Lammstek med rosmarinhonung

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.38 (26 betyg)

Härligt saftig söndagssktek, väl värld besväret.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:225º-125º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1.5 kg Lammstek med ben
  • 3 msk honung
  • 4 pressade eller rivna vitlöksklyftor
  • 1 msk finhackad färsk rosmarin
  • 1 tsk stötta fänkålsfrön
  • 0.5 apelsin, rivet skal
  • 1 msk stark svensk senap
  • 1 msk nymalen svartpeppar
  • 0.5 dl rapsolja
  • 2 dl vin
  • 2 dl kalvbuljong
  • 50 g mandelspån

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Placera en långpanna i ugnen. Koka upp honungen i en liten kastrull, tillsätt vitlök, rosmarin, fänkålsfrö, apelsinskal och senap. Skär bort de hårda hinnorna runt lammsteken. Salta och peppra den runt om. Ta ut den heta långpannan ur ugnen. Droppa olja över den och lägg i steken. Sätt in den i nedre delen av ugnen. Låt steken få färg på undersidan i tio minuter. Vänd steken och låt den få färg på andra sidan.
  2. Sänk ugnsvärmen till 125 grader och stek i cirka 20 minuter. Ta ut steken ur ugnen och pensla den med rosmarinhonungen, spara någon matsked som ska penslas på när steken är klar. Häll vinet och buljongen runt om. Sätt in en stektermometer och stek tills innertemperaturen är cirka 60 grader. Pensla och ös steken med vinspadet några gånger under tiden den står i ugnen.
  3. Hetta upp en stekpanna och rosta mandelspånen tills de blivit gyllenbruna, passa noga så att de inte bränns.
  4. Ta ut lammsteken när den är klar. Pensla den med det sista av rosmarinhonungen och strö över mandeln. Steken ska vila i en kvart innan den skärs i skivor.

Tips

Om du vill servera en sky till lammsteken kan du vispa ur pannan med några deciliter köttbuljong, sila upp spadet i en skål. Skiva steken och garnera med några kvistar doftande färsk rosmarin.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Karin L

2012-10-17

Jättegott! Jag bryner steken i stekpanna istället föra att ha den i 225 grader och rostar skalade hela mandlar istället för att köpa dyrt mandelspån.

Liknande recept

Spara recept

Kabab koobideh

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Kalvfärs- och myntaköttbullar

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Chipotlemarinerad fläskfilé

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Kallmarinerad fläskytterfilé med sötpotatisfries

Betyg
Betyg
(40)
Spara recept

Ört- och citronöverbakad lammstek

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Persiljeskinka

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Köttbullar med rivna morötter och ingefära

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Julglaserade revbensspjäll

Betyg
Betyg
(14)
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 1.5 kg Lammstek med ben
  • 3 msk honung
  • 4 pressade eller rivna vitlöksklyftor
  • 1 msk finhackad färsk rosmarin
  • 1 tsk stötta fänkålsfrön
  • 0.5 apelsin, rivet skal
  • 1 msk stark svensk senap
  • 1 msk nymalen svartpeppar
  • 0.5 dl rapsolja
  • 2 dl vin
  • 2 dl kalvbuljong
  • 50 g mandelspån

Lammstek med rosmarinhonung

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.38 (26 betyg)

Härligt saftig söndagssktek, väl värld besväret.

Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Ugnstemperatur:225º-125º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Placera en långpanna i ugnen. Koka upp honungen i en liten kastrull, tillsätt vitlök, rosmarin, fänkålsfrö, apelsinskal och senap. Skär bort de hårda hinnorna runt lammsteken. Salta och peppra den runt om. Ta ut den heta långpannan ur ugnen. Droppa olja över den och lägg i steken. Sätt in den i nedre delen av ugnen. Låt steken få färg på undersidan i tio minuter. Vänd steken och låt den få färg på andra sidan.
  2. Sänk ugnsvärmen till 125 grader och stek i cirka 20 minuter. Ta ut steken ur ugnen och pensla den med rosmarinhonungen, spara någon matsked som ska penslas på när steken är klar. Häll vinet och buljongen runt om. Sätt in en stektermometer och stek tills innertemperaturen är cirka 60 grader. Pensla och ös steken med vinspadet några gånger under tiden den står i ugnen.
  3. Hetta upp en stekpanna och rosta mandelspånen tills de blivit gyllenbruna, passa noga så att de inte bränns.
  4. Ta ut lammsteken när den är klar. Pensla den med det sista av rosmarinhonungen och strö över mandeln. Steken ska vila i en kvart innan den skärs i skivor.

Tips

Om du vill servera en sky till lammsteken kan du vispa ur pannan med några deciliter köttbuljong, sila upp spadet i en skål. Skiva steken och garnera med några kvistar doftande färsk rosmarin.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Karin L

2012-10-17

Jättegott! Jag bryner steken i stekpanna istället föra att ha den i 225 grader och rostar skalade hela mandlar istället för att köpa dyrt mandelspån.

Liknande recept

Spara recept

Kabab koobideh

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Kalvfärs- och myntaköttbullar

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Chipotlemarinerad fläskfilé

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Kallmarinerad fläskytterfilé med sötpotatisfries

Betyg
Betyg
(40)
Spara recept

Ört- och citronöverbakad lammstek

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Persiljeskinka

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Köttbullar med rivna morötter och ingefära

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Julglaserade revbensspjäll

Betyg
Betyg
(14)