Lax med potatis- och fänkålsgratäng

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(37)

Stekt lax med potatisgratäng med smak av fänkål är en perfekt mix.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 kg potatis
  • 1 stor strimlad fänkål
  • 2 strimlade schalottenlökar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk salt
  • Lax:
  • 600 g laxfilé med skinn
  • 1 msk flingsalt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • Topping:
  • 1 dl grovt hackad dill
  • 75 g röd stenbitsrom
  • 1 citron, finrivet skal

Gör så här

  1. Skala och skiva potatisen. Blanda potatis, fänkål, lök, vitlök och salt i en ugnsfast form. Slå på vin och grädde. Rör om och sätt in i ugnen cirka 45 minuter. Täck gratängen med aluminiumfolie de sista 20 minuterna.

Lax

  1. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra dem runt om. Hetta upp olja i en panna och stek fisken 6-8 minuter.

Topping

  1. Blanda dill, rom och citronskal till en liten sallad. Toppa laxen med salladen och servera med potatisoch fänkålsgratäng.

Tips

Om du vill kan du välja att steka laxbitarna i ugnen 8-10 minuter. Laxen är perfekt vid en innertemperatur på 48-50 grader, Använd en stektermometer!

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jan Luc.

2017-03-05

Tråkigt att Det inte kom med en färsk laxsida med skinn utan istället vakuumförpackade laxfileer. Gick inte heller att byta ut då färsk lax inte längre finns i online-butiken!?

Sabby

2012-12-03

Jag lagade denna för nio persons portioner och de alla älskar den. Tycker att det kanske är bäst för gratäng lagades kvällen innan så att de bli mjuka och då är det godast! :-)

Ninna/webbredaktionen

2012-02-22

Texten längst ner är ett tips om man hellre vill steka laxen i ugnen. Tipstexten har trillat bort och vi lägger dit den igen. Tack för din hjälp!

Gunilla Larsson

2012-02-22

Ska man både steka laxen i stekpanna OCH i ugnen?

Liknande recept

Spara recept

Kolja toppad med italiensk brödsallad i ugn

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Fiskpinnar med mumsigt mos och picklad sallad

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Hemrimmad lax med krämig dillpotatis

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Soppa med torsk och pepparrot

Betyg
Betyg
(39)
Spara recept

Fiskfilé à la Walewska

Betyg
Betyg
(34)
Spara recept

Lax med gnocchi och salviasmör

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Fiskgratäng med fänkål och rotsellerimos

Betyg
Betyg
(17)
Spara recept

Fish´n chips

Betyg
Betyg
(3)
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 1 kg potatis
  • 1 stor strimlad fänkål
  • 2 strimlade schalottenlökar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk salt
  • Lax:
  • 600 g laxfilé med skinn
  • 1 msk flingsalt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • Topping:
  • 1 dl grovt hackad dill
  • 75 g röd stenbitsrom
  • 1 citron, finrivet skal

Lax med potatis- och fänkålsgratäng

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(37)

Stekt lax med potatisgratäng med smak av fänkål är en perfekt mix.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala och skiva potatisen. Blanda potatis, fänkål, lök, vitlök och salt i en ugnsfast form. Slå på vin och grädde. Rör om och sätt in i ugnen cirka 45 minuter. Täck gratängen med aluminiumfolie de sista 20 minuterna.

Lax

  1. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra dem runt om. Hetta upp olja i en panna och stek fisken 6-8 minuter.

Topping

  1. Blanda dill, rom och citronskal till en liten sallad. Toppa laxen med salladen och servera med potatisoch fänkålsgratäng.

Tips

Om du vill kan du välja att steka laxbitarna i ugnen 8-10 minuter. Laxen är perfekt vid en innertemperatur på 48-50 grader, Använd en stektermometer!

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jan Luc.

2017-03-05

Tråkigt att Det inte kom med en färsk laxsida med skinn utan istället vakuumförpackade laxfileer. Gick inte heller att byta ut då färsk lax inte längre finns i online-butiken!?

Sabby

2012-12-03

Jag lagade denna för nio persons portioner och de alla älskar den. Tycker att det kanske är bäst för gratäng lagades kvällen innan så att de bli mjuka och då är det godast! :-)

Ninna/webbredaktionen

2012-02-22

Texten längst ner är ett tips om man hellre vill steka laxen i ugnen. Tipstexten har trillat bort och vi lägger dit den igen. Tack för din hjälp!

Gunilla Larsson

2012-02-22

Ska man både steka laxen i stekpanna OCH i ugnen?

Liknande recept

Spara recept

Kolja toppad med italiensk brödsallad i ugn

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Fiskpinnar med mumsigt mos och picklad sallad

Betyg
Betyg
(13)
Spara recept

Hemrimmad lax med krämig dillpotatis

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Soppa med torsk och pepparrot

Betyg
Betyg
(39)
Spara recept

Fiskfilé à la Walewska

Betyg
Betyg
(34)
Spara recept

Lax med gnocchi och salviasmör

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Fiskgratäng med fänkål och rotsellerimos

Betyg
Betyg
(17)
Spara recept

Fish´n chips

Betyg
Betyg
(3)