Kokt blomkål med sås

Betyg (1-5):
2.88 (16 betyg)

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (12)
  • 600 g blomkål
  • 5 dl vatten
  • 0.5 tsk salt
  • Sås:
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk (3%)
  • 1 msk smör
  • 1 krm nymalen peppar, efter smak
  • 1 krm salt, efter smak
  • Extra smaksättning ost:
  • 1.5 dl riven lagrad ost
  • 0.5 hackad röd eller grön paprika
  • Extra smaksättning skinka:
  • 100 g tärnad rökt skinka
  • 2 msk klippt persilja

Gör så här

  1. Skär av blasten och skär ev de spädare bladen i breda bitar. Skölj blomkålen. Skär ett kryss i blomkålens stock eller klyv huvudet.
  2. Mät och koka upp vatten i en kastrull. Lägg i kål och ev blast, vattnet ska nå till ca 2/3 av kålens höjd. Tillsätt saltet. Koka kålen nätt och jämnt mjuk under lock, 10-15 minuter, pröva med provnål.

Såsen

  1. Rör ut mjölet i lite av mjölken direkt i kastrullen. Tillsätt resten av mjölken och fettet. Koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter. Smaksätt med salt och peppar och dessutom med ost och ev paprika eller med skinka och persilja.
  2. Lägg upp blomkålen på ett fat. Häll över den varma såsen eller servera den till i en skål.

Servering

Servera till kokt potatis och en blandad sallad.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Björn-Maria

2014-05-21

Till skillnad från sopan Otto som äter bajs, tydligen, är detta en rätt vi njutit av många gånger, kanongott och du kan skifta mellan skinka, bacon, korv mm.mm i såsen och även ostsorter!

Liknande recept

Färsk tortellini med gräddstuvad grönkål

(21)

Caesarsallad seafood

(24)

Sej med grillad paprika och parmesan

(110)

Potatis- och löktortillas med tomatsalsa

(0)

Wrap med grillade grönsaker, kyckling och tzatziki

(8)

Spaghetti med tomat och fetaost

(8)

Lax- och spenatpaj

(90)

Matig röd linssoppa

(8)
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 600 g blomkål
  • 5 dl vatten
  • 0.5 tsk salt
  • Sås:
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk (3%)
  • 1 msk smör
  • 1 krm nymalen peppar, efter smak
  • 1 krm salt, efter smak
  • Extra smaksättning ost:
  • 1.5 dl riven lagrad ost
  • 0.5 hackad röd eller grön paprika
  • Extra smaksättning skinka:
  • 100 g tärnad rökt skinka
  • 2 msk klippt persilja

Kokt blomkål med sås

Betyg (1-5):
2.88 (16 betyg)

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär av blasten och skär ev de spädare bladen i breda bitar. Skölj blomkålen. Skär ett kryss i blomkålens stock eller klyv huvudet.
  2. Mät och koka upp vatten i en kastrull. Lägg i kål och ev blast, vattnet ska nå till ca 2/3 av kålens höjd. Tillsätt saltet. Koka kålen nätt och jämnt mjuk under lock, 10-15 minuter, pröva med provnål.

Såsen

  1. Rör ut mjölet i lite av mjölken direkt i kastrullen. Tillsätt resten av mjölken och fettet. Koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter. Smaksätt med salt och peppar och dessutom med ost och ev paprika eller med skinka och persilja.
  2. Lägg upp blomkålen på ett fat. Häll över den varma såsen eller servera den till i en skål.

Servering

Servera till kokt potatis och en blandad sallad.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Björn-Maria

2014-05-21

Till skillnad från sopan Otto som äter bajs, tydligen, är detta en rätt vi njutit av många gånger, kanongott och du kan skifta mellan skinka, bacon, korv mm.mm i såsen och även ostsorter!

Liknande recept

Färsk tortellini med gräddstuvad grönkål

(21)

Caesarsallad seafood

(24)

Sej med grillad paprika och parmesan

(110)

Potatis- och löktortillas med tomatsalsa

(0)

Wrap med grillade grönsaker, kyckling och tzatziki

(8)

Spaghetti med tomat och fetaost

(8)

Lax- och spenatpaj

(90)

Matig röd linssoppa

(8)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies