För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Nötkolapaj

Betyg (1-5):
3.53 (17 betyg)

Nötterna och kolan i den här pajen gör den underbart god.

Tillagningstid: 40 minuter
Ugnstemperatur:200º
10 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Pajdeg:
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 200 g kylskåpskallt smör
  • Fyllning:
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 3 msk vetemjöl
  • 200 g hasselnötter
  • 200 g mandel
  • 100 g pumpakärnor
  • Servering:
  • vaniljglass eller vispad grädde

Gör så här

  1. Mät upp mjöl och socker i en skål. Skär smöret i tärningar. Finfördela smöret i mjölblandningen med händerna eller i en matberedare till en smulig deg. Tryck ut degen i en rund pajform med löstagbar kant, cirka 20 centimeter i diameter. Ställ in i frysen medan nötfyllningen förbereds. Grädda därefter pajskalet i ugnen 10 minuter.

Fyllning

  1. Smält smör, socker, sirap och mjöl i en kastrull. Låt koka cirka 5 minuter. Hacka nötterna och mandeln grovt och vänd ner dem och fröna i kolasåsen. Häll kolafyllningen i pajskalet och grädda ytterligare 10 minuter.

Servering

  1. Låt kakan svalna minst 15 minuter och servera med vaniljglass eller en klick vispad grädde.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anna Lidhammar

2012-03-06

Den här pajen är verkligen supergod, perfekt för oss som gillar nötter! Jag tyckte också att smeten blev lite hård, men jag smälte lite mer smör och då blev den lite lösare och bättre, den tog jag inte så mycket mandel som det skulle vara. Jag rekommenerar verkligen att baka den, och ha vaniljvisp till!!!!

Jenny

2012-02-26

Pajen var fantastiskt god, min blev dock väldigt hård! Va svårt att äta m sked! Vad kan jag göra annorlunda för att den ska vara krämigare?

Ninna/webbredaktionen

2012-02-13

Både nötter och mandel ska vara med och bäst blir det om bägge grovhackas.

Yv Stheno

2012-02-12

"Tjejerna" jag bakade kakan till blev lyriska. Jag följde receptet till punkt och pricka., funkade utmärkt.

Carina

2012-02-11

Jag har precis gjort pajen nu. Mandeln ser ju hel ut på bilden så den hackade jag inte. Jag vände ner hel mandel, hackade nötter och pumpakärnorna i kolasåsen. Det är ju rätt mycket fyllning så man fick trycka till den när man har lagt i den i pajskalet. Fyllningen var ju inte så lös då. Min paj har stått en 15 minuter nu och får stå en 15 minuter till. Lycka till.

Barbro

2012-02-11

Det står ingenting under "Gör så här" om mandeln. Den finns ju med under " fyllning". Ska det vara så möjligtvis att man kan använda nötter ELLER mandel eller ska mandeln också vara med?

Ninna/webbredaktionen

2012-01-24

Om du använder vatten i pajdegen blir den sprödare och just i det här receptet är det inte nödvändigt.

Ulrika

2012-01-21

Ibland ska man ha någon matsked kallt vatten i pajdegen men inte i den här? Vad gör det för skillnad?

Liknande recept

Mandelkorgar med kryddiga hjortron

(0)

Knäckig saffranstosca

(32)

Cashewgräddglass med fikon

(2)

Lotta Lundgren - Mandelmusslor på rostad mandel

(6)

Snabba browniebitar med jordnötssmör

(21)

Äppeltosca

(40)

Blåbärscocotter

(19)

Chokladtoppar

(4)
11 st
  • Pajdeg:
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 200 g kylskåpskallt smör
  • Fyllning:
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 3 msk vetemjöl
  • 200 g hasselnötter
  • 200 g mandel
  • 100 g pumpakärnor
  • Servering:
  • vaniljglass eller vispad grädde

Nötkolapaj

Betyg (1-5):
3.53 (17 betyg)

Nötterna och kolan i den här pajen gör den underbart god.

Tillagningstid: 40 minuter
Ugnstemperatur:200º
10 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Mät upp mjöl och socker i en skål. Skär smöret i tärningar. Finfördela smöret i mjölblandningen med händerna eller i en matberedare till en smulig deg. Tryck ut degen i en rund pajform med löstagbar kant, cirka 20 centimeter i diameter. Ställ in i frysen medan nötfyllningen förbereds. Grädda därefter pajskalet i ugnen 10 minuter.

Fyllning

  1. Smält smör, socker, sirap och mjöl i en kastrull. Låt koka cirka 5 minuter. Hacka nötterna och mandeln grovt och vänd ner dem och fröna i kolasåsen. Häll kolafyllningen i pajskalet och grädda ytterligare 10 minuter.

Servering

  1. Låt kakan svalna minst 15 minuter och servera med vaniljglass eller en klick vispad grädde.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Anna Lidhammar

2012-03-06

Den här pajen är verkligen supergod, perfekt för oss som gillar nötter! Jag tyckte också att smeten blev lite hård, men jag smälte lite mer smör och då blev den lite lösare och bättre, den tog jag inte så mycket mandel som det skulle vara. Jag rekommenerar verkligen att baka den, och ha vaniljvisp till!!!!

Jenny

2012-02-26

Pajen var fantastiskt god, min blev dock väldigt hård! Va svårt att äta m sked! Vad kan jag göra annorlunda för att den ska vara krämigare?

Ninna/webbredaktionen

2012-02-13

Både nötter och mandel ska vara med och bäst blir det om bägge grovhackas.

Yv Stheno

2012-02-12

"Tjejerna" jag bakade kakan till blev lyriska. Jag följde receptet till punkt och pricka., funkade utmärkt.

Carina

2012-02-11

Jag har precis gjort pajen nu. Mandeln ser ju hel ut på bilden så den hackade jag inte. Jag vände ner hel mandel, hackade nötter och pumpakärnorna i kolasåsen. Det är ju rätt mycket fyllning så man fick trycka till den när man har lagt i den i pajskalet. Fyllningen var ju inte så lös då. Min paj har stått en 15 minuter nu och får stå en 15 minuter till. Lycka till.

Barbro

2012-02-11

Det står ingenting under "Gör så här" om mandeln. Den finns ju med under " fyllning". Ska det vara så möjligtvis att man kan använda nötter ELLER mandel eller ska mandeln också vara med?

Ninna/webbredaktionen

2012-01-24

Om du använder vatten i pajdegen blir den sprödare och just i det här receptet är det inte nödvändigt.

Ulrika

2012-01-21

Ibland ska man ha någon matsked kallt vatten i pajdegen men inte i den här? Vad gör det för skillnad?

Liknande recept

Mandelkorgar med kryddiga hjortron

(0)

Knäckig saffranstosca

(32)

Cashewgräddglass med fikon

(2)

Lotta Lundgren - Mandelmusslor på rostad mandel

(6)

Snabba browniebitar med jordnötssmör

(21)

Äppeltosca

(40)

Blåbärscocotter

(19)

Chokladtoppar

(4)