Nejlikebakad skinkstek med kålrot och ädelost

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(6)

Svep in steken i folie med goda kryddor så slipper den bli torr och tråkig. Riktigt gott tillsammans med gyllenbrynta rötter.

Tillagningstid: 3 timmar
Ugnstemperatur:100º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 msk hela nejlikor
  • 2 msk hela svartpepparkorn
  • 1 msk hela vitpepparkorn
  • 1 kg rimmad julskinka, utan nät, svål och fett
  • 800 g grovt skuren kålrot
  • 2 msk smör
  • 1 msk socker
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 100 g rumsvarm ädelost, i mindre bitar

Gör så här

  1. Mortla eller mixa nejlikor och pepparkorn till ett fint pulver. Dela skinkan en gång på längden. Lägg de bägge bitarna med den stora snittytan neråt på skärbrädan. Dela en gång till på längden. Du ska nu ha fyra långa smalare skinkbitar.
  2. Gnid in köttet med kryddblandningen. Vira in varje bit i aluminiumfolie. Sätt en ugnstermometer i en medelstor bit. Stek köttet i ugnen till 70 graders innertemperatur. Ta ut köttet och låt vila i 10 minuter innan servering.
  3. Ångkoka kålrötterna under lock i ett durkslag ovanpå en kastrull, eller i en ångkokningsinsats tills de är mjuka, 15-20 minuter. Kålrötterna kan kokas dagen innan. Värm en stekpanna på hög värme. Lägg i smör och kålrötter i pannan.
  4. Bryn kålrötterna. Tillsätt sockret. Rör runt. När kålrötterna karamelliserats och har fått en vacker guldgul färg, tillsätt vinäger. Låt koka tills kålrötterna får en sirapsliknande hinna. Lägg upp direkt på tallrik. Salta och peppra. Skiva skinkan och servera tillsammans med kålrötter och ädelost.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Köttfärspirog

Betyg
Betyg
(61)
Spara recept

Chilibiff-wrap

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Grillplanka med chimichurripotatissallad

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Chorizo- och mozzarellaköttbullar

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Rostbiff med currypotatissallad

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Oxfilé med tartarsallad

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Köttbullar med parmaskinka

Betyg
Betyg
(1)
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 1 msk hela nejlikor
  • 2 msk hela svartpepparkorn
  • 1 msk hela vitpepparkorn
  • 1 kg rimmad julskinka, utan nät, svål och fett
  • 800 g grovt skuren kålrot
  • 2 msk smör
  • 1 msk socker
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 100 g rumsvarm ädelost, i mindre bitar

Nejlikebakad skinkstek med kålrot och ädelost

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(6)

Svep in steken i folie med goda kryddor så slipper den bli torr och tråkig. Riktigt gott tillsammans med gyllenbrynta rötter.

Tillagningstid: 3 timmar
Ugnstemperatur:100º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Mortla eller mixa nejlikor och pepparkorn till ett fint pulver. Dela skinkan en gång på längden. Lägg de bägge bitarna med den stora snittytan neråt på skärbrädan. Dela en gång till på längden. Du ska nu ha fyra långa smalare skinkbitar.
  2. Gnid in köttet med kryddblandningen. Vira in varje bit i aluminiumfolie. Sätt en ugnstermometer i en medelstor bit. Stek köttet i ugnen till 70 graders innertemperatur. Ta ut köttet och låt vila i 10 minuter innan servering.
  3. Ångkoka kålrötterna under lock i ett durkslag ovanpå en kastrull, eller i en ångkokningsinsats tills de är mjuka, 15-20 minuter. Kålrötterna kan kokas dagen innan. Värm en stekpanna på hög värme. Lägg i smör och kålrötter i pannan.
  4. Bryn kålrötterna. Tillsätt sockret. Rör runt. När kålrötterna karamelliserats och har fått en vacker guldgul färg, tillsätt vinäger. Låt koka tills kålrötterna får en sirapsliknande hinna. Lägg upp direkt på tallrik. Salta och peppra. Skiva skinkan och servera tillsammans med kålrötter och ädelost.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Köttfärspirog

Betyg
Betyg
(61)
Spara recept

Chilibiff-wrap

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Grillplanka med chimichurripotatissallad

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Chorizo- och mozzarellaköttbullar

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Rostbiff med currypotatissallad

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Oxfilé med tartarsallad

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Köttbullar med parmaskinka

Betyg
Betyg
(1)