Marängfudge

Betyg (1-5):
3.75 (36 betyg)

Krämig och seg godis med pistage och mandel.

Tillagningstid: 1 timme
40 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (10)
  • 5 dl strösocker
  • 1.5 dl ljus sirap
  • 1.25 dl vatten
  • 2 ägg, endast vitor
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl hackade pistagenötter
  • 1 dl hackad mandel
  • 100 g hackad mörk choklad
  • 2 msk olja till bakplåtspapper
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Mät upp socker, salt, sirap och vatten i en kastrull och blanda ingredienserna. Koka blandningen utan att röra tills den blir 150 grader, använd en termometer. Medan sockerlagen kokar, vispa äggvitor och vaniljsocker till ett vitt, fast skum med en elvisp. Använd en rymlig bunke av rostfritt stål eller porslin.
  2. Häll sockerlagen i äggviteskummet, lite i taget i en jämn stråle, och vispa på hög hastighet. Fortsätt vispa när sockerlagen är slut; smeten blir vitare och tjockare ju längre du vispar. Konsistensen ska vara seg och tjock.
  3. Pensla två bakplåtspapper med olja och strö över hackade nötter och mandel eller tranbär. Fördela smeten på bakplåtspapperen. Om du vill ha choklad i fudgen lägger du den längs med ena sidan av fudgen. Chokladen smälter eftersom fudgen är varm, så du måste vara snabb med nästa moment.
  4. Olja in händerna och rulla ihop smeten till en rulle. Ta gärna hjälp av bakplåtspapperet när du rullar. Tryck ordentligt så att nötter och mandel eller tranbär fastnar i fudgen. Eventuell choklad ska rullas in i rullen. Gör likadant med det andra bakplåtspappret.
  5. Vira in rullarna i bakplåtspapperen och lägg dem i kylen att stelna, minst 2-3 timmar. Skär sedan i cirka 2 centimeter tjocka bitar och servera. Förvara i burk, med bakplåtspapper mellan lagren, i kyl.

Tips

Byt ut hackad mandel mot torkade tranbär! Ta dubbelt så stor mäng som mandel och hacka bären lite.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



emma

2013-12-22

Mina blev ljusbruna i färgen. Man ska kanske ha vit sirap istället för ljus...

Johannes

2013-12-12

När det sista av sockerlagen är i vispat ska du sluta vispa, vispar man för länge blir den smulig, vispar man bara precis i all sockerlag blir den såhär härligt seg :)

ulle

2012-12-23

Min blev smulig vad gjorde jag för fel???

Maria

2011-12-26

marängfudge

Liknande recept

Ines praliner

(0)

Rickards kärleksmums

(10)

Chokladgodis med puffat ris

(1)

Påskkladdkaka med marshmallows

(11)

Nötbräck med torkad frukt

(17)

Snabba browniebitar med jordnötssmör

(20)

Hasselnötsformar

(0)

Valnöts- och chokladfudge

(3)
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 5 dl strösocker
  • 1.5 dl ljus sirap
  • 1.25 dl vatten
  • 2 ägg, endast vitor
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl hackade pistagenötter
  • 1 dl hackad mandel
  • 100 g hackad mörk choklad
  • 2 msk olja till bakplåtspapper
  • 1 krm salt

Marängfudge

Betyg (1-5):
3.75 (36 betyg)

Krämig och seg godis med pistage och mandel.

Tillagningstid: 1 timme
40 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Mät upp socker, salt, sirap och vatten i en kastrull och blanda ingredienserna. Koka blandningen utan att röra tills den blir 150 grader, använd en termometer. Medan sockerlagen kokar, vispa äggvitor och vaniljsocker till ett vitt, fast skum med en elvisp. Använd en rymlig bunke av rostfritt stål eller porslin.
  2. Häll sockerlagen i äggviteskummet, lite i taget i en jämn stråle, och vispa på hög hastighet. Fortsätt vispa när sockerlagen är slut; smeten blir vitare och tjockare ju längre du vispar. Konsistensen ska vara seg och tjock.
  3. Pensla två bakplåtspapper med olja och strö över hackade nötter och mandel eller tranbär. Fördela smeten på bakplåtspapperen. Om du vill ha choklad i fudgen lägger du den längs med ena sidan av fudgen. Chokladen smälter eftersom fudgen är varm, så du måste vara snabb med nästa moment.
  4. Olja in händerna och rulla ihop smeten till en rulle. Ta gärna hjälp av bakplåtspapperet när du rullar. Tryck ordentligt så att nötter och mandel eller tranbär fastnar i fudgen. Eventuell choklad ska rullas in i rullen. Gör likadant med det andra bakplåtspappret.
  5. Vira in rullarna i bakplåtspapperen och lägg dem i kylen att stelna, minst 2-3 timmar. Skär sedan i cirka 2 centimeter tjocka bitar och servera. Förvara i burk, med bakplåtspapper mellan lagren, i kyl.

Tips

Byt ut hackad mandel mot torkade tranbär! Ta dubbelt så stor mäng som mandel och hacka bären lite.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



emma

2013-12-22

Mina blev ljusbruna i färgen. Man ska kanske ha vit sirap istället för ljus...

Johannes

2013-12-12

När det sista av sockerlagen är i vispat ska du sluta vispa, vispar man för länge blir den smulig, vispar man bara precis i all sockerlag blir den såhär härligt seg :)

ulle

2012-12-23

Min blev smulig vad gjorde jag för fel???

Maria

2011-12-26

marängfudge

Liknande recept

Ines praliner

(0)

Rickards kärleksmums

(10)

Chokladgodis med puffat ris

(1)

Påskkladdkaka med marshmallows

(11)

Nötbräck med torkad frukt

(17)

Snabba browniebitar med jordnötssmör

(20)

Hasselnötsformar

(0)

Valnöts- och chokladfudge

(3)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies