Moussaka utan potatis

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
2.98 (42 betyg)

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 3 auberginer
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 krm nymalen peppar, efter smak
  • 1 krm salt, efter smak
  • Köttfärssås:
  • 1.5 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g nötfärs eller lammfärs
  • 2 msk olivolja
  • 600 g krossade tomater på burk
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk färsk oregano eller tsk torkad
  • 2 krm malen kanel
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1.5 tsk salt
  • Ostsås:
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 2 ägg
  • 0.5 tsk salt
  • Till garnering:
  • 1.5 dl riven lagrad ost

Gör så här

Köttfärsås

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Stek lök, vitlök och färs tillsammans under omrörning i oljan. Tillsätt tomater, tomatpuré, salt och kryddor och koka under lock 10-15 minuter. Såsen ska vara fast, inte rinnig.

Ostsås

  1. Vispa ut mjölet med en del av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, koka upp under omrörning och koka 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt svalna lite innan salt, muskot, ost och ägg vispas i.
  2. Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor på längden. Stek skivorna i rikligt med olja på mycket hög värme i en stekpanna. Salta och peppra skivorna. Auberginen ska få ordentlig stekyta med brun färg, ca 1 minuter på varje sida
  3. Lägg 1/3 av skivorna i en ugnssäker form. Täck med hälften av köttfärssåsen. Lägg på ett nytt lager aubergine, resten av köttfärssåsen och sista lagret aubergine. Bred över ostsåsen och strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. Låt gärna moussakan stå ca 10 minuter innan den serveras

Servering

Servera med en grönsallad eller bönsallad.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Monika

2019-02-09

Ugn 175 grader funkar bra

Mabel Erika

2016-09-29

Gott! Men koka potatisen en dag innan så tar det inte så lång tid

Liknande recept

Spara recept

Köttbullar i tomat-och paprikasås med fetaost

Betyg
Betyg
(29)
Spara recept

Kebabklubbor med potatisklyftor och tomatsalsa

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Orientalisk lammgryta

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Kryddade revbensspjäll med rödkål

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Fläskkotlett med grönpepparsås

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Italienska frikadeller i tomat- och paprikasås

Betyg
Betyg
(161)
Spara recept

Köttbullar i tomat med grekisk ost

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Älggryta med svamp och paprika

Betyg
Betyg
(67)
21 st
  • Ingredienser (21)
  • 3 auberginer
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 krm nymalen peppar, efter smak
  • 1 krm salt, efter smak
  • Köttfärssås:
  • 1.5 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g nötfärs eller lammfärs
  • 2 msk olivolja
  • 600 g krossade tomater på burk
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk färsk oregano eller tsk torkad
  • 2 krm malen kanel
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1.5 tsk salt
  • Ostsås:
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 2 ägg
  • 0.5 tsk salt
  • Till garnering:
  • 1.5 dl riven lagrad ost

Moussaka utan potatis

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
2.98 (42 betyg)

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

Köttfärsås

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Stek lök, vitlök och färs tillsammans under omrörning i oljan. Tillsätt tomater, tomatpuré, salt och kryddor och koka under lock 10-15 minuter. Såsen ska vara fast, inte rinnig.

Ostsås

  1. Vispa ut mjölet med en del av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, koka upp under omrörning och koka 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt svalna lite innan salt, muskot, ost och ägg vispas i.
  2. Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor på längden. Stek skivorna i rikligt med olja på mycket hög värme i en stekpanna. Salta och peppra skivorna. Auberginen ska få ordentlig stekyta med brun färg, ca 1 minuter på varje sida
  3. Lägg 1/3 av skivorna i en ugnssäker form. Täck med hälften av köttfärssåsen. Lägg på ett nytt lager aubergine, resten av köttfärssåsen och sista lagret aubergine. Bred över ostsåsen och strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. Låt gärna moussakan stå ca 10 minuter innan den serveras

Servering

Servera med en grönsallad eller bönsallad.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Monika

2019-02-09

Ugn 175 grader funkar bra

Mabel Erika

2016-09-29

Gott! Men koka potatisen en dag innan så tar det inte så lång tid

Liknande recept

Spara recept

Köttbullar i tomat-och paprikasås med fetaost

Betyg
Betyg
(29)
Spara recept

Kebabklubbor med potatisklyftor och tomatsalsa

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Orientalisk lammgryta

Betyg
Betyg
(7)
Spara recept

Kryddade revbensspjäll med rödkål

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Fläskkotlett med grönpepparsås

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Italienska frikadeller i tomat- och paprikasås

Betyg
Betyg
(161)
Spara recept

Köttbullar i tomat med grekisk ost

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Älggryta med svamp och paprika

Betyg
Betyg
(67)