Nässelsoppa i glas med citronfraiche

Betyg (1-5):
5 (2 betyg)

Recept av Eleonora Von Essen och Becca Sulocki och foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 30 min
6 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (11)
  • 100 g späda nässlor eller färsk spenat
  • 1 liter vatten
  • 2 potatisar
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 msk smör
  • 3 msk koncentrerad grönsaksfond (eller 2 buljongtärningar)
  • 1 dl vispgrädde
  • Till servering
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk citron, pressad saft
  • vattenkrasse eller smörgåskrasse till garnering

Gör så här

  1. Rensa bort grova stjälkar och rötter från nässlorna – använd handskar! Lägg dem i ett durkslag och skölj ordentligt.
  2. Koka upp vattnet och förväll nässlorna 3 min. Fyll en skål med is och kallvatten. Sila och spara kokvattnet. Lägg nässlorna i isvattnet. Skär bladen i mindre bitar om det behövs.
  3. Skala potatisen och tärna i centimeterstora bitar. Fräs lök och vitlök i smör. Häll i kokvattnet från nässlorna, fond och potatis.
  4. Låt koka tills potatisen är mjuk. Lägg i nässlorna (eller spenaten) och häll på grädden. Koka upp och mixa slätt. Smaka av med salt och peppar.
  5. Rör ihop crème fraiche och citronsaft. Häll upp soppan i glas, ringla över lite citronfraiche och toppa med krasse.

Tips

Väljer du spenat, börja från punkt 3 och ta 1 liter vatten istället för nässelvattnet.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jenny

2017-05-03

Jättegod! Jag använde havre fraiche istället för grädde för att göra den vegansk. Lite många moment och mycket disk men helt klart värt det.

Liknande recept

Smördegspaj med karamelliserad lök

(22)

Kantarellmacka med pepparrotsslaw och picklad rödlök

(1)

Jordärtskocksbröd

(1)

Kantarellmacka med taleggioost

(12)

Smördegssnittar med fetaostkräm och morot

(5)

Dansk gubbröra

(29)

Smörgås med avokadofärskost, skinka och groddar

(9)

Rödbetsfrittata

(0)
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 100 g späda nässlor eller färsk spenat
  • 1 liter vatten
  • 2 potatisar
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 msk smör
  • 3 msk koncentrerad grönsaksfond (eller 2 buljongtärningar)
  • 1 dl vispgrädde
  • Till servering
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk citron, pressad saft
  • vattenkrasse eller smörgåskrasse till garnering

Nässelsoppa i glas med citronfraiche

Betyg (1-5):
5 (2 betyg)

Recept av Eleonora Von Essen och Becca Sulocki och foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 30 min
6 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Rensa bort grova stjälkar och rötter från nässlorna – använd handskar! Lägg dem i ett durkslag och skölj ordentligt.
  2. Koka upp vattnet och förväll nässlorna 3 min. Fyll en skål med is och kallvatten. Sila och spara kokvattnet. Lägg nässlorna i isvattnet. Skär bladen i mindre bitar om det behövs.
  3. Skala potatisen och tärna i centimeterstora bitar. Fräs lök och vitlök i smör. Häll i kokvattnet från nässlorna, fond och potatis.
  4. Låt koka tills potatisen är mjuk. Lägg i nässlorna (eller spenaten) och häll på grädden. Koka upp och mixa slätt. Smaka av med salt och peppar.
  5. Rör ihop crème fraiche och citronsaft. Häll upp soppan i glas, ringla över lite citronfraiche och toppa med krasse.

Tips

Väljer du spenat, börja från punkt 3 och ta 1 liter vatten istället för nässelvattnet.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jenny

2017-05-03

Jättegod! Jag använde havre fraiche istället för grädde för att göra den vegansk. Lite många moment och mycket disk men helt klart värt det.

Liknande recept

Smördegspaj med karamelliserad lök

(22)

Kantarellmacka med pepparrotsslaw och picklad rödlök

(1)

Jordärtskocksbröd

(1)

Kantarellmacka med taleggioost

(12)

Smördegssnittar med fetaostkräm och morot

(5)

Dansk gubbröra

(29)

Smörgås med avokadofärskost, skinka och groddar

(9)

Rödbetsfrittata

(0)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies