
Lax- och spenatpaj
- Pajdeg:
- 25 g margarin
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0.75 dl mjölk
- Fyllning:
- 200 g färsk bladspenat eller tinad fryst
- 200 g strimlad kallrökt lax
- 3 msk hackad gräslök
- 3 ägg
- 3 dl mjölk, ej lätt
- 2 krm vitpeppar
- 0.5 krm riven muskot
- 2 krm salt
Gör så här
- Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen, för hand eller i matberedare. Kavla ut degen till en rund platta och tryck ut den i en pajform.
- Skär bort eventuella grova stjälkar på den färska spenaten. Skär den i grova strimlor och förväll i kokande vatten 1-3 minuter, den kortare tiden för späd spenat. Låt rinna av. Eller tina och krama ur vätskan på den djupfrysta.
- Varva spenat, lax och gräslök på pajdegen. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och kryddor och häll över.
- Grädda i ugnen på nedersta falsen 30-35 minuter.
Servering
Liknande recept
Lax- och spenatpaj
Gör så här
- Arbeta ihop ingredienserna till pajdegen, för hand eller i matberedare. Kavla ut degen till en rund platta och tryck ut den i en pajform.
- Skär bort eventuella grova stjälkar på den färska spenaten. Skär den i grova strimlor och förväll i kokande vatten 1-3 minuter, den kortare tiden för späd spenat. Låt rinna av. Eller tina och krama ur vätskan på den djupfrysta.
- Varva spenat, lax och gräslök på pajdegen. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och kryddor och häll över.
- Grädda i ugnen på nedersta falsen 30-35 minuter.
Servering
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2020-11-18
Hej Lisa. Det ska vara 0,75 g mjölk i degen. Den ingrediensen hade ramlar bort men är nu tillbaka i listan. Mvh Maja, redaktör
2020-11-14
Receptet saknar vatten i pajdegen och det verkar vara för lite smör. Degen blev väldigt torr.
2020-08-13
Vad är bäst att byta ut vetemjölet till om man vill ha glutenfritt?
2018-06-27
Till Anita: Tack för uppmärksamheten. Det ska vara 3 st ägg och 3 dl mjölk. Lycka till!
2018-06-24
Självklart skall det inte vara 3 dl ägg, utan 3 dl mjölk.
2015-06-26
Det blev en jättegod paj! Jag har aldrig gjort laxpaj på kallrökt lax utan bara färsk och tycker att det var jättegott med kallrökt lax!
2013-02-20
Degen var svår att jobba med så ur såväl näringssynpunkt samt hantering vore det att föredra en pajdeg som delvis är baserad på kesella. I övrigt väldigt gott!
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Coop
2020-11-18
Hej Lisa. Det ska vara 0,75 g mjölk i degen. Den ingrediensen hade ramlar bort men är nu tillbaka i listan. Mvh Maja, redaktör
Lisa
2020-11-14
Receptet saknar vatten i pajdegen och det verkar vara för lite smör. Degen blev väldigt torr.
Susann
2020-08-13
Vad är bäst att byta ut vetemjölet till om man vill ha glutenfritt?
Coop
2018-06-27
Till Anita: Tack för uppmärksamheten. Det ska vara 3 st ägg och 3 dl mjölk. Lycka till!
Anita
2018-06-24
Självklart skall det inte vara 3 dl ägg, utan 3 dl mjölk.
Roy
2015-06-26
Det blev en jättegod paj! Jag har aldrig gjort laxpaj på kallrökt lax utan bara färsk och tycker att det var jättegott med kallrökt lax!
anonym
2013-02-20
Degen var svår att jobba med så ur såväl näringssynpunkt samt hantering vore det att föredra en pajdeg som delvis är baserad på kesella. I övrigt väldigt gott!