Kokt pasta - så kokar du perfekt pasta

Betyg (1-5):
2.71 (35 betyg)

Här får du lära dig allt om hur man får till den perfekta pastan, koktider och mängd per portion.

Ugnstemperatur:Grill
1 och 4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 portion:
  • 70 g pasta
  • 0.75 liter vatten
  • 1 tsk olja
  • 0.5 tsk salt
  • 4 portioner:
  • 280 g pasta
  • 2 liter vatten
  • 1 msk olja
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Pasta, det italienska ordet för deg, är det gemensamma namnet på spagetti och makaroner. Olika sorter har olika volymvikt och koktid, beroende på väggarnas tjocklek. Följ därför alltid koktiden på förpackningen.
  2. 70 g motsvarar t ex ca 1 dl makaroner eller ca 4 Tagliatellenystan. 1 portion (70 g) makaroner blir efter kokning 3-4 dl
  3. Koka upp vattnet i en rymlig kastrull eller gryta. Tillsätt salt och ev olja. Den hindrar att det kokar över så lätt. Lägg i pastan. Spagetti samlas ihop till en knippa som förs ner i det kokande vattnet vartefter den mjuknar. Rör om så att pastan inte klibbar ihop. Koka kraftigt utan lock tills pastan är lagom mjuk. Den ska ge lite tuggmotstånd, "al dente" på italienska.
  4. Häll av vattnet, använd ett durkslag. Kan pastan serveras genast, häll upp den i värmd skål och blanda i lite margarin eller smör. Spola annars pastan hastigt med varmt eller kallt vatten så att den inte klibbar ihop och värm den sedan i grytan med lite fett.
  5. Koktider: snabbmakaroner, 3 min extra tunna spagetti, 3-4 min hemmagjord färsk pasta, 4-6 min övriga sorter, 8-15 min, se resp förpackning.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Hanna webbredaktör

2017-02-16

Till Botilda: 80 g pasta till en person

Botilda

2017-02-14

Ok, men hur mycket spagetti tar man till en portion?

Liknande recept

Morots- och sesampanerad lax med persiljemos

(3)

Baconlindad järpe med primörer

(15)

Färsk tortellini med gräddstuvad grönkål

(21)

Rostade rotfrukter med kassler

(21)

Karibisk köttgryta

(12)

Grillad paprikasallad med chipotlevinägrett

(5)

Grillad kyckling med parmesankräm

(2)

Pasta med kallrökt lax

(17)
8 st
  • 1 portion:
  • 70 g pasta
  • 0.75 liter vatten
  • 1 tsk olja
  • 0.5 tsk salt
  • 4 portioner:
  • 280 g pasta
  • 2 liter vatten
  • 1 msk olja
  • 2 tsk salt

Kokt pasta - så kokar du perfekt pasta

Betyg (1-5):
2.71 (35 betyg)

Här får du lära dig allt om hur man får till den perfekta pastan, koktider och mängd per portion.

Ugnstemperatur:Grill
1 och 4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Pasta, det italienska ordet för deg, är det gemensamma namnet på spagetti och makaroner. Olika sorter har olika volymvikt och koktid, beroende på väggarnas tjocklek. Följ därför alltid koktiden på förpackningen.
  2. 70 g motsvarar t ex ca 1 dl makaroner eller ca 4 Tagliatellenystan. 1 portion (70 g) makaroner blir efter kokning 3-4 dl
  3. Koka upp vattnet i en rymlig kastrull eller gryta. Tillsätt salt och ev olja. Den hindrar att det kokar över så lätt. Lägg i pastan. Spagetti samlas ihop till en knippa som förs ner i det kokande vattnet vartefter den mjuknar. Rör om så att pastan inte klibbar ihop. Koka kraftigt utan lock tills pastan är lagom mjuk. Den ska ge lite tuggmotstånd, "al dente" på italienska.
  4. Häll av vattnet, använd ett durkslag. Kan pastan serveras genast, häll upp den i värmd skål och blanda i lite margarin eller smör. Spola annars pastan hastigt med varmt eller kallt vatten så att den inte klibbar ihop och värm den sedan i grytan med lite fett.
  5. Koktider: snabbmakaroner, 3 min extra tunna spagetti, 3-4 min hemmagjord färsk pasta, 4-6 min övriga sorter, 8-15 min, se resp förpackning.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Hanna webbredaktör

2017-02-16

Till Botilda: 80 g pasta till en person

Botilda

2017-02-14

Ok, men hur mycket spagetti tar man till en portion?

Liknande recept

Morots- och sesampanerad lax med persiljemos

(3)

Baconlindad järpe med primörer

(15)

Färsk tortellini med gräddstuvad grönkål

(21)

Rostade rotfrukter med kassler

(21)

Karibisk köttgryta

(12)

Grillad paprikasallad med chipotlevinägrett

(5)

Grillad kyckling med parmesankräm

(2)

Pasta med kallrökt lax

(17)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies