Kokt ris

Betyg (1-5):
5 (2 betyg)

Att koka ris är enkelt. Här hittar du beräkning för mängden portioner samt koktider för olika sorters ris.

4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (9)
  • 4 dl vatten
  • 2 dl ris
  • 0.5 tsk salt
  • 10 portioner
  • 11 dl vatten
  • 5 dl ris
  • 1 tsk salt
  • 15 portioner
  • 1.5 liter vatten
  • 7.5 liter ris
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Ungefärliga koktider: långkornigt ris ca 20 min specialbehandlat långkornigt ris - matris ca 25 min jasminris 10-25 min basmatiris 10-20 min avorioris ca 25 min råris ca 40 min, halva tiden om det får ligga i kallt vatten några timmar specialbehandlat råris -fullkornsris ca 25 min
  2. Se dessutom resp förpackning, 1 dl okokt ris sväller vid kokning till 3-4 dl. Specialbehandlat ris och basmatiris blir torrt och klibbfritt. Långkornigt ris, jasminris och avorioris blir lite klibbiga. Passar till risotto och asiatiska rätter. Utmärkta att äta med pinnar. Obs! Tag den större vattenmängden till specialbehandlat långkornigt ris.
  3. Koka upp vattnet i en kastrull eller gryta. Skölj riset om det behövs. Häll i ris och salt. Koka upp, rör om och lägg på lock. Koka riset på svag värme utan att lyfta på locket eller röra om. Koktid, se marginalen och resp förp. Ris som ska vara torrt är färdigt när vattnet kokat in och det blivit små gropar i riset.
  4. Ugnskokt ris (15 personer): Ugnstemperatur 200ºC. Större mängd ris är praktiskt att koka i ugnen i ugnslångpanna med raka kanter (ca 30x40 cm). Tag den större vattenmängden till specialbehandlat ris.
  5. Sätt på ugnen. Lägg riset i långpannan. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Sätt in långpannan i mitten av ugnen och häll på det kokande vattnet. Täck med en bakplåt. Koka riset, men öka koktiden med ca 5 min.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



9 st
  • Ingredienser (9)
  • 4 dl vatten
  • 2 dl ris
  • 0.5 tsk salt
  • 10 portioner
  • 11 dl vatten
  • 5 dl ris
  • 1 tsk salt
  • 15 portioner
  • 1.5 liter vatten
  • 7.5 liter ris
  • 2 tsk salt

Kokt ris

Betyg (1-5):
5 (2 betyg)

Att koka ris är enkelt. Här hittar du beräkning för mängden portioner samt koktider för olika sorters ris.

4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Ungefärliga koktider: långkornigt ris ca 20 min specialbehandlat långkornigt ris - matris ca 25 min jasminris 10-25 min basmatiris 10-20 min avorioris ca 25 min råris ca 40 min, halva tiden om det får ligga i kallt vatten några timmar specialbehandlat råris -fullkornsris ca 25 min
  2. Se dessutom resp förpackning, 1 dl okokt ris sväller vid kokning till 3-4 dl. Specialbehandlat ris och basmatiris blir torrt och klibbfritt. Långkornigt ris, jasminris och avorioris blir lite klibbiga. Passar till risotto och asiatiska rätter. Utmärkta att äta med pinnar. Obs! Tag den större vattenmängden till specialbehandlat långkornigt ris.
  3. Koka upp vattnet i en kastrull eller gryta. Skölj riset om det behövs. Häll i ris och salt. Koka upp, rör om och lägg på lock. Koka riset på svag värme utan att lyfta på locket eller röra om. Koktid, se marginalen och resp förp. Ris som ska vara torrt är färdigt när vattnet kokat in och det blivit små gropar i riset.
  4. Ugnskokt ris (15 personer): Ugnstemperatur 200ºC. Större mängd ris är praktiskt att koka i ugnen i ugnslångpanna med raka kanter (ca 30x40 cm). Tag den större vattenmängden till specialbehandlat ris.
  5. Sätt på ugnen. Lägg riset i långpannan. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Sätt in långpannan i mitten av ugnen och häll på det kokande vattnet. Täck med en bakplåt. Koka riset, men öka koktiden med ca 5 min.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies