Lammstek med zaatar

Betyg (1-5):
2.92 (13 betyg)

Za'atar är en kryddblandning från Mellanöstern som ofta används till lamm.

Tillagningstid: 1 tim 45 min
Ugnstemperatur:175º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (8)
  • 1 benfri Lammstek (1-1,5 kg)
  • 1.5 msk olivolja
  • 0.5 tsk grovmalen svartpeppar
  • Za'atar:
  • 0.75 dl (skalade) sesamfrön
  • 3 msk torkad timjan
  • 3 msk torkad oregano
  • 1 citron, finrivet skal (endast det gula)
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda alla ingredienserna till kryddmixen zaatar.
  2. Bind ihop lammsteken med steksnöre och bryn den i en het stekpanna med 1 msk olivolja. Rulla steken i kryddblandningen så den är helt täckt. Krydda med peppar och ringla över mer olja.
  3. Lägg steken i en ugnsform och stek den i ugnen tills innertemperaturen är 58° (för rosa mitt), ca 1 timme och 15 min. Ta ut steken och låt den vila ca 15 min innan den skivas upp.

Zaatar:

  1. Kryddblandningen Zaatar innehåller i original sumak – en krydda som görs på små syrliga bär. systrarna Eisenman använder 3 msk sumak i sitt recept, men vi har ersatt det med rivet citronskal.

Servering

Servera gärna med Ljummen primörsallad med krämig dressing, se coop.se.

Tips

Om du tycker om pulled lamm kan du tillaga på 125° under längre tid, tills köttet kan dras isär.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Malin

2018-03-31

Jag har aldrig lagat lamm förut. Detta blev mycket gott. Jag gillade citronsmaken. Sås på den silade skyn, också gott. Gjorde lite annorlunda mot recept: började med att massera in ordentligt med salt, sedan peppar, timjan och oregano inne i steken innan jag band upp den. Ugn 160 grader. I övrigt följde vi receptet. Blev ändå klart (63 grader) på en dryg timme.

Cecilia

2017-04-11

Titta på "Gör så här", ligger som en egen flik

Ted

2016-03-21

Hittar inga instruktioner i detta recept. Finns det?

Liknande recept

Kryddiga honungsribs

(17)

Köttbullar med rivna morötter och ingefära

(0)

Örtfylld lammstek med feta

(9)

Fläskfilé med krispig örttopping

(15)

Ört- och citronöverbakad lammstek

(8)

Julglaserade revbensspjäll

(12)

Fläskkarré med ingefärsrubbing

(24)

Rostbiff med currypotatissallad

(8)
8 st
  • Ingredienser (8)
  • 1 benfri Lammstek (1-1,5 kg)
  • 1.5 msk olivolja
  • 0.5 tsk grovmalen svartpeppar
  • Za'atar:
  • 0.75 dl (skalade) sesamfrön
  • 3 msk torkad timjan
  • 3 msk torkad oregano
  • 1 citron, finrivet skal (endast det gula)
  • 1 tsk salt

Lammstek med zaatar

Betyg (1-5):
2.92 (13 betyg)

Za'atar är en kryddblandning från Mellanöstern som ofta används till lamm.

Tillagningstid: 1 tim 45 min
Ugnstemperatur:175º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda alla ingredienserna till kryddmixen zaatar.
  2. Bind ihop lammsteken med steksnöre och bryn den i en het stekpanna med 1 msk olivolja. Rulla steken i kryddblandningen så den är helt täckt. Krydda med peppar och ringla över mer olja.
  3. Lägg steken i en ugnsform och stek den i ugnen tills innertemperaturen är 58° (för rosa mitt), ca 1 timme och 15 min. Ta ut steken och låt den vila ca 15 min innan den skivas upp.

Zaatar:

  1. Kryddblandningen Zaatar innehåller i original sumak – en krydda som görs på små syrliga bär. systrarna Eisenman använder 3 msk sumak i sitt recept, men vi har ersatt det med rivet citronskal.

Servering

Servera gärna med Ljummen primörsallad med krämig dressing, se coop.se.

Tips

Om du tycker om pulled lamm kan du tillaga på 125° under längre tid, tills köttet kan dras isär.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Malin

2018-03-31

Jag har aldrig lagat lamm förut. Detta blev mycket gott. Jag gillade citronsmaken. Sås på den silade skyn, också gott. Gjorde lite annorlunda mot recept: började med att massera in ordentligt med salt, sedan peppar, timjan och oregano inne i steken innan jag band upp den. Ugn 160 grader. I övrigt följde vi receptet. Blev ändå klart (63 grader) på en dryg timme.

Cecilia

2017-04-11

Titta på "Gör så här", ligger som en egen flik

Ted

2016-03-21

Hittar inga instruktioner i detta recept. Finns det?

Liknande recept

Kryddiga honungsribs

(17)

Köttbullar med rivna morötter och ingefära

(0)

Örtfylld lammstek med feta

(9)

Fläskfilé med krispig örttopping

(15)

Ört- och citronöverbakad lammstek

(8)

Julglaserade revbensspjäll

(12)

Fläskkarré med ingefärsrubbing

(24)

Rostbiff med currypotatissallad

(8)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies