Öppen moussaka
  • Tid 45 min
  • Ugn 175º

Öppen moussaka

4 (14 betyg)

Att göra moussakan i de urgröpta aubergineskalen är genialt!

  • Tillagningstid 45 min
  • Ingredienser 15
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

4 portioner
  • 2 auberginer
  • 1 msk olivolja
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 400 g lammfärs
  • 1 msk tomatpuré
  • 500 g krossade tomater
  • 0.5 msk torkad oregano
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
Ostsås:
  • 1 ägg
  • 2 dl rysk yoghurt
  • 2 dl finriven parmesan
  • salt och peppar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 175°. Dela auberginerna på mitten och baka mjuka mitt i ugnen, ca 30 min. Skrapa ut innanmätet med en sked tills det är ½ cm kvar till skalet. Hacka det utgröpta innanmätet grovt och lägg skalen i en ugnsform.

  2. 2

    Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken under omrörning ca 5 min. Tillsätt vitlök och köttfärs och stek på hög värme tills färsen är brynt. Sänk värmen och tillsätt resterande ingredienser. Låt sjuda (småputtra) ca 10 min.

Ostsås:

  1. 1

    Vispa ägget lätt och tillsätt yoghurt och parmesan. Smaka av med salt och peppar.

  2. 2

    Vänd ner den hackade auberginen i köttfärssåsen och fyll aubergineskalen med den. Skeda över ostsåsen och gratinera mitt i ugnen till fin yta. Servera gärna med en grön sallad.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Perfekt att förbereda: Gratinera med ostsåsen precis före servering.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar