
Oxfilé med potatisgratäng och portvinsstekt svamp
Nyårsfestlig oxfilé med alla de rätta tillbehören.
- 800 g oxfilé
- 1 dl portvin
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 2 dl finhackade örter, ex oregano, rosmarin, timjan
- 1 msk flingsalt
- 1 tsk färsk mortlad svartpeppar
- 3 msk smör
- 1 msk neutral olja
- Portvinsstekt svamp:
- 250 g rimmat sidfläsk
- 250 g kvartade champinjoner
- 250 g steklökar
- 1 msk smör
- 2.5 dl portvin
- 1.5 msk koncentrerad oxfond
- 2 lagerblad
- 0.5 tsk svartpeppar
- Potatisgratäng:
- 600 g potatisar
- 400 g palsternacka
- 2 dl finhackad purjolökar
- 4 dl grädde
- 0.5 tsk kajennpeppar
- 3 pressade vitlöksklyftor
- 2 dl parmesan
- 1.5 tsk salt
Gör så här
- Putsa och skär oxfilén i 4 bitar. Lägg köttet i en plastpåse med portvin, vitlök och örter och låt marinera minst 1 tim (gärna över natten i kylskåp).
- Skär bort svålen från fläsket. Tärna fläsket i 1 cm bitar. Stek fläsk, champinjoner och steklökar i smör i en stekpanna. Stek tills allt fått lite färg, ca 3 min. Tillsätt vin, oxfond, lagerblad och svartpeppar. Låt koka under lock 40 min. Smaka av med salt.
Potatisgratäng
- Sätt ugnen på 200°. Skala potatis och palsternacka. Skär i tunna skivor och lägg i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna förutom parmesanosten. Koka på medelvärme och rör då och då. Smaka av.
- Häll upp i portionsformar eller en stor passande ugnsform. Strö över parmesanost och gratinera mitt i ugnen 30 min–1 tim, beroende på tjockleken på potatisen och på formens storlek. Prova med en potatissticka. Lyft köttet ur marinaden. Krydda med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och stek 2 köttbitar i taget i smör och olja. Stek tills de har fin stekyta på båda sidorna. Lägg köttbitarna på en ugnsplåt eller form. Hit går att förbereda
Vid servering
- Stek klart köttet i ugnen på 175° till en innertemperatur på 55°–60°. Ta ut köttet. Låt vila på plåten 5 min, då höjs temperaturen några grader. Servera köttet med potatisgratängen och svampen.
Liknande recept
Oxfilé med potatisgratäng och portvinsstekt svamp
Nyårsfestlig oxfilé med alla de rätta tillbehören.
Gör så här
- Putsa och skär oxfilén i 4 bitar. Lägg köttet i en plastpåse med portvin, vitlök och örter och låt marinera minst 1 tim (gärna över natten i kylskåp).
- Skär bort svålen från fläsket. Tärna fläsket i 1 cm bitar. Stek fläsk, champinjoner och steklökar i smör i en stekpanna. Stek tills allt fått lite färg, ca 3 min. Tillsätt vin, oxfond, lagerblad och svartpeppar. Låt koka under lock 40 min. Smaka av med salt.
Potatisgratäng
- Sätt ugnen på 200°. Skala potatis och palsternacka. Skär i tunna skivor och lägg i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna förutom parmesanosten. Koka på medelvärme och rör då och då. Smaka av.
- Häll upp i portionsformar eller en stor passande ugnsform. Strö över parmesanost och gratinera mitt i ugnen 30 min–1 tim, beroende på tjockleken på potatisen och på formens storlek. Prova med en potatissticka. Lyft köttet ur marinaden. Krydda med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och stek 2 köttbitar i taget i smör och olja. Stek tills de har fin stekyta på båda sidorna. Lägg köttbitarna på en ugnsplåt eller form. Hit går att förbereda
Vid servering
- Stek klart köttet i ugnen på 175° till en innertemperatur på 55°–60°. Ta ut köttet. Låt vila på plåten 5 min, då höjs temperaturen några grader. Servera köttet med potatisgratängen och svampen.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-12-31
Detta var fantastiskt gott! Portvin var en ny upplevelse i matlagningen, men det var inte sista gången vi använder det
2018-04-18
Fantastiskt gott!
2015-01-20
Delikat och mycket utsökt
2015-01-05
receptet fungerade bra! 13 pers till nyår, portvinssvampen gav extra krydda! Alla tyckte det var smarrigt!
2014-12-31
Hoppsan. Jag såg inte att det var en namnrad och inte rubrikrad. Mitt inlägg var ett svar till Olle alltså :-)
2014-12-31
Koka upp vattnet och tillsätt allt utom osten. Låt sjuda i 10-15 minuter. Potatisen ska bli mjuk men inte mosig. Potatisens stärkelse reder grädden så att den blir krämig. Sedan läggs allt i en eller flera formar och körs i ugnen.
2014-12-30
Errr. Hur länge ska potatisen koka? Gissar inte tills den är färdig eftersom den ska vara i ugnen en timme och man ska kännas med sticka där?
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Maria
2020-12-31
Detta var fantastiskt gott! Portvin var en ny upplevelse i matlagningen, men det var inte sista gången vi använder det
Ann-Sofie
2018-04-18
Fantastiskt gott!
The wanker tanker
2015-01-20
Delikat och mycket utsökt
Barbro
2015-01-05
receptet fungerade bra! 13 pers till nyår, portvinssvampen gav extra krydda! Alla tyckte det var smarrigt!
Kalle
2014-12-31
Hoppsan. Jag såg inte att det var en namnrad och inte rubrikrad. Mitt inlägg var ett svar till Olle alltså :-)
#Olle: Koklängd på potatisen
2014-12-31
Koka upp vattnet och tillsätt allt utom osten. Låt sjuda i 10-15 minuter. Potatisen ska bli mjuk men inte mosig. Potatisens stärkelse reder grädden så att den blir krämig. Sedan läggs allt i en eller flera formar och körs i ugnen.
Olle
2014-12-30
Errr. Hur länge ska potatisen koka? Gissar inte tills den är färdig eftersom den ska vara i ugnen en timme och man ska kännas med sticka där?