Morotskaka med saffran och vit chokladsmörkräm

Betyg (1-5):
4.56 (9 betyg)

Saftig saffransmorotskaka med smak av både kardemumma och saffran. Både fyllningen och toppingen är en len smörkräm med vit choklad som är omöjlig att inte nalla av. Tips, håll resten av familjen borta när den vispas ihop, annars kommer det inte att finnas något kvar till kakan. Den bästa kakan i jul, alla kategorier!

Tillagningstid: 1 tim + tid i ugn
Ugnstemperatur:150º
16 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (16)
  • 3 ägg
  • 3 dl rårörsocker
  • 1 påse saffran (0,5 g)
  • 4 dl finrivna morötter
  • 2 dl neutral olja
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kardemumma
  • Vit chokladsmörkräm:
  • 3 dl strösocker
  • 0.75 dl vatten
  • 150 g vit choklad
  • 3 äggvitor
  • 0.5 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 300 g smör, rumsvarmt
  • Till garnering:
  • granatäppelkärnor

Gör så här

  1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Vispa lätt ihop ägg, socker och saffran. Rör ner morötter och olja. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten, häll i formen.
  2. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim och 15 min. Kontrollera att kakan är torr med en sticka, låt kallna.
  3. Smörkräm: Koka socker och vatten till en temperatur på 118°. Smält chokladen varsamt över ett vattenbad. Vispa äggvita, vaniljsocker och salt med elvisp till ett fast skum. Häll i sockerlagen i en tunn stråle under fortsatt vispning. Sänk hastigheten på vispen och vispa marängen sval, ca 10 min. Klicka i smöret lite i taget under långsam vispning. Tillsätt den smälta chokladen. Fyll en spritspåse och låt ligga i kylen att stelna minst 1 tim.
  4. Dela kakan i 2 bottnar. Spritsa hälften av smörkrämen mellan bottnarna och spritsa ut resten ovanpå. Toppa med granatäppelkärnor.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Rödbets- och chokladkaka

(31)
16 st
  • Ingredienser (16)
  • 3 ägg
  • 3 dl rårörsocker
  • 1 påse saffran (0,5 g)
  • 4 dl finrivna morötter
  • 2 dl neutral olja
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kardemumma
  • Vit chokladsmörkräm:
  • 3 dl strösocker
  • 0.75 dl vatten
  • 150 g vit choklad
  • 3 äggvitor
  • 0.5 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 300 g smör, rumsvarmt
  • Till garnering:
  • granatäppelkärnor

Morotskaka med saffran och vit chokladsmörkräm

Betyg (1-5):
4.56 (9 betyg)

Saftig saffransmorotskaka med smak av både kardemumma och saffran. Både fyllningen och toppingen är en len smörkräm med vit choklad som är omöjlig att inte nalla av. Tips, håll resten av familjen borta när den vispas ihop, annars kommer det inte att finnas något kvar till kakan. Den bästa kakan i jul, alla kategorier!

Tillagningstid: 1 tim + tid i ugn
Ugnstemperatur:150º
16 bitar
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Vispa lätt ihop ägg, socker och saffran. Rör ner morötter och olja. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten, häll i formen.
  2. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim och 15 min. Kontrollera att kakan är torr med en sticka, låt kallna.
  3. Smörkräm: Koka socker och vatten till en temperatur på 118°. Smält chokladen varsamt över ett vattenbad. Vispa äggvita, vaniljsocker och salt med elvisp till ett fast skum. Häll i sockerlagen i en tunn stråle under fortsatt vispning. Sänk hastigheten på vispen och vispa marängen sval, ca 10 min. Klicka i smöret lite i taget under långsam vispning. Tillsätt den smälta chokladen. Fyll en spritspåse och låt ligga i kylen att stelna minst 1 tim.
  4. Dela kakan i 2 bottnar. Spritsa hälften av smörkrämen mellan bottnarna och spritsa ut resten ovanpå. Toppa med granatäppelkärnor.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Rödbets- och chokladkaka

(31)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies