För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Lax med potatis- och fänkålsgratäng

Betyg (1-5):
3.56 (36 betyg)

Stekt lax med potatisgratäng med smak av fänkål är en perfekt mix.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 kg potatis
  • 1 stor strimlad fänkål
  • 2 strimlade schalottenlökar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk salt
  • Lax:
  • 600 g laxfilé med skinn
  • 1 msk flingsalt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • Topping:
  • 1 dl grovt hackad dill
  • 75 g röd stenbitsrom
  • 1 citron, finrivet skal

Gör så här

  1. Skala och skiva potatisen. Blanda potatis, fänkål, lök, vitlök och salt i en ugnsfast form. Slå på vin och grädde. Rör om och sätt in i ugnen cirka 45 minuter. Täck gratängen med aluminiumfolie de sista 20 minuterna.

Lax

  1. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra dem runt om. Hetta upp olja i en panna och stek fisken 6-8 minuter.

Topping

  1. Blanda dill, rom och citronskal till en liten sallad. Toppa laxen med salladen och servera med potatisoch fänkålsgratäng.

Tips

Om du vill kan du välja att steka laxbitarna i ugnen 8-10 minuter. Laxen är perfekt vid en innertemperatur på 48-50 grader, Använd en stektermometer!

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jan Luc.

2017-03-05

Tråkigt att Det inte kom med en färsk laxsida med skinn utan istället vakuumförpackade laxfileer. Gick inte heller att byta ut då färsk lax inte längre finns i online-butiken!?

Sabby

2012-12-03

Jag lagade denna för nio persons portioner och de alla älskar den. Tycker att det kanske är bäst för gratäng lagades kvällen innan så att de bli mjuka och då är det godast! :-)

Ninna/webbredaktionen

2012-02-22

Texten längst ner är ett tips om man hellre vill steka laxen i ugnen. Tipstexten har trillat bort och vi lägger dit den igen. Tack för din hjälp!

Gunilla Larsson

2012-02-22

Ska man både steka laxen i stekpanna OCH i ugnen?

Liknande recept

Vedhalstrad torsk med potatis, ägg och brynt smör

(6)

Friterad fisk med sötpotatis-fries

(2)

Laxpudding med gravad lax

(49)

Ugnsstekt lax med grön och skön potatissallad

(59)

Ugnsbakad purjo och lax med jungfrudressing

(3)

Torskrygg med strimlad kålrot och pepparrotssås

(43)

Krämig fisksoppa med pepparrot och krutonger

(17)

Lutfisk med bakade rotsaker och blomkålssås

(2)
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 1 kg potatis
  • 1 stor strimlad fänkål
  • 2 strimlade schalottenlökar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk salt
  • Lax:
  • 600 g laxfilé med skinn
  • 1 msk flingsalt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • Topping:
  • 1 dl grovt hackad dill
  • 75 g röd stenbitsrom
  • 1 citron, finrivet skal

Lax med potatis- och fänkålsgratäng

Betyg (1-5):
3.56 (36 betyg)

Stekt lax med potatisgratäng med smak av fänkål är en perfekt mix.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala och skiva potatisen. Blanda potatis, fänkål, lök, vitlök och salt i en ugnsfast form. Slå på vin och grädde. Rör om och sätt in i ugnen cirka 45 minuter. Täck gratängen med aluminiumfolie de sista 20 minuterna.

Lax

  1. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra dem runt om. Hetta upp olja i en panna och stek fisken 6-8 minuter.

Topping

  1. Blanda dill, rom och citronskal till en liten sallad. Toppa laxen med salladen och servera med potatisoch fänkålsgratäng.

Tips

Om du vill kan du välja att steka laxbitarna i ugnen 8-10 minuter. Laxen är perfekt vid en innertemperatur på 48-50 grader, Använd en stektermometer!

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jan Luc.

2017-03-05

Tråkigt att Det inte kom med en färsk laxsida med skinn utan istället vakuumförpackade laxfileer. Gick inte heller att byta ut då färsk lax inte längre finns i online-butiken!?

Sabby

2012-12-03

Jag lagade denna för nio persons portioner och de alla älskar den. Tycker att det kanske är bäst för gratäng lagades kvällen innan så att de bli mjuka och då är det godast! :-)

Ninna/webbredaktionen

2012-02-22

Texten längst ner är ett tips om man hellre vill steka laxen i ugnen. Tipstexten har trillat bort och vi lägger dit den igen. Tack för din hjälp!

Gunilla Larsson

2012-02-22

Ska man både steka laxen i stekpanna OCH i ugnen?

Liknande recept

Vedhalstrad torsk med potatis, ägg och brynt smör

(6)

Friterad fisk med sötpotatis-fries

(2)

Laxpudding med gravad lax

(49)

Ugnsstekt lax med grön och skön potatissallad

(59)

Ugnsbakad purjo och lax med jungfrudressing

(3)

Torskrygg med strimlad kålrot och pepparrotssås

(43)

Krämig fisksoppa med pepparrot och krutonger

(17)

Lutfisk med bakade rotsaker och blomkålssås

(2)