Örtstekt lamm med bakad lök och fetasmör

Örtstekt lamm med bakad lök och fetasmör

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(2)

Ugnstemperatur:175º-Grill
7 portioner
  • 1 Lammstek (med ben, ca 1 ½ kg)
  • olivolja till formen
  • 2 gula lökar, i klyftor
  • 2 morötter, stora, i bitar
  • 0.5 rotselleri, i bitar
  • 1 vitlök, i klyftor
  • 1.5 dl timjan
  • rosmarin och bladpersilja, klippt
  • 1 smulat lagerblad
  • salt och peppar
  • olja till pensling
  • vatten
  • hönsbuljongtärning, till skysåsen, om så önskas
  • 13 schalottenlökar
  • Aromsmör::
  • 50 g smör
  • 50 g fetaost
  • 1 ask kryddkrasse
  • 0.5 tsk salt

Gör så här

  1. Skär ut benet och putsa steken fri från senor. Lägg benet i en oljesmord ugnspanna och låt den stå i ugnen 10-15 minuter. Tillsätt sedan lök, morot, selleri, vitlök och kanske lite mer olja. Låt stå ytterligare 10 minuter.
  2. Fyll under tiden lammsteken med örtkryddor och lagerblad. Salta och peppra. Bind upp steken med ett steksnöre och pensla den med olivolja. Lägg även steken i ugnsformen och ställ tillbaka den i ugnen ca 30 minuter. Häll på ca 1 liter vatten och låt stå i ugnen ytterligare 30 minuter, späd med mer vatten under stektiden. Tag undan benet, sila av grönsakerna och spara endast buljongen i en kastrull. Håll steken varm inlindad i aluminiumfolie. Koka ner buljongen till en skysås, smaka av och tillsätt eventuellt smulad buljongtärning.
  3. Baka lökarna i en oljesmord ugnsform nederst i ugnen de sista 30 minuterna som steken står inne. Blanda ingredienserna till aromsmöret. Forma en rulle av smöret i plastfolie och lägg i kylskåpet. Skär steken i skivor och servera med potatisgratäng, skysås, lök och festasmör.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Örtstekt lamm med bakad lök och fetasmör
18 st
  • Ingredienser (18)
  • 1 Lammstek (med ben, ca 1 ½ kg)
  • olivolja till formen
  • 2 gula lökar, i klyftor
  • 2 morötter, stora, i bitar
  • 0.5 rotselleri, i bitar
  • 1 vitlök, i klyftor
  • 1.5 dl timjan
  • rosmarin och bladpersilja, klippt
  • 1 smulat lagerblad
  • salt och peppar
  • olja till pensling
  • vatten
  • hönsbuljongtärning, till skysåsen, om så önskas
  • 13 schalottenlökar
  • Aromsmör::
  • 50 g smör
  • 50 g fetaost
  • 1 ask kryddkrasse
  • 0.5 tsk salt

Örtstekt lamm med bakad lök och fetasmör

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(2)

Ugnstemperatur:175º-Grill
7 portioner

Gör så här

  1. Skär ut benet och putsa steken fri från senor. Lägg benet i en oljesmord ugnspanna och låt den stå i ugnen 10-15 minuter. Tillsätt sedan lök, morot, selleri, vitlök och kanske lite mer olja. Låt stå ytterligare 10 minuter.
  2. Fyll under tiden lammsteken med örtkryddor och lagerblad. Salta och peppra. Bind upp steken med ett steksnöre och pensla den med olivolja. Lägg även steken i ugnsformen och ställ tillbaka den i ugnen ca 30 minuter. Häll på ca 1 liter vatten och låt stå i ugnen ytterligare 30 minuter, späd med mer vatten under stektiden. Tag undan benet, sila av grönsakerna och spara endast buljongen i en kastrull. Håll steken varm inlindad i aluminiumfolie. Koka ner buljongen till en skysås, smaka av och tillsätt eventuellt smulad buljongtärning.
  3. Baka lökarna i en oljesmord ugnsform nederst i ugnen de sista 30 minuterna som steken står inne. Blanda ingredienserna till aromsmöret. Forma en rulle av smöret i plastfolie och lägg i kylskåpet. Skär steken i skivor och servera med potatisgratäng, skysås, lök och festasmör.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!