
Ostpaj med spenat
Betyg (1-5):
Välsmakande paj med fetaost och spenat inbakat i ett täcke av frasig filodeg. Ostpajen som är svår att stå emot!
Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:150º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 500 g fryst bladspenat, tinad
- 1 stor, finhackad gul lök
- 1 msk smör eller margarin
- 0.5 tsk riven muskotnöt
- 0.5 tsk peppar
- 1 krm salt
- Äggstanning:
- 3 ägg
- 1.5 dl grädde
- 1.5 dl mjölk
- 300 g smulad fetaost
- 0.5 krm peppar
- 5 plattor filodeg
- 2 msk olivolja
- 0.5 krm salt
Gör så här
Spenat
- Fräs spenaten och löken en liten stund, krydda med muskotnöt, salt och peppar. <br>Fräs ytterligare en stund. Ställ åt sidan.
Äggstanning
- Vispa ihop alla ingredienser till äggstanningen, smaka av med peppar och eventuellt salt. (Tänk på att fårosten är salt i sig själv.)<br> Blanda ner den avsvalnade spenatblandningen i äggstanningen.<br>
Paj
- Smörj en pajform eller en liten långpanna med höga kanter med olivolja.<br> Dela filodegsplattorna på mitten.<br> Klä sedan botten med tre lager filodeg, ett i taget som först penslas med olivolja.<br>Bred ut hälften av fyllningen och lägg på ett nytt lager filodeg på samma sätt som förut.<br> Lägg på resten av fyllningen och täck med de fyra sista filodegsplattorna. Snygga till kanterna.<br>
- Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter.
Servering
Fetaost ger mycket karaktär åt den här rätten, och när vi har fetaost brukar det passa bäst med riktigt friska viner. I Loire-dalen strax söder om Paris görs många vita viner som passar utmärkt till den här typen av mat.
Liknande recept
Ostpaj med spenat
Betyg (1-5):
Välsmakande paj med fetaost och spenat inbakat i ett täcke av frasig filodeg. Ostpajen som är svår att stå emot!
Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:150º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
Spenat
- Fräs spenaten och löken en liten stund, krydda med muskotnöt, salt och peppar. <br>Fräs ytterligare en stund. Ställ åt sidan.
Äggstanning
- Vispa ihop alla ingredienser till äggstanningen, smaka av med peppar och eventuellt salt. (Tänk på att fårosten är salt i sig själv.)<br> Blanda ner den avsvalnade spenatblandningen i äggstanningen.<br>
Paj
- Smörj en pajform eller en liten långpanna med höga kanter med olivolja.<br> Dela filodegsplattorna på mitten.<br> Klä sedan botten med tre lager filodeg, ett i taget som först penslas med olivolja.<br>Bred ut hälften av fyllningen och lägg på ett nytt lager filodeg på samma sätt som förut.<br> Lägg på resten av fyllningen och täck med de fyra sista filodegsplattorna. Snygga till kanterna.<br>
- Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter.
Servering
Fetaost ger mycket karaktär åt den här rätten, och när vi har fetaost brukar det passa bäst med riktigt friska viner. I Loire-dalen strax söder om Paris görs många vita viner som passar utmärkt till den här typen av mat.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2015-05-29
jätte gott. är uppväxt med detta
2011-12-17
spenat paj med får ost
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
joula
2015-05-29
jätte gott. är uppväxt med detta
azar
2011-12-17
spenat paj med får ost