
Ost- och örtbrytbröd
Recept av Lena Söderström och Foto: Eva Hildén Smith
- (13)
- 10 g jäst
- 2.5 dl fingervarmt vatten
- 2 msk torrmjölkspulver
- 2 msk neutral olja
- 6 dl vetemjöl + till utbakning
- örter och flingsalt till garnering
- 0.5 tsk salt
- Fyllning
- 2 msk smör, rumsvarmt
- 1 msk färsk basilika, finhackad
- 1 msk färsk oregano, finhackad
- 1 msk färsk persilja, finhackad
- 100 g prästost eller västerbottensost, i skivor
- 1 tsk flingsalt
Gör så här
- Smula ner jästen i en bunke. Rör ut med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, torrmjölk, olja, salt och mjölet lite i taget. Arbeta degen smidig, ca 10 min. Låt jäsa i bunke 30 min täckt med bakduk. Degen ska vara lätt kladdig så blir brödet extra saftigt.
- Sätt ugnen på 225°. Stjälp ut degen på mjölat bakbord. Tryck ut den med mjöliga händer och kavla ut till en rektangel, ca 25 cm x 30 cm. Bred på smöret, strö över örterna och lägg på ostskivorna. Salta. Rulla ihop rullen med mjöliga händer och skär i 12 bitar.
- Lägg bitarna i en bakform med bakplåtspapper, ca 26 cm i diameter. Det blir utrymme runt bullarna som kommer att fyllas då de jäser i ugnen. Grädda mitt i ugnen ca 20 min, känn med provsticka. Låt vila på galler under bakduk. Garnera med örter och flingsalt vid servering.
Liknande recept
Ost- och örtbrytbröd
Recept av Lena Söderström och Foto: Eva Hildén Smith
Gör så här
- Smula ner jästen i en bunke. Rör ut med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, torrmjölk, olja, salt och mjölet lite i taget. Arbeta degen smidig, ca 10 min. Låt jäsa i bunke 30 min täckt med bakduk. Degen ska vara lätt kladdig så blir brödet extra saftigt.
- Sätt ugnen på 225°. Stjälp ut degen på mjölat bakbord. Tryck ut den med mjöliga händer och kavla ut till en rektangel, ca 25 cm x 30 cm. Bred på smöret, strö över örterna och lägg på ostskivorna. Salta. Rulla ihop rullen med mjöliga händer och skär i 12 bitar.
- Lägg bitarna i en bakform med bakplåtspapper, ca 26 cm i diameter. Det blir utrymme runt bullarna som kommer att fyllas då de jäser i ugnen. Grädda mitt i ugnen ca 20 min, känn med provsticka. Låt vila på galler under bakduk. Garnera med örter och flingsalt vid servering.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2018-08-23
Svar till Ragna & Staffan: Det går bra att byta ut torrmjölkspulvret mot 2,5 dl fingervarm vanlig mjölk.
2018-08-14
Du må liksåväl kunna baka på vanlig mjölk?
2018-03-27
Är det nödvändigt att använda torrmjölkspulver som anges i detta recept ? Jag använder aldrig det i vanliga fall och kommer inte att köpa det heller. Vad får det för effekt om man utesluter dom 2 matskedarna torrmjölkspulver? Jag tycker det är onödigt att använda sig av ingredienser i recept, som är så pass "ovanliga " så gemene man/kvinna inte kommer att pröva receptet p g a detta. Det är synd tycker jag för det hade varit roligt att pröva detta bröd. För övrigt tycker jag att ni har oerhört mycket bra recept och jag är en flitig användare av många. Glad Påsk från Ragna
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Coop webbredaktör
2018-08-23
Svar till Ragna & Staffan: Det går bra att byta ut torrmjölkspulvret mot 2,5 dl fingervarm vanlig mjölk.
Staffan
2018-08-14
Du må liksåväl kunna baka på vanlig mjölk?
Ragna
2018-03-27
Är det nödvändigt att använda torrmjölkspulver som anges i detta recept ? Jag använder aldrig det i vanliga fall och kommer inte att köpa det heller. Vad får det för effekt om man utesluter dom 2 matskedarna torrmjölkspulver? Jag tycker det är onödigt att använda sig av ingredienser i recept, som är så pass "ovanliga " så gemene man/kvinna inte kommer att pröva receptet p g a detta. Det är synd tycker jag för det hade varit roligt att pröva detta bröd. För övrigt tycker jag att ni har oerhört mycket bra recept och jag är en flitig användare av många. Glad Påsk från Ragna