
Lammrostbiff med sötpotatis och rödvinssås
Betyg (1-5):
Tillagningstid: 1 tim
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 4 lammrostbiffar (totalt ca 800 g)
- 1 tsk flingsalt
- 0.5 tsk grovmalen svartpeppar
- 2 msk smör
- Stekt sötpotatis:
- 800 g sötpotatis
- 3 msk smör
- 1 kvist repad rosmarin
- 1 msk riven färsk ingefära
- 2 skivade vitlöksklyftor
- Snabbaste rödvinssåsen:
- 1 finhackad bananschalottenlök
- 1 msk smör
- 0.5 msk strösocker
- 1 msk tomatpuré
- 3 dl rött vin
- 2.5 dl vatten
- 2 msk konc oxfond
- 2 msk smör
- salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 130 grader. Salta och peppra köttbitarna. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om i smör. Lägg över i en ugnsform och sätt en stektermometer i köttet. Tillaga sötpotatisen, såsen och salladen. Stek sedan klart lammet mitt i ugnen till en innertemperatur på 57°, ca 15 min.
- Sötpotatis: Skala och skär potatisarna i bitar. Koka dem 5 min i saltat vatten och låt ånga av. Hetta upp en stekpanna med smör och stek potatisen till fin färg med rosmarin, ingefära och vitlök.
- Rödvinssås: Stek löken mjuk i smör i en kastrull. Stek med socker och tomatpuré under omrörning någon minut. Tillsätt vinet och låt koka ihop till hälften. Häll i vatten och fond, låt koka 5–10 min till. Rör ner smöret och smaka av med salt.
- Sparrissallad: Ansa och skiva en knippe grön sparris (250 g) i tunna sneda skivor. Skiva 1 rödlök tunt och blanda sedan allt med 2 msk äppelcidervinäger, 1 msk neutral olja och ½ tsk salt. Låt marinera ca 10 min innan servering.
Tips

Sara tipsar: Använd stekskyn från lammet i såsen.
Lammrostbiff med sötpotatis och rödvinssås
Betyg (1-5):
Tillagningstid: 1 tim
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Sätt ugnen på 130 grader. Salta och peppra köttbitarna. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om i smör. Lägg över i en ugnsform och sätt en stektermometer i köttet. Tillaga sötpotatisen, såsen och salladen. Stek sedan klart lammet mitt i ugnen till en innertemperatur på 57°, ca 15 min.
- Sötpotatis: Skala och skär potatisarna i bitar. Koka dem 5 min i saltat vatten och låt ånga av. Hetta upp en stekpanna med smör och stek potatisen till fin färg med rosmarin, ingefära och vitlök.
- Rödvinssås: Stek löken mjuk i smör i en kastrull. Stek med socker och tomatpuré under omrörning någon minut. Tillsätt vinet och låt koka ihop till hälften. Häll i vatten och fond, låt koka 5–10 min till. Rör ner smöret och smaka av med salt.
- Sparrissallad: Ansa och skiva en knippe grön sparris (250 g) i tunna sneda skivor. Skiva 1 rödlök tunt och blanda sedan allt med 2 msk äppelcidervinäger, 1 msk neutral olja och ½ tsk salt. Låt marinera ca 10 min innan servering.
Tips

Sara tipsar: Använd stekskyn från lammet i såsen.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
atharina
2015-03-28
Jättegott!!