För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Oxfilé med italiensk örtolja och tryffelchipsgratäng

Betyg (1-5):
3.38 (8 betyg)

Helstekt oxfilé med örtolja, smörstekta endiver och krämig chipsgratäng med smak av tryffel. Modernt, spännande och perfekt till fest!

Tillagningstid: 1 tim + 30 min
Ugnstemperatur:175º-225º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 kg oxfilé
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 msk smör
  • Tryffelchipsgratäng
  • 1 kg potatis
  • 1 gul lök, strimlad
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 1 tsk salt
  • 4 dl grädde
  • 2 dl finriven parmesan
  • 2 dl tryffelchips
  • Örtolja
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 kruka basilika, hackad
  • 1 dl olivolja
  • 0.5 dl vit balsamvinäger
  • 1 vitlöksklyfta, finriven
  • 1 tsk flingsalt
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • Till servering
  • 3 dl finriven parmesan
  • 60 g pinjenötter, torrostade
  • 3 endiver
  • 2 msk smör
  • salt

Gör så här

  1. Oxfilé: Putsa oxfilén och krydda med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runt om. Stick in en termometer i den tjockaste delen av köttet och lägg på en ugnsform. Tillaga mitt i ugnen på 175° till en innertemperatur på ca 55° för rosaröd och 58° för rosa. Låt vila minst 10 min innan servering.

Gratäng:

  1. Skala och skär potatisen i bitar. Koka potatisen mjuk. Vänd runt med lök, vitlök och salt i en stor eller sex små gratängformar. Häll över grädden, strö över parmesan och stick ner chipsen i gratängen. Grädda mitt i ugnen på 225° ca 10 min för de små formarna och 20 min för den stora formen.

Örtolja:

  1. Blanda lök, basilika, olja, vinäger, vitlök, salt och peppar.

Endiver:

  1. Dela endiverna på längden och stek dem i smör till fin färg och salta.
  2. Skär upp oxfilén och skeda över örtoljan och toppa med parmesan och pinjenötter. Servera med gratängen och endiverna.

Tips

Gör oxfilén dagen innan och servera den kall i tunna skivor med tillbehören.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Pia

2019-01-13

mums

John

2019-01-07

Supergod

John

2019-01-07

Supergott!

Liknande recept

Pannbiff med kryddpeppar och stekt lök

(19)

Ugnsstekt fläskkarré med ingefärsrotmos

(18)

Rostbiff med currypotatissallad

(8)

Tunnbrödsrulle med viltfärsbiff och lingon

(2)

Kallmarinerad fläskytterfilé med sötpotatisfries

(37)

Köttbullar i grönpepparsås

(65)

Helstekt fläskfilé och krämig potatisgratäng

(18)

Oxfilétournedos med savoykål, bacon och tryffelpotatispuré

(61)
23 st
  • Ingredienser (23)
  • 1 kg oxfilé
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 msk smör
  • Tryffelchipsgratäng
  • 1 kg potatis
  • 1 gul lök, strimlad
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 1 tsk salt
  • 4 dl grädde
  • 2 dl finriven parmesan
  • 2 dl tryffelchips
  • Örtolja
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 kruka basilika, hackad
  • 1 dl olivolja
  • 0.5 dl vit balsamvinäger
  • 1 vitlöksklyfta, finriven
  • 1 tsk flingsalt
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • Till servering
  • 3 dl finriven parmesan
  • 60 g pinjenötter, torrostade
  • 3 endiver
  • 2 msk smör
  • salt

Oxfilé med italiensk örtolja och tryffelchipsgratäng

Betyg (1-5):
3.38 (8 betyg)

Helstekt oxfilé med örtolja, smörstekta endiver och krämig chipsgratäng med smak av tryffel. Modernt, spännande och perfekt till fest!

Tillagningstid: 1 tim + 30 min
Ugnstemperatur:175º-225º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Oxfilé: Putsa oxfilén och krydda med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runt om. Stick in en termometer i den tjockaste delen av köttet och lägg på en ugnsform. Tillaga mitt i ugnen på 175° till en innertemperatur på ca 55° för rosaröd och 58° för rosa. Låt vila minst 10 min innan servering.

Gratäng:

  1. Skala och skär potatisen i bitar. Koka potatisen mjuk. Vänd runt med lök, vitlök och salt i en stor eller sex små gratängformar. Häll över grädden, strö över parmesan och stick ner chipsen i gratängen. Grädda mitt i ugnen på 225° ca 10 min för de små formarna och 20 min för den stora formen.

Örtolja:

  1. Blanda lök, basilika, olja, vinäger, vitlök, salt och peppar.

Endiver:

  1. Dela endiverna på längden och stek dem i smör till fin färg och salta.
  2. Skär upp oxfilén och skeda över örtoljan och toppa med parmesan och pinjenötter. Servera med gratängen och endiverna.

Tips

Gör oxfilén dagen innan och servera den kall i tunna skivor med tillbehören.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Pia

2019-01-13

mums

John

2019-01-07

Supergod

John

2019-01-07

Supergott!

Liknande recept

Pannbiff med kryddpeppar och stekt lök

(19)

Ugnsstekt fläskkarré med ingefärsrotmos

(18)

Rostbiff med currypotatissallad

(8)

Tunnbrödsrulle med viltfärsbiff och lingon

(2)

Kallmarinerad fläskytterfilé med sötpotatisfries

(37)

Köttbullar i grönpepparsås

(65)

Helstekt fläskfilé och krämig potatisgratäng

(18)

Oxfilétournedos med savoykål, bacon och tryffelpotatispuré

(61)