Lakritsglass med choklad och hackade nötter

Betyg (1-5):
4.27 (11 betyg)

De här pinnarna får det mesta i glassväg att blekna.

Tillagningstid: 50 minuter + ca 4 timmar att stelna
6 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 9 st
  • 2 dl mjölk
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1.5 msk lakritspulver eller 0,5 msk lakritsgranulat eller finmortlad turkisk peppar
  • 3 ägg, endast gulan
  • 1 dl strösocker
  • Till servering:
  • 6 glasspinnar
  • 200 g mörk choklad
  • 1 dl finhackade valnötter eller hasselnötter

Gör så här

  1. Koka upp mjölk, grädde och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull, ta av från plattan. Rör ner lakritsgranulat, pulver eller mortlad turkisk peppar.
  2. Vispa upp äggulor och socker till ett luftigt skum. Häll i den varma gräddmjölken och vispa till en jämn smet. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud under vispning till 85° eller tills den börjar tjockna.
  3. Sila smeten, låt den svalna och ställ i kylen tills den har kallnat helt, cirka 1 timme. Fyll upp glasspinneformarna med glassmassan och ställ i frysen 1 timme. Stick ner glasspinnarna och låt stå i frysen i minst 3 timmar.
  4. Skölj hastigt glasspinneformarna i ljummet vatten så att glassarna lossnar. Lägg dem på bakplåtspapper på en bricka. Sätt in i frysen.
  5. Smält chokladen i vattenbad i ett värmetåligt glas. Ta ut en glass i taget ur frysen och doppa snabbt i chokladen och strö sedan på nöthacket. Gör likadant med resten av glassarna. Värm upp chokladen emellanåt så att det går lätt att doppa. Ät direkt eller förvara dem i en burk med lock i frysen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop webbredaktör

2017-08-10

Till Maria: Prova att låta chokladen svalna något så att den är lite tjock och inte för rinnig, så ska det fungera bättre.

Maria

2017-07-18

Jättegod glass! Jag undrar vad det kan bero på att när jag doppade glassen i den smälta chokladen så kanade chokladen av glassen och blev kvar i skålen? Använde 55% mörk choklad. Doppade en annan gång kokosglass i mörk 70% choklad utan problem. Jag testade att ha i lite rapsolja, men det var liksom svårt att få chokladen att fästa på glassen. Vad var fel tro?

Karin, Coop Provkök

2014-05-26

@Johanna - Jag gillar också att använda rent lakritspulver, det är kul att det börjar dyka upp på hyllorna! Tyvärr behövs 1 dl socker till äggvispet, så det får vi leva med! Roligt att du gillar receptet!

Johanna

2014-05-24

Världens godaste glass, och bra och enkelt utan att behöva använda glassmaskinen, detta är en ständigt återkommande sommarrecept hemma hos oss. Jag gillar den bättre med enbart rent lakrits pulver, blir lite för söt i mitt tycke med krossade karameller, ev. Kan man kanske ta lite mindre socker då istället??

Micci

2013-02-21

Vilken läcker lakritssmak, gott gott

Liknande recept

Chokladpavlova med banan och hasselnötter

(3)

Halloweentårta med spindelnät

(26)

Vita chokladpraliner med saffransfyllning

(5)

Valnöts- och chokladfudge

(3)

Black bean chocolate cake

(23)

Chokladvåfflor med björnbärs- och mascarponekräm

(15)

Vit chokladmousse med blueberry swirl

(38)

Chokladkaka extra allt

(34)
9 st
  • Ingredienser 9 st
  • 2 dl mjölk
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1.5 msk lakritspulver eller 0,5 msk lakritsgranulat eller finmortlad turkisk peppar
  • 3 ägg, endast gulan
  • 1 dl strösocker
  • Till servering:
  • 6 glasspinnar
  • 200 g mörk choklad
  • 1 dl finhackade valnötter eller hasselnötter

Lakritsglass med choklad och hackade nötter

Betyg (1-5):
4.27 (11 betyg)

De här pinnarna får det mesta i glassväg att blekna.

Tillagningstid: 50 minuter + ca 4 timmar att stelna
6 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Koka upp mjölk, grädde och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull, ta av från plattan. Rör ner lakritsgranulat, pulver eller mortlad turkisk peppar.
  2. Vispa upp äggulor och socker till ett luftigt skum. Häll i den varma gräddmjölken och vispa till en jämn smet. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud under vispning till 85° eller tills den börjar tjockna.
  3. Sila smeten, låt den svalna och ställ i kylen tills den har kallnat helt, cirka 1 timme. Fyll upp glasspinneformarna med glassmassan och ställ i frysen 1 timme. Stick ner glasspinnarna och låt stå i frysen i minst 3 timmar.
  4. Skölj hastigt glasspinneformarna i ljummet vatten så att glassarna lossnar. Lägg dem på bakplåtspapper på en bricka. Sätt in i frysen.
  5. Smält chokladen i vattenbad i ett värmetåligt glas. Ta ut en glass i taget ur frysen och doppa snabbt i chokladen och strö sedan på nöthacket. Gör likadant med resten av glassarna. Värm upp chokladen emellanåt så att det går lätt att doppa. Ät direkt eller förvara dem i en burk med lock i frysen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop webbredaktör

2017-08-10

Till Maria: Prova att låta chokladen svalna något så att den är lite tjock och inte för rinnig, så ska det fungera bättre.

Maria

2017-07-18

Jättegod glass! Jag undrar vad det kan bero på att när jag doppade glassen i den smälta chokladen så kanade chokladen av glassen och blev kvar i skålen? Använde 55% mörk choklad. Doppade en annan gång kokosglass i mörk 70% choklad utan problem. Jag testade att ha i lite rapsolja, men det var liksom svårt att få chokladen att fästa på glassen. Vad var fel tro?

Karin, Coop Provkök

2014-05-26

@Johanna - Jag gillar också att använda rent lakritspulver, det är kul att det börjar dyka upp på hyllorna! Tyvärr behövs 1 dl socker till äggvispet, så det får vi leva med! Roligt att du gillar receptet!

Johanna

2014-05-24

Världens godaste glass, och bra och enkelt utan att behöva använda glassmaskinen, detta är en ständigt återkommande sommarrecept hemma hos oss. Jag gillar den bättre med enbart rent lakrits pulver, blir lite för söt i mitt tycke med krossade karameller, ev. Kan man kanske ta lite mindre socker då istället??

Micci

2013-02-21

Vilken läcker lakritssmak, gott gott

Liknande recept

Chokladpavlova med banan och hasselnötter

(3)

Halloweentårta med spindelnät

(26)

Vita chokladpraliner med saffransfyllning

(5)

Valnöts- och chokladfudge

(3)

Black bean chocolate cake

(23)

Chokladvåfflor med björnbärs- och mascarponekräm

(15)

Vit chokladmousse med blueberry swirl

(38)

Chokladkaka extra allt

(34)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies