Kokt potatis

Betyg (1-5):
3.55 (67 betyg)

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (2)
  • 1 kg potatis
  • 1.5 liter vatten

Gör så här

  1. Koka alltid upp potatisen så snabbt som möjligt. Minska sedan värmen och koka den mjuk under lock. Känn efter med en provnål. Häll av kokvattnet. Låt potatisen ånga av utan lock någon minut, gärna över värmen. Koktider: Vinterpotatis 20-25 minuter. Färsk potatis 10-20 minuter.

Oskalad potatis

  1. Borsta potatisen väl. Lägg den i en kastrull och häll på varmt eller kallt vatten så att det når upp till de översta potatisarna. Salt behövs inte, det tränger inte igenom skalet.

Råskalad potatis

  1. Skölj potatisen och skala den med potatisskalare. Häll på vatten och tillsätt salt.

Färsk potatis

  1. Borsta eller skrapa potatisen. Lägg den i kokande saltat vatten, gärna med några dillkvistar eller -stjälkar.

Ångkoka

  1. Mjöliga potatissorter passar bra att ångkoka. Att koka i ånga är en skonsam tillagningsmetod. Vid ångkokning använder man en kastrull med kokande vatten och en ånginsats. Den kan antingen ha perforerad botten och placeras ovanpå kastrullen eller vara helt perforerad och hoppfällbar och sättas inuti kastrullen. Överst läggs ett tättslutande lock. Potatisen läggs i ånginsatsen. Eftersom inga smakämnen lakas ut i kokvattnet behöver inte salt tillsättas. Koktiden kan bli något längre än vid kokning i vatten.

Servering

Servera potatisen nykokt. Vid varmhållning förstörs C- vitaminet.

Tips

Efter att potatisen kokats utan skal är det väldigt gott och enkelt att purépressa potatisen direkt i en värmd serveringsskål. Servera potatisen omedelbart.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



ola-conny

2015-10-11

tack, som ungdom med liten erfarenhet inom matlagning var detta jätte bra. Alla kan faktiskt inte

Örebroare

2015-05-29

Klart man vet hur man kokar potatis men tipsen man får av det här är bra. Tack Coop för ni gav mig tips till min middag som jag har ikväll.

aleksstremska

2015-03-17

bra recept :)

Nisse

2015-03-06

Alla vet ...... Tala för dig själv ;)

Johan

2015-01-27

Det här var det dummaste "receptet" jag någonsin sett. Alla vet att man ska koka upp vattnet innan man lägger i potatisarna, sedan kokar man dem max i 10 minuter för att när man tar ut dem kommer dem att bli mycket mjukare.

Magnus

2014-11-03

Bra sagt, Janne!

Janne

2014-04-09

Jävla skit potatis!

Liknande recept

Rågmacka med tonfiskröra

(3)

Grillad lax med kronärtskocksmajonnäs

(2)

Halloumiburgare med mustig salsa

(2)

Inkokt lax med ingefära och krämig wasabisås

(3)

Grillplanka med chimichurripotatissallad

(1)

Grillad flankstek med tomat- och olivsalsa

(2)

Laxsida med picklad färskpotatissallad

(11)

Örtfrittata

(2)
2 st
  • Ingredienser (2)
  • 1 kg potatis
  • 1.5 liter vatten

Kokt potatis

Betyg (1-5):
3.55 (67 betyg)

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Koka alltid upp potatisen så snabbt som möjligt. Minska sedan värmen och koka den mjuk under lock. Känn efter med en provnål. Häll av kokvattnet. Låt potatisen ånga av utan lock någon minut, gärna över värmen. Koktider: Vinterpotatis 20-25 minuter. Färsk potatis 10-20 minuter.

Oskalad potatis

  1. Borsta potatisen väl. Lägg den i en kastrull och häll på varmt eller kallt vatten så att det når upp till de översta potatisarna. Salt behövs inte, det tränger inte igenom skalet.

Råskalad potatis

  1. Skölj potatisen och skala den med potatisskalare. Häll på vatten och tillsätt salt.

Färsk potatis

  1. Borsta eller skrapa potatisen. Lägg den i kokande saltat vatten, gärna med några dillkvistar eller -stjälkar.

Ångkoka

  1. Mjöliga potatissorter passar bra att ångkoka. Att koka i ånga är en skonsam tillagningsmetod. Vid ångkokning använder man en kastrull med kokande vatten och en ånginsats. Den kan antingen ha perforerad botten och placeras ovanpå kastrullen eller vara helt perforerad och hoppfällbar och sättas inuti kastrullen. Överst läggs ett tättslutande lock. Potatisen läggs i ånginsatsen. Eftersom inga smakämnen lakas ut i kokvattnet behöver inte salt tillsättas. Koktiden kan bli något längre än vid kokning i vatten.

Servering

Servera potatisen nykokt. Vid varmhållning förstörs C- vitaminet.

Tips

Efter att potatisen kokats utan skal är det väldigt gott och enkelt att purépressa potatisen direkt i en värmd serveringsskål. Servera potatisen omedelbart.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



ola-conny

2015-10-11

tack, som ungdom med liten erfarenhet inom matlagning var detta jätte bra. Alla kan faktiskt inte

Örebroare

2015-05-29

Klart man vet hur man kokar potatis men tipsen man får av det här är bra. Tack Coop för ni gav mig tips till min middag som jag har ikväll.

aleksstremska

2015-03-17

bra recept :)

Nisse

2015-03-06

Alla vet ...... Tala för dig själv ;)

Johan

2015-01-27

Det här var det dummaste "receptet" jag någonsin sett. Alla vet att man ska koka upp vattnet innan man lägger i potatisarna, sedan kokar man dem max i 10 minuter för att när man tar ut dem kommer dem att bli mycket mjukare.

Magnus

2014-11-03

Bra sagt, Janne!

Janne

2014-04-09

Jävla skit potatis!

Liknande recept

Rågmacka med tonfiskröra

(3)

Grillad lax med kronärtskocksmajonnäs

(2)

Halloumiburgare med mustig salsa

(2)

Inkokt lax med ingefära och krämig wasabisås

(3)

Grillplanka med chimichurripotatissallad

(1)

Grillad flankstek med tomat- och olivsalsa

(2)

Laxsida med picklad färskpotatissallad

(11)

Örtfrittata

(2)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies