
Matjessill med picklad rödlök, rostad kavring och brynt smör
Matjessill när den är som bäst, toppad med rostad kavring och brynt smör.
- 2 burkar matjessill (à 200 g)
- 2 dl gräddfil
- 3 skivor kavring
- 3 ägg, rumsvarma
- 75 g smör
- dill, till garneriing
- Picklad rödlök:
- 0.5 dl ättiksprit (12 %)
- 1 dl strösocker
- 1.5 dl vatten
- 1 rödlök
Gör så här
- Picklad rödlök: Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Låt svalna. Lägg tunt skivad rödlök i en skål och häll på lagen. Låt stå svalt några timmar, helst över natten. 2.
- Låt gräddfilen rinna av i en silduk eller kaffefilter några timmar, helst över natten.
- Sätt ugnen på 150°. Bryt kavringen i småbitar. Rosta brödet i ugnen ca 10 min. Lägg äggen i sjudande vatten och koka 7 min. Skölj av med kallt vatten och skala direkt. Dela äggen på längden i halvor.
- Smält smöret på medelvärme. När smöret börjar sjuda, vispa sakta så att smöret bryns jämnt. När smöret blir ljusbrunt och doftar nötaktigt, ta av kastrullen från värmen och häll upp i en skål.
- Skär sillen i bitar och fördela på ett serveringsfat tillsammans med ägghalvor, rödlök och kavringkrutonger. Klicka på avrunnen gräddfil och ringla över det brynta smöret. Garnera med dill.
Tips

Ta en genväg, byt ut avrunnen gräddfil mot crème fraiche och rosta kavringen i brödrost och tärna fint.
Liknande recept
Matjessill med picklad rödlök, rostad kavring och brynt smör
Matjessill när den är som bäst, toppad med rostad kavring och brynt smör.
Gör så här
- Picklad rödlök: Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Låt svalna. Lägg tunt skivad rödlök i en skål och häll på lagen. Låt stå svalt några timmar, helst över natten. 2.
- Låt gräddfilen rinna av i en silduk eller kaffefilter några timmar, helst över natten.
- Sätt ugnen på 150°. Bryt kavringen i småbitar. Rosta brödet i ugnen ca 10 min. Lägg äggen i sjudande vatten och koka 7 min. Skölj av med kallt vatten och skala direkt. Dela äggen på längden i halvor.
- Smält smöret på medelvärme. När smöret börjar sjuda, vispa sakta så att smöret bryns jämnt. När smöret blir ljusbrunt och doftar nötaktigt, ta av kastrullen från värmen och häll upp i en skål.
- Skär sillen i bitar och fördela på ett serveringsfat tillsammans med ägghalvor, rödlök och kavringkrutonger. Klicka på avrunnen gräddfil och ringla över det brynta smöret. Garnera med dill.
Tips

Ta en genväg, byt ut avrunnen gräddfil mot crème fraiche och rosta kavringen i brödrost och tärna fint.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2019-04-20
Super gott!!
2018-12-21
Gör den varje jul numera, alla älskar den!!
2016-12-06
Underbart god och matig, härliga smaker som peakar med det brynta smöret. Perfekt på jul/påsk/midsommar, eller som en egen måltid!
2016-03-24
Fantastiskt god intygar Eva i Visby
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Andreas
2019-04-20
Super gott!!
Eva
2018-12-21
Gör den varje jul numera, alla älskar den!!
Barbro
2016-12-06
Underbart god och matig, härliga smaker som peakar med det brynta smöret. Perfekt på jul/påsk/midsommar, eller som en egen måltid!
Eva
2016-03-24
Fantastiskt god intygar Eva i Visby