För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Köttfärslimpa med cidersås och bacon

Betyg (1-5):
3.14 (7 betyg)

Köttfärslimpa, en gammaldags klassiker som är mångas favorit, inte minst barnens.

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1.5 kg potatis
  • 2 dl persilja, finhackad
  • Köttfärslimpa
  • 1 msk olja
  • 1.5 dl havregryn
  • 1.5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 ägg
  • 1 kg nötfärs
  • Cidersås
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 äpple, fintärnat
  • 1 msk smör
  • 4 dl äppelcider, gärna torr
  • 0.5 dl äppelcidervinäger
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 3 dl grädde
  • 1.5 dl mjölk
  • ev maizena, ljus redning
  • Till servering
  • 240 g bacon
  • 1 liten purjolök

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Sätt ugnen på 175°. Stek löken i olja till fin färg. Blanda havregrynen med mjölk, löken, salt, peppar och timjan.
  2. Knäck i äggen, rör om och låt stå några min. Tillsätt köttfärsen och rör om till en jämn smet. Forma smeten till en limpa på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen till en innertemperatur på 70°, ca 1 timme.

Cidersås

  1. Fräs lök och äpple i smör och häll i cider och vinäger. Lägg i buljongtärning, timjan och lagerblad. Låt puttra tills hälften av vätskan återstår, ca 10 min. Häll i grädde och mjölk och låt sjuda ytterligare ca 10 min. Smaka av med salt, peppar och ev mer vinäger. Red ev av med Maizena till önskad konsistens.
  2. Strimla bacon och purjolök. Stek först baconet lätt krispigt i torr panna. Tillsätt löken och stek tills den är mjuk. Toppa köttfärslimpan med fräset.
  3. Vänd runt potatisen i persilja och en klick smör. Servera med köttfärslimpan och cidersåsen.

Tips

Smaksätt gärna köttfärslimpan med finstrimlade soltorkade tomater.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Nathalie

2020-05-11

Saknar också samma steg. Silas eller mixas?

Karin

2020-05-03

Saknar information i beskrivningen om cidersåsen. Ska den silas före redning eller kanske mixas? Vi silade.

Liknande recept

Baconlindad järpe med primörer

(16)

Fläskfilé africana

(43)

Kryddiga biffar i tomatsås

(18)

Högrevsburgare med ost och karamelliserad lök

(19)

Oxfilé med tartarsallad

(0)

Fläskfilégryta med champinjoner och palsternacksmos

(78)

Köttfärssoppa tacostyle

(15)

Rostbiff med currypotatissallad

(11)
22 st
  • Ingredienser (22)
  • 1.5 kg potatis
  • 2 dl persilja, finhackad
  • Köttfärslimpa
  • 1 msk olja
  • 1.5 dl havregryn
  • 1.5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 ägg
  • 1 kg nötfärs
  • Cidersås
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 äpple, fintärnat
  • 1 msk smör
  • 4 dl äppelcider, gärna torr
  • 0.5 dl äppelcidervinäger
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 3 dl grädde
  • 1.5 dl mjölk
  • ev maizena, ljus redning
  • Till servering
  • 240 g bacon
  • 1 liten purjolök

Köttfärslimpa med cidersås och bacon

Betyg (1-5):
3.14 (7 betyg)

Köttfärslimpa, en gammaldags klassiker som är mångas favorit, inte minst barnens.

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:175º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Sätt ugnen på 175°. Stek löken i olja till fin färg. Blanda havregrynen med mjölk, löken, salt, peppar och timjan.
  2. Knäck i äggen, rör om och låt stå några min. Tillsätt köttfärsen och rör om till en jämn smet. Forma smeten till en limpa på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen till en innertemperatur på 70°, ca 1 timme.

Cidersås

  1. Fräs lök och äpple i smör och häll i cider och vinäger. Lägg i buljongtärning, timjan och lagerblad. Låt puttra tills hälften av vätskan återstår, ca 10 min. Häll i grädde och mjölk och låt sjuda ytterligare ca 10 min. Smaka av med salt, peppar och ev mer vinäger. Red ev av med Maizena till önskad konsistens.
  2. Strimla bacon och purjolök. Stek först baconet lätt krispigt i torr panna. Tillsätt löken och stek tills den är mjuk. Toppa köttfärslimpan med fräset.
  3. Vänd runt potatisen i persilja och en klick smör. Servera med köttfärslimpan och cidersåsen.

Tips

Smaksätt gärna köttfärslimpan med finstrimlade soltorkade tomater.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Nathalie

2020-05-11

Saknar också samma steg. Silas eller mixas?

Karin

2020-05-03

Saknar information i beskrivningen om cidersåsen. Ska den silas före redning eller kanske mixas? Vi silade.

Liknande recept

Baconlindad järpe med primörer

(16)

Fläskfilé africana

(43)

Kryddiga biffar i tomatsås

(18)

Högrevsburgare med ost och karamelliserad lök

(19)

Oxfilé med tartarsallad

(0)

Fläskfilégryta med champinjoner och palsternacksmos

(78)

Köttfärssoppa tacostyle

(15)

Rostbiff med currypotatissallad

(11)