För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Oxfilé med potatisgratäng och portvinsstekt svamp

Betyg (1-5):
3.72 (25 betyg)

Nyårsfestlig oxfilé med alla de rätta tillbehören.

Ugnstemperatur:200º-175º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 800 g oxfilé
  • 1 dl portvin
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 dl finhackade örter, ex oregano, rosmarin, timjan
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk färsk mortlad svartpeppar
  • 3 msk smör
  • 1 msk neutral olja
  • Portvinsstekt svamp:
  • 250 g rimmat sidfläsk
  • 250 g kvartade champinjoner
  • 250 g steklökar
  • 1 msk smör
  • 2.5 dl portvin
  • 1.5 msk koncentrerad oxfond
  • 2 lagerblad
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • Potatisgratäng:
  • 600 g potatisar
  • 400 g palsternacka
  • 2 dl finhackad purjolökar
  • 4 dl grädde
  • 0.5 tsk kajennpeppar
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 2 dl parmesan
  • 1.5 tsk salt

Gör så här

  1. Putsa och skär oxfilén i 4 bitar. Lägg köttet i en plastpåse med portvin, vitlök och örter och låt marinera minst 1 tim (gärna över natten i kylskåp).
  2. Skär bort svålen från fläsket. Tärna fläsket i 1 cm bitar. Stek fläsk, champinjoner och steklökar i smör i en stekpanna. Stek tills allt fått lite färg, ca 3 min. Tillsätt vin, oxfond, lagerblad och svartpeppar. Låt koka under lock 40 min. Smaka av med salt.

Potatisgratäng

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala potatis och palsternacka. Skär i tunna skivor och lägg i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna förutom parmesanosten. Koka på medelvärme och rör då och då. Smaka av.
  2. Häll upp i portionsformar eller en stor passande ugnsform. Strö över parmesanost och gratinera mitt i ugnen 30 min–1 tim, beroende på tjockleken på potatisen och på formens storlek. Prova med en potatissticka. Lyft köttet ur marinaden. Krydda med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och stek 2 köttbitar i taget i smör och olja. Stek tills de har fin stekyta på båda sidorna. Lägg köttbitarna på en ugnsplåt eller form. Hit går att förbereda

Vid servering

  1. Stek klart köttet i ugnen på 175° till en innertemperatur på 55°–60°. Ta ut köttet. Låt vila på plåten 5 min, då höjs temperaturen några grader. Servera köttet med potatisgratängen och svampen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ann-Sofie

2018-04-18

Fantastiskt gott!

The wanker tanker

2015-01-20

Delikat och mycket utsökt

Barbro

2015-01-05

receptet fungerade bra! 13 pers till nyår, portvinssvampen gav extra krydda! Alla tyckte det var smarrigt!

Kalle

2014-12-31

Hoppsan. Jag såg inte att det var en namnrad och inte rubrikrad. Mitt inlägg var ett svar till Olle alltså :-)

#Olle: Koklängd på potatisen

2014-12-31

Koka upp vattnet och tillsätt allt utom osten. Låt sjuda i 10-15 minuter. Potatisen ska bli mjuk men inte mosig. Potatisens stärkelse reder grädden så att den blir krämig. Sedan läggs allt i en eller flera formar och körs i ugnen.

Olle

2014-12-30

Errr. Hur länge ska potatisen koka? Gissar inte tills den är färdig eftersom den ska vara i ugnen en timme och man ska kännas med sticka där?

