Oxfilétournedos med savoykål, bacon och tryffelpotatispuré

Oxfilétournedos med savoykål, bacon och tryffelpotatispuré

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(63)

Saftiga tournedos på en bädd av savoykål, morötter och bacon serverade med en god rödvinssås är perfekt mat att bjuda gäster på.

Tillagningstid: 40 minuter
Ugnstemperatur:150º
4 portioner
  • Tryffelpotatispuré:
  • 1 kg mjölig potatis
  • 50 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk tryffelolja
  • 1 tsk salt
  • Savoykål:
  • 140 g tärnat bacon
  • 300 g strimlad savoykål
  • 100 g morot skuren i tunna stavar
  • 2 msk smör
  • 1 msk ljus sirap
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 tsk salt
  • Tournedos:
  • 800 g oxfilétournedos, 4 st
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • Rödvinssås:
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl kalvbuljong
  • 2 dl rött vin
  • 4 timjankvistar
  • 1 rosmarinkvist
  • 10 svartpepparkorn
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 tsk salt

Gör så här

  1. Skala potatisen och koka den i saltat vatten tills den mjuknat, cirka 20 minuter. Vispa med en elvisp till en slät puré med smör och gräddmjölk. Smaksätt purén med tryffelolja och salt.

Savoykål

  1. Stek baconet knaprigt och lägg det åt sidan på en bit hushållspapper.
  2. Bryn savoykål och morötter med smör och sirap 5-7 minuter. Salta, peppra och vänd ner baconet.

Tournedos

  1. Sätt ugnen på 150°. Bind eventuellt köttet med bindgarn så att det håller ihop bättre. Salta och peppra. Bryn tournedosen i smör och olja 1-2 minuter på varje sida och lägg över dem i en ugnsfast form. Sätt in dem i ugnen tills de har en innertemperatur på 56-58 grader, använd en stektermometer, cirka 10-15 minuter. Låt vila under aluminiumfolie eller kökshandduk cirka 10 minuter.

Rödvinssås

  1. Diska inte stekpannan. Bryn löken mjuk i smör. Tillsätt tomatpuré, buljong, hälften av vinet, timjan, rosmarin och pepparkorn. Koka till såsen reducerats till hälften. Sila och tillsätt resten av vinet. Smaka av med salt och peppar.

Tips

Det går utmärkt att bryna köttet i förväg och steka det i ugnen när det är dags! Tänk på att tillagningstiden blir längre om köttet är kylskåpskallt.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Kinna

2014-12-30

Super. Alla åt med god aptit. Kändes lyxigt men var inte svårt!

Lina

2013-12-18

Super gott! Våra gäster tyckte det va jätte gott. Lite sås bara. Nästa gång dubblar jag receptet.

Sofia

2012-01-21

Väldigt gott! Sa savoykålen är en hitt. Serverade detta med coops recept på potatisstubbe med färska örter. Suveränt då allt går att förbereda och tiden med gästerna blir i fokus.

Jonken

2012-01-01

Riktigt gott med savoykål mums bland det bästa kg testat

Martin

2011-12-31

Gott, väldigt bra potatis. Såsen blev också bra, men proportionerna stämmer inte, det blir för lite sås om man följer receptet. Man måste dubbla mängden ingredienser.

frida

2011-12-26

Huvudrätt?

Oxfilétournedos med savoykål, bacon och tryffelpotatispuré
25 st
  • Ingredienser (25)
  • Tryffelpotatispuré:
  • 1 kg mjölig potatis
  • 50 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk tryffelolja
  • 1 tsk salt
  • Savoykål:
  • 140 g tärnat bacon
  • 300 g strimlad savoykål
  • 100 g morot skuren i tunna stavar
  • 2 msk smör
  • 1 msk ljus sirap
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 tsk salt
  • Tournedos:
  • 800 g oxfilétournedos, 4 st
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • Rödvinssås:
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl kalvbuljong
  • 2 dl rött vin
  • 4 timjankvistar
  • 1 rosmarinkvist
  • 10 svartpepparkorn
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 tsk salt

Oxfilétournedos med savoykål, bacon och tryffelpotatispuré

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(63)

Saftiga tournedos på en bädd av savoykål, morötter och bacon serverade med en god rödvinssås är perfekt mat att bjuda gäster på.

Tillagningstid: 40 minuter
Ugnstemperatur:150º
4 portioner

Gör så här

  1. Skala potatisen och koka den i saltat vatten tills den mjuknat, cirka 20 minuter. Vispa med en elvisp till en slät puré med smör och gräddmjölk. Smaksätt purén med tryffelolja och salt.

Savoykål

  1. Stek baconet knaprigt och lägg det åt sidan på en bit hushållspapper.
  2. Bryn savoykål och morötter med smör och sirap 5-7 minuter. Salta, peppra och vänd ner baconet.

Tournedos

  1. Sätt ugnen på 150°. Bind eventuellt köttet med bindgarn så att det håller ihop bättre. Salta och peppra. Bryn tournedosen i smör och olja 1-2 minuter på varje sida och lägg över dem i en ugnsfast form. Sätt in dem i ugnen tills de har en innertemperatur på 56-58 grader, använd en stektermometer, cirka 10-15 minuter. Låt vila under aluminiumfolie eller kökshandduk cirka 10 minuter.

Rödvinssås

  1. Diska inte stekpannan. Bryn löken mjuk i smör. Tillsätt tomatpuré, buljong, hälften av vinet, timjan, rosmarin och pepparkorn. Koka till såsen reducerats till hälften. Sila och tillsätt resten av vinet. Smaka av med salt och peppar.

Tips

Det går utmärkt att bryna köttet i förväg och steka det i ugnen när det är dags! Tänk på att tillagningstiden blir längre om köttet är kylskåpskallt.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Kinna

2014-12-30

Super. Alla åt med god aptit. Kändes lyxigt men var inte svårt!

Lina

2013-12-18

Super gott! Våra gäster tyckte det va jätte gott. Lite sås bara. Nästa gång dubblar jag receptet.

Sofia

2012-01-21

Väldigt gott! Sa savoykålen är en hitt. Serverade detta med coops recept på potatisstubbe med färska örter. Suveränt då allt går att förbereda och tiden med gästerna blir i fokus.

Jonken

2012-01-01

Riktigt gott med savoykål mums bland det bästa kg testat

Martin

2011-12-31

Gott, väldigt bra potatis. Såsen blev också bra, men proportionerna stämmer inte, det blir för lite sås om man följer receptet. Man måste dubbla mängden ingredienser.

frida

2011-12-26

Huvudrätt?