För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Laxpaj med crème fraiche och varmrökt lax

Betyg (1-5):
3.14 (57 betyg)

En matig laxpaj med purjolök, Västerbottensost, dill och krämig äggstanning med crème fraiche. En laxpaj som kommer göra succé både på festens buffé och middagsbordet.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:225-175º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3.5 dl vetemjöl, eller dinkelmjöl
  • 0.5 dl sesamfrön
  • 1 msk vatten
  • 1 ägg
  • Fyllning:
  • 1 msk smör
  • 1 hackad purjolök
  • 1 krm peppar
  • 400 g varmrökt lax, i bitar
  • 1 dl hackad färsk dill
  • 2 dl riven Västerbottensost
  • Äggstanning:
  • 4 ägg
  • 1 dl crème fraiche
  • 3 dl mjölk
  • 1 krm peppar

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till pajdegen, tillsätt ägget sist. Arbeta ihop till en smidig deg. Kavla ut degen till en rundel som är större än springformens omkrets. Lägg degen i springformen och täck botten och väggar.
  2. Tryck ut degen så den täcker springformens väggar och når en bit över kanten. Ställ pajskalet i frysen medan du förbereder fyllning och äggstanning. Fräs purjolöken i smör utan att den tar färg. Salta och peppra. Vispa ihop äggstanningen.
  3. Ta ut pajskalet ur frysen och sätt in den högt upp i ugnen, förgrädda 10 minuter. Ta ut pajskalet och sänk värmen till 175 grader.
  4. Varva fyllningen i pajskalet, häll i äggstanningen och tryck varsamt ner fyllningen så att allt är täckt av äggstanning. Grädda tills äggstanningen stelnat, 30-40 minuter. Låt gärna pajen vila i 10 minuter innan den serveras.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2020-08-24

Hej Lina. Det ska vara 100 g smör och 1 ägg i degen. Mvh Maja/redaktör

Lina

2020-07-28

Inget smör eller olja i pajdegen? I instruktionen står att man ska ta ägg sist i degen, men det är inget ägg i ingredienserna? Annars verkar den supergod!

Madla

2013-04-17

Prövade med rökt sik i stället, blev jättgott det med!

Anita

2013-02-11

Supergod!!!!! Och så gjorde ja en kall sås, blanda creme fraiche och sweet chili sås.

Melina

2012-11-03

Bästa laxpaj jag har lagat. Brukar laga den för släktingar och alla vill ha recepten. Jääättegott.

Ellinor

2012-01-25

Jättegott! Provade ej på barnen dock. Ska prova att byta purjo mot spenat nästa gång.

Liknande recept

Dillslungade grönsaker med rimmad lax

(3)

Quinoasallad med rökt lax

(76)

Selleri med masalakryddad lax

(16)

Pastasallad med sparris och kallrökt lax

(60)

Risnudelsallad med tonfisk och lime

(58)

Ugnsstekt lax med saffransquinoa, brysselkål och russin

(16)

Lax- och spenatpaj

(99)

Sallad med asiatisk tonfiskröra

(5)
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3.5 dl vetemjöl, eller dinkelmjöl
  • 0.5 dl sesamfrön
  • 1 msk vatten
  • 1 ägg
  • Fyllning:
  • 1 msk smör
  • 1 hackad purjolök
  • 1 krm peppar
  • 400 g varmrökt lax, i bitar
  • 1 dl hackad färsk dill
  • 2 dl riven Västerbottensost
  • Äggstanning:
  • 4 ägg
  • 1 dl crème fraiche
  • 3 dl mjölk
  • 1 krm peppar

Laxpaj med crème fraiche och varmrökt lax

Betyg (1-5):
3.14 (57 betyg)

En matig laxpaj med purjolök, Västerbottensost, dill och krämig äggstanning med crème fraiche. En laxpaj som kommer göra succé både på festens buffé och middagsbordet.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:225-175º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till pajdegen, tillsätt ägget sist. Arbeta ihop till en smidig deg. Kavla ut degen till en rundel som är större än springformens omkrets. Lägg degen i springformen och täck botten och väggar.
  2. Tryck ut degen så den täcker springformens väggar och når en bit över kanten. Ställ pajskalet i frysen medan du förbereder fyllning och äggstanning. Fräs purjolöken i smör utan att den tar färg. Salta och peppra. Vispa ihop äggstanningen.
  3. Ta ut pajskalet ur frysen och sätt in den högt upp i ugnen, förgrädda 10 minuter. Ta ut pajskalet och sänk värmen till 175 grader.
  4. Varva fyllningen i pajskalet, häll i äggstanningen och tryck varsamt ner fyllningen så att allt är täckt av äggstanning. Grädda tills äggstanningen stelnat, 30-40 minuter. Låt gärna pajen vila i 10 minuter innan den serveras.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2020-08-24

Hej Lina. Det ska vara 100 g smör och 1 ägg i degen. Mvh Maja/redaktör

Lina

2020-07-28

Inget smör eller olja i pajdegen? I instruktionen står att man ska ta ägg sist i degen, men det är inget ägg i ingredienserna? Annars verkar den supergod!

Madla

2013-04-17

Prövade med rökt sik i stället, blev jättgott det med!

Anita

2013-02-11

Supergod!!!!! Och så gjorde ja en kall sås, blanda creme fraiche och sweet chili sås.

Melina

2012-11-03

Bästa laxpaj jag har lagat. Brukar laga den för släktingar och alla vill ha recepten. Jääättegott.

Ellinor

2012-01-25

Jättegott! Provade ej på barnen dock. Ska prova att byta purjo mot spenat nästa gång.

Liknande recept

Dillslungade grönsaker med rimmad lax

(3)

Quinoasallad med rökt lax

(76)

Selleri med masalakryddad lax

(16)

Pastasallad med sparris och kallrökt lax

(60)

Risnudelsallad med tonfisk och lime

(58)

Ugnsstekt lax med saffransquinoa, brysselkål och russin

(16)

Lax- och spenatpaj

(99)

Sallad med asiatisk tonfiskröra

(5)