Liknande recept

Risoni med svamp och parmesan

(24)

Nem - Vietnamesiska vårrullar

(33)

Fläskkotlett med kantareller

(3)

Lotta Lundgren - Ramen med fläskkarré och svamp

(69)

Krämig köttfärssås med champinjoner

(81)

Dumplings med räkor, fläskkött och svamp

(46)

Köttfärssås med sidfläsk

(28)

Lamm- och rotsellerisoppa med ostronskivling och sparris

(0)
24 st
  • Ingredienser (24)
  • 800 g oxfilé
  • 1 dl portvin
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 dl finhackade örter, ex oregano, rosmarin, timjan
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk färsk mortlad svartpeppar
  • 3 msk smör
  • 1 msk neutral olja
  • Portvinsstekt svamp:
  • 250 g rimmat sidfläsk
  • 250 g kvartade champinjoner
  • 250 g steklökar
  • 1 msk smör
  • 2.5 dl portvin
  • 1.5 msk koncentrerad oxfond
  • 2 lagerblad
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • Potatisgratäng:
  • 600 g potatisar
  • 400 g palsternacka
  • 2 dl finhackad purjolökar
  • 4 dl grädde
  • 0.5 tsk kajennpeppar
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 2 dl parmesan
  • 1.5 tsk salt

Oxfilé med potatisgratäng och portvinsstekt svamp

Betyg (1-5):
3.72 (25 betyg)

Nyårsfestlig oxfilé med alla de rätta tillbehören.

Ugnstemperatur:200º-175º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Putsa och skär oxfilén i 4 bitar. Lägg köttet i en plastpåse med portvin, vitlök och örter och låt marinera minst 1 tim (gärna över natten i kylskåp).
  2. Skär bort svålen från fläsket. Tärna fläsket i 1 cm bitar. Stek fläsk, champinjoner och steklökar i smör i en stekpanna. Stek tills allt fått lite färg, ca 3 min. Tillsätt vin, oxfond, lagerblad och svartpeppar. Låt koka under lock 40 min. Smaka av med salt.

Potatisgratäng

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala potatis och palsternacka. Skär i tunna skivor och lägg i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna förutom parmesanosten. Koka på medelvärme och rör då och då. Smaka av.
  2. Häll upp i portionsformar eller en stor passande ugnsform. Strö över parmesanost och gratinera mitt i ugnen 30 min–1 tim, beroende på tjockleken på potatisen och på formens storlek. Prova med en potatissticka. Lyft köttet ur marinaden. Krydda med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och stek 2 köttbitar i taget i smör och olja. Stek tills de har fin stekyta på båda sidorna. Lägg köttbitarna på en ugnsplåt eller form. Hit går att förbereda

Vid servering

  1. Stek klart köttet i ugnen på 175° till en innertemperatur på 55°–60°. Ta ut köttet. Låt vila på plåten 5 min, då höjs temperaturen några grader. Servera köttet med potatisgratängen och svampen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ann-Sofie

2018-04-18

Fantastiskt gott!

The wanker tanker

2015-01-20

Delikat och mycket utsökt

Barbro

2015-01-05

receptet fungerade bra! 13 pers till nyår, portvinssvampen gav extra krydda! Alla tyckte det var smarrigt!

Kalle

2014-12-31

Hoppsan. Jag såg inte att det var en namnrad och inte rubrikrad. Mitt inlägg var ett svar till Olle alltså :-)

#Olle: Koklängd på potatisen

2014-12-31

Koka upp vattnet och tillsätt allt utom osten. Låt sjuda i 10-15 minuter. Potatisen ska bli mjuk men inte mosig. Potatisens stärkelse reder grädden så att den blir krämig. Sedan läggs allt i en eller flera formar och körs i ugnen.

Olle

2014-12-30

Errr. Hur länge ska potatisen koka? Gissar inte tills den är färdig eftersom den ska vara i ugnen en timme och man ska kännas med sticka där?

Liknande recept

Risoni med svamp och parmesan

(24)

Nem - Vietnamesiska vårrullar

(33)

Fläskkotlett med kantareller

(3)

Lotta Lundgren - Ramen med fläskkarré och svamp

(69)

Krämig köttfärssås med champinjoner

(81)

Dumplings med räkor, fläskkött och svamp

(46)

Köttfärssås med sidfläsk

(28)

Lamm- och rotsellerisoppa med ostronskivling och sparris

(0)