispat ägg med grädde eller mjölk och rör ner det i såsen. Smaka av med salt och peppar.
  3. Häll såsen över palsternackorna och strö över riven ost. Gratinera fortfarande varm rätt i 250º ugnsvärme i övre delen av ugnen tills ytan fått fin färg, ca 10 minuter. Med kalla palsternackor, palsternackor, gratinera i 225º ugnsvärme, i mitten av ugnen, 20-25 minuter.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Risotto med rödbetor, chèvre och rostade hasselnötter

(9)

Sommarsallad med jordgubbar och ädelost

(0)

Gräddkokta rotfrukter med soltorkade tomater

(38)

Köttbullar med rivna morötter och ingefära

(0)

Kålrotslåda med brynt smör

(0)

Rotfruktsgratäng med grönkål och cheddar

(11)

Lammrostbiff med betor, chèvre och pinjenötter

(4)

Broccolibollar med rostade rotfruktsstavar och basilikayoghurt

(0)
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 500 g palsternackor
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • Gratängsås:
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl riven ost
  • 1 ägg
  • 0.5 dl grädde eller mjölk
  • 1 krm peppar (eller efter smak)
  • Gratinering:
  • 1 dl riven ost

Palsternacksgratäng

Betyg (1-5):
3.5 (44 betyg)

Fyllig och mycket god gratäng med buljongkokta palsternackor.

Tillagningstid: 40 minuter
Ugnstemperatur:225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala och dela palsternackorna på längden. Koka upp vatten och buljongtärningen i en låg, vid gryta och koka palsternackorna ca 10 minuter. Låt dem rinna av, spara buljongen. Lägg palsternackorna i en lätt smord, ugnssäker form.
  2. Smält fettet i en kastrull och rör ner mjölet. Späd med buljong (ca 3/5 av den totala mängden) och mjölk. Koka upp under omrörning och koka 3-4 minuter. Rör ner osten. Blanda söndervispat ägg med grädde eller mjölk och rör ner det i såsen. Smaka av med salt och peppar.
  3. Häll såsen över palsternackorna och strö över riven ost. Gratinera fortfarande varm rätt i 250º ugnsvärme i övre delen av ugnen tills ytan fått fin färg, ca 10 minuter. Med kalla palsternackor, palsternackor, gratinera i 225º ugnsvärme, i mitten av ugnen, 20-25 minuter.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Risotto med rödbetor, chèvre och rostade hasselnötter

(9)

Sommarsallad med jordgubbar och ädelost

(0)

Gräddkokta rotfrukter med soltorkade tomater

(38)

Köttbullar med rivna morötter och ingefära

(0)

Kålrotslåda med brynt smör

(0)

Rotfruktsgratäng med grönkål och cheddar

(11)

Lammrostbiff med betor, chèvre och pinjenötter

(4)

Broccolibollar med rostade rotfruktsstavar och basilikayoghurt

(0)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies