Moussaka utan potatis

Betyg (1-5):
2.98 (42 betyg)

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (21)
  • 3 auberginer
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 krm nymalen peppar, efter smak
  • 1 krm salt, efter smak
  • Köttfärssås:
  • 1.5 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g nötfärs eller lammfärs
  • 2 msk olivolja
  • 600 g krossade tomater på burk
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk färsk oregano eller tsk torkad
  • 2 krm malen kanel
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1.5 tsk salt
  • Ostsås:
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 2 ägg
  • 0.5 tsk salt
  • Till garnering:
  • 1.5 dl riven lagrad ost

Gör så här

Köttfärsås

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Stek lök, vitlök och färs tillsammans under omrörning i oljan. Tillsätt tomater, tomatpuré, salt och kryddor och koka under lock 10-15 minuter. Såsen ska vara fast, inte rinnig.

Ostsås

  1. Vispa ut mjölet med en del av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, koka upp under omrörning och koka 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt svalna lite innan salt, muskot, ost och ägg vispas i.
  2. Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor på längden. Stek skivorna i rikligt med olja på mycket hög värme i en stekpanna. Salta och peppra skivorna. Auberginen ska få ordentlig stekyta med brun färg, ca 1 minuter på varje sida
  3. Lägg 1/3 av skivorna i en ugnssäker form. Täck med hälften av köttfärssåsen. Lägg på ett nytt lager aubergine, resten av köttfärssåsen och sista lagret aubergine. Bred över ostsåsen och strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. Låt gärna moussakan stå ca 10 minuter innan den serveras

Servering

Servera med en grönsallad eller bönsallad.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Monika

2019-02-09

Ugn 175 grader funkar bra

Mabel Erika

2016-09-29

Gott! Men koka potatisen en dag innan så tar det inte så lång tid

Liknande recept

Japanskt långkok med nudlar

(40)

Kimchisoppa med fläskkarré och tofu

(5)

Grillad entrecôte med skön grön sallad

(4)

Kåldolmar med savoykål

(2)

Köttfärssoppa tacostyle

(12)

Kött- och grönsakssoppa

(32)

Moussakagratäng

(36)

Ugnspannkaka med grönkål och ost

(12)
21 st
  • Ingredienser (21)
  • 3 auberginer
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 krm nymalen peppar, efter smak
  • 1 krm salt, efter smak
  • Köttfärssås:
  • 1.5 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g nötfärs eller lammfärs
  • 2 msk olivolja
  • 600 g krossade tomater på burk
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk färsk oregano eller tsk torkad
  • 2 krm malen kanel
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1.5 tsk salt
  • Ostsås:
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 2 ägg
  • 0.5 tsk salt
  • Till garnering:
  • 1.5 dl riven lagrad ost

Moussaka utan potatis

Betyg (1-5):
2.98 (42 betyg)

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

Köttfärsås

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Stek lök, vitlök och färs tillsammans under omrörning i oljan. Tillsätt tomater, tomatpuré, salt och kryddor och koka under lock 10-15 minuter. Såsen ska vara fast, inte rinnig.

Ostsås

  1. Vispa ut mjölet med en del av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, koka upp under omrörning och koka 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt svalna lite innan salt, muskot, ost och ägg vispas i.
  2. Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor på längden. Stek skivorna i rikligt med olja på mycket hög värme i en stekpanna. Salta och peppra skivorna. Auberginen ska få ordentlig stekyta med brun färg, ca 1 minuter på varje sida
  3. Lägg 1/3 av skivorna i en ugnssäker form. Täck med hälften av köttfärssåsen. Lägg på ett nytt lager aubergine, resten av köttfärssåsen och sista lagret aubergine. Bred över ostsåsen och strö över riven ost. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. Låt gärna moussakan stå ca 10 minuter innan den serveras

Servering

Servera med en grönsallad eller bönsallad.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Monika

2019-02-09

Ugn 175 grader funkar bra

Mabel Erika

2016-09-29

Gott! Men koka potatisen en dag innan så tar det inte så lång tid

Liknande recept

Japanskt långkok med nudlar

(40)

Kimchisoppa med fläskkarré och tofu

(5)

Grillad entrecôte med skön grön sallad

(4)

Kåldolmar med savoykål

(2)

Köttfärssoppa tacostyle

(12)

Kött- och grönsakssoppa

(32)

Moussakagratäng

(36)

Ugnspannkaka med grönkål och ost

(12)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies