Kroppkakor på kokt potatis

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(55)

En klassisk husman, kroppkakor med fläsk toppade med hasselnötter och brynt smör. Recept av Lotta Lundgren.

Tillagningstid: 40 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 700 g kokt kall potatis (mjölig sort)
  • 2 äggulor
  • 1 dl potatismjöl
  • 350 g rimmat stekfläsk, fintärnat
  • 1 gul lök, finhackad
  • 0.5 tsk strösocker
  • svartpeppar
  • smör till stekning
  • 1 tsk salt
  • Till servering
  • 250 g frysta gröna ärtor
  • 25 g brynt smör
  • 1 dl hasselnötter
  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Pressa den kokta, kalla potatisen i potatispress eller riv på fina delen av rivjärnet. Lägg i en bunke och tillsätt äggulor, potatismjöl och salt. Rör om till en fast deg.
  2. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen är för klibbig. Hetta upp en torr stekpanna och stek fläsket knaprigt. Tillsätt löken och stek ytterligare någon minut. Strö över socker och dra ett varv med pepparkvarnen.
  3. Ta en bit deg i mjöliga händer, ungefär lika stor som en pingisboll. Platta ut och gör en fördjupning i mitten. Lägg på ungefär en rågad tesked fläskfyllning. Nyp ihop och rulla till en boll.
  4. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Lägg i kroppkakorna och koka 4–5 min, tills de flyter upp till ytan. Lyft upp med en hålslev och lägg på ett fat. Värm ärtorna enligt förpackningen.
  5. Stek kroppkakorna i smör tills de får stekyta. Servera direkt med brynt smör, hackade och torrostade nötter, rårörda lingon och ärtor.

Tips

För ett vegetariskt alternativ, byt ut fläsket mot tre skalade och fint tärnade äpplen!

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Mikael

2020-10-14

mycket gott. bästa med receptet är att man i princip kan byta ut fyllningen emot vad som helst. har testat med både kyckling vilket blev lite mer dumpling aktigt men rejält och med köttfärs. Kan rekommendera :)

Martina

2019-11-26

Passade hela familjen!

MAGNUS

2018-08-07

Jättegoda men krävs lite träning för ovan att få in all fyllning utan att den vill ut igen.....

Angelica

2018-02-12

Verkligen jättegott!

Josefine

2018-01-19

Någon som gjort den vegetariska varianten?

Elin

2017-11-22

Väldigt goda! Glömde sockret men funkade bra utan. Lite snålt om tid att hinna detta på 40min för mig som aldrig lagat kroppkakor. Inga direkt svåra moment men lite tidskrävande. Funkade förvånansvärt bra att micra dagen efter.

Johannes

2017-11-19

Mycket goda små delikatesskroppkakor! Ovant för en smålänning med svartpeppar istället för kryddpeppar och socker i fläsket, men som sagt mycket goda. Behövs nog en hel del övning för att få plats med all fyllning och för att laga rätten på 40 minuter:).

Arja

2017-11-11

Jag var lite tveksam hur jag skulle lyckas hålla kroppkakorna ihop vid kokningen men det gick hur lätt som helst. Jag gillade också att man stekte dem för färg efteråt. Vill absolut göra om.

Cecilia

2017-10-11

Älskar kroppkakor men har alltid bara använt fläsk som fyllning. Detta receptet var bra!

Liknande recept

Spara recept

Bönotto

Betyg
Betyg
(63)
Spara recept

Auberginepiccata med tomatsås och couscous

Betyg
Betyg
(51)
Spara recept

Gröna vegotacos med picklad lök

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Zucchinifrittata

Betyg
Betyg
(27)
Spara recept

Cannelloni med linser och soltorkade tomater

Betyg
Betyg
(34)
Spara recept

Pasta lenticchie - Lotta Lundgren

Betyg
Betyg
(238)
Spara recept

Vit sparrissoppa med ostflarn

Betyg
Betyg
(25)
Spara recept

Falafelwrap - Lotta Lundgren

Betyg
Betyg
(42)
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 700 g kokt kall potatis (mjölig sort)
  • 2 äggulor
  • 1 dl potatismjöl
  • 350 g rimmat stekfläsk, fintärnat
  • 1 gul lök, finhackad
  • 0.5 tsk strösocker
  • svartpeppar
  • smör till stekning
  • 1 tsk salt
  • Till servering
  • 250 g frysta gröna ärtor
  • 25 g brynt smör
  • 1 dl hasselnötter
  • rårörda lingon

Kroppkakor på kokt potatis

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(55)

En klassisk husman, kroppkakor med fläsk toppade med hasselnötter och brynt smör. Recept av Lotta Lundgren.

Tillagningstid: 40 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Pressa den kokta, kalla potatisen i potatispress eller riv på fina delen av rivjärnet. Lägg i en bunke och tillsätt äggulor, potatismjöl och salt. Rör om till en fast deg.
  2. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen är för klibbig. Hetta upp en torr stekpanna och stek fläsket knaprigt. Tillsätt löken och stek ytterligare någon minut. Strö över socker och dra ett varv med pepparkvarnen.
  3. Ta en bit deg i mjöliga händer, ungefär lika stor som en pingisboll. Platta ut och gör en fördjupning i mitten. Lägg på ungefär en rågad tesked fläskfyllning. Nyp ihop och rulla till en boll.
  4. Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Lägg i kroppkakorna och koka 4–5 min, tills de flyter upp till ytan. Lyft upp med en hålslev och lägg på ett fat. Värm ärtorna enligt förpackningen.
  5. Stek kroppkakorna i smör tills de får stekyta. Servera direkt med brynt smör, hackade och torrostade nötter, rårörda lingon och ärtor.

Tips

För ett vegetariskt alternativ, byt ut fläsket mot tre skalade och fint tärnade äpplen!

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Mikael

2020-10-14

mycket gott. bästa med receptet är att man i princip kan byta ut fyllningen emot vad som helst. har testat med både kyckling vilket blev lite mer dumpling aktigt men rejält och med köttfärs. Kan rekommendera :)

Martina

2019-11-26

Passade hela familjen!

MAGNUS

2018-08-07

Jättegoda men krävs lite träning för ovan att få in all fyllning utan att den vill ut igen.....

Angelica

2018-02-12

Verkligen jättegott!

Josefine

2018-01-19

Någon som gjort den vegetariska varianten?

Elin

2017-11-22

Väldigt goda! Glömde sockret men funkade bra utan. Lite snålt om tid att hinna detta på 40min för mig som aldrig lagat kroppkakor. Inga direkt svåra moment men lite tidskrävande. Funkade förvånansvärt bra att micra dagen efter.

Johannes

2017-11-19

Mycket goda små delikatesskroppkakor! Ovant för en smålänning med svartpeppar istället för kryddpeppar och socker i fläsket, men som sagt mycket goda. Behövs nog en hel del övning för att få plats med all fyllning och för att laga rätten på 40 minuter:).

Arja

2017-11-11

Jag var lite tveksam hur jag skulle lyckas hålla kroppkakorna ihop vid kokningen men det gick hur lätt som helst. Jag gillade också att man stekte dem för färg efteråt. Vill absolut göra om.

Cecilia

2017-10-11

Älskar kroppkakor men har alltid bara använt fläsk som fyllning. Detta receptet var bra!

Liknande recept

Spara recept

Bönotto

Betyg
Betyg
(63)
Spara recept

Auberginepiccata med tomatsås och couscous

Betyg
Betyg
(51)
Spara recept

Gröna vegotacos med picklad lök

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Zucchinifrittata

Betyg
Betyg
(27)
Spara recept

Cannelloni med linser och soltorkade tomater

Betyg
Betyg
(34)
Spara recept

Pasta lenticchie - Lotta Lundgren

Betyg
Betyg
(238)
Spara recept

Vit sparrissoppa med ostflarn

Betyg
Betyg
(25)
Spara recept

Falafelwrap - Lotta Lundgren

Betyg
Betyg
(42)