Nötpaj med pepparkaka

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(0)

Knepet är att smula ner pepparkaka i degen och ge nötterna lite seg sötma av honung eller sirap.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:175º
12 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 30 g stötta pepparkakor
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 2 msk vatten
  • Fyllning:
  • 4 dl blandade nötkött, t ex hassel, valnöt och pinjenöt
  • 1.5 dl strösocker
  • 1.5 dl ljus sirap eller honung
  • 50 g smör eller margarin
  • 4 ägg

Gör så här

  1. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en bakform så att degen går upp en bit på kanten. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå kallt cirka 30 minuter.
  2. Bred ut nötterna i en långpanna, lägg hasselnötterna för sig. Rosta i mitten av ugnen 7 - 8 minuter. Gnugga bort en del av skalet på hasselnötterna med hushållspapper. Lägg nötterna i pajskalet.
  3. Blanda socker, sirap och fett i en kastrull och låt det koka upp under omrörning. Vispa äggen lätt i en skål, vispa ner dem i den varma sockersmeten och häll den över nötterna.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen precis har stannat i mitten, 30 - 35 minuter.
  5. Låt pajen kallna helt, gärna till nästa dag.

Servering

Servera pajen i tunna skivor med frukt, till exempel färska fikon, vindruvor eller ananas och eventuellt en kula sorbet eller glass.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Morotskaka med citronkräm och pekannötter

Betyg
Betyg
(41)
Spara recept

Baklava

Betyg
Betyg
(49)
Spara recept

Säbytårta med pekannötter och björnbär

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Små fikonpajer

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Nötiga marshmallows

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Plommonkaka med hasselnötter

Betyg
Betyg
(56)
Spara recept

Filodegsstrudel med nötter och torkad frukt

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Glasstårta med banan och hasselnötscreme

Betyg
Betyg
(6)
9 st
  • Ingredienser (9)
  • 30 g stötta pepparkakor
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 2 msk vatten
  • Fyllning:
  • 4 dl blandade nötkött, t ex hassel, valnöt och pinjenöt
  • 1.5 dl strösocker
  • 1.5 dl ljus sirap eller honung
  • 50 g smör eller margarin
  • 4 ägg

Nötpaj med pepparkaka

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(0)

Knepet är att smula ner pepparkaka i degen och ge nötterna lite seg sötma av honung eller sirap.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:175º
12 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en bakform så att degen går upp en bit på kanten. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå kallt cirka 30 minuter.
  2. Bred ut nötterna i en långpanna, lägg hasselnötterna för sig. Rosta i mitten av ugnen 7 - 8 minuter. Gnugga bort en del av skalet på hasselnötterna med hushållspapper. Lägg nötterna i pajskalet.
  3. Blanda socker, sirap och fett i en kastrull och låt det koka upp under omrörning. Vispa äggen lätt i en skål, vispa ner dem i den varma sockersmeten och häll den över nötterna.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen precis har stannat i mitten, 30 - 35 minuter.
  5. Låt pajen kallna helt, gärna till nästa dag.

Servering

Servera pajen i tunna skivor med frukt, till exempel färska fikon, vindruvor eller ananas och eventuellt en kula sorbet eller glass.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Morotskaka med citronkräm och pekannötter

Betyg
Betyg
(41)
Spara recept

Baklava

Betyg
Betyg
(49)
Spara recept

Säbytårta med pekannötter och björnbär

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Små fikonpajer

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Nötiga marshmallows

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Plommonkaka med hasselnötter

Betyg
Betyg
(56)
Spara recept

Filodegsstrudel med nötter och torkad frukt

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Glasstårta med banan och hasselnötscreme

Betyg
Betyg
(6)