Nejlikebakad skinkstek med kålrot och ädelost

Betyg (1-5):
4.17 (6 betyg)

Svep in steken i folie med goda kryddor så slipper den bli torr och tråkig. Riktigt gott tillsammans med gyllenbrynta rötter.

Tillagningstid: 3 timmar
Ugnstemperatur:100º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (10)
  • 1 msk hela nejlikor
  • 2 msk hela svartpepparkorn
  • 1 msk hela vitpepparkorn
  • 1 kg rimmad julskinka, utan nät, svål och fett
  • 800 g grovt skuren kålrot
  • 2 msk smör
  • 1 msk socker
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 100 g rumsvarm ädelost, i mindre bitar

Gör så här

  1. Mortla eller mixa nejlikor och pepparkorn till ett fint pulver. Dela skinkan en gång på längden. Lägg de bägge bitarna med den stora snittytan neråt på skärbrädan. Dela en gång till på längden. Du ska nu ha fyra långa smalare skinkbitar.
  2. Gnid in köttet med kryddblandningen. Vira in varje bit i aluminiumfolie. Sätt en ugnstermometer i en medelstor bit. Stek köttet i ugnen till 70 graders innertemperatur. Ta ut köttet och låt vila i 10 minuter innan servering.
  3. Ångkoka kålrötterna under lock i ett durkslag ovanpå en kastrull, eller i en ångkokningsinsats tills de är mjuka, 15-20 minuter. Kålrötterna kan kokas dagen innan. Värm en stekpanna på hög värme. Lägg i smör och kålrötter i pannan.
  4. Bryn kålrötterna. Tillsätt sockret. Rör runt. När kålrötterna karamelliserats och har fått en vacker guldgul färg, tillsätt vinäger. Låt koka tills kålrötterna får en sirapsliknande hinna. Lägg upp direkt på tallrik. Salta och peppra. Skiva skinkan och servera tillsammans med kålrötter och ädelost.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

(9)

Julglaserade revbensspjäll

(12)

Köttbullar med parmaskinka

(0)

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

(8)

Köttbullar med chèvre

(0)

Chilibiff-wrap

(3)

Grillplanka med chimichurripotatissallad

(3)

Chorizo- och mozzarellaköttbullar

(1)
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 1 msk hela nejlikor
  • 2 msk hela svartpepparkorn
  • 1 msk hela vitpepparkorn
  • 1 kg rimmad julskinka, utan nät, svål och fett
  • 800 g grovt skuren kålrot
  • 2 msk smör
  • 1 msk socker
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 100 g rumsvarm ädelost, i mindre bitar

Nejlikebakad skinkstek med kålrot och ädelost

Betyg (1-5):
4.17 (6 betyg)

Svep in steken i folie med goda kryddor så slipper den bli torr och tråkig. Riktigt gott tillsammans med gyllenbrynta rötter.

Tillagningstid: 3 timmar
Ugnstemperatur:100º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Mortla eller mixa nejlikor och pepparkorn till ett fint pulver. Dela skinkan en gång på längden. Lägg de bägge bitarna med den stora snittytan neråt på skärbrädan. Dela en gång till på längden. Du ska nu ha fyra långa smalare skinkbitar.
  2. Gnid in köttet med kryddblandningen. Vira in varje bit i aluminiumfolie. Sätt en ugnstermometer i en medelstor bit. Stek köttet i ugnen till 70 graders innertemperatur. Ta ut köttet och låt vila i 10 minuter innan servering.
  3. Ångkoka kålrötterna under lock i ett durkslag ovanpå en kastrull, eller i en ångkokningsinsats tills de är mjuka, 15-20 minuter. Kålrötterna kan kokas dagen innan. Värm en stekpanna på hög värme. Lägg i smör och kålrötter i pannan.
  4. Bryn kålrötterna. Tillsätt sockret. Rör runt. När kålrötterna karamelliserats och har fått en vacker guldgul färg, tillsätt vinäger. Låt koka tills kålrötterna får en sirapsliknande hinna. Lägg upp direkt på tallrik. Salta och peppra. Skiva skinkan och servera tillsammans med kålrötter och ädelost.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

(9)

Julglaserade revbensspjäll

(12)

Köttbullar med parmaskinka

(0)

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

(8)

Köttbullar med chèvre

(0)

Chilibiff-wrap

(3)

Grillplanka med chimichurripotatissallad

(3)

Chorizo- och mozzarellaköttbullar

(1)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies