Klenäter

Betyg (1-5):
0 (0 betyg)

50 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (10)
  • 4 äggulor
  • 0.5 dl socker
  • citron rivet skal
  • 2 msk margarin smält eller flytande
  • 1 krm ättiksprit (12 %)
  • 1 msk vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 0.5 krm salt
  • Fritering:
  • 0.5 kg kokosfett
  • strösocker

Gör så här

  1. Vanlig julkaka i södra Sverige, kallas ibland klenor. För att få vackra klenäter måste degen kavlas tunt.
  2. Rör samman äggulor, socker och salt. Tillsätt rivet citronskal, margarin, ättiksprit och vatten. (Ättika och vatten kan ersättas med 1 msk brännvin.) Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila övertäckt i kylskåp minst 1 timme.
  3. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. Sporra ut sneda avlånga bitar, ca 2 1/2 cm breda och 10 cm långa. Sporra en skåra i mitten på varje bit. Trä in den ena snibben genom skåran och drag ut den så att kakan blir vriden på mitten. Lägg kakorna på bakplåtspapper.
  4. Hetta upp fettet i en gryta till 180°. Använd hushållstermometer eller lägg i en bit vitt bröd som ska bli gulbrunt på 1 min. Lägg i och fritera några klenäter i taget tills de blir guldgula ca 3 min. Vänd dem med en gaffel under tiden.
  5. Tag upp kakorna med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Vänd dem eventuellt i strösocker medan de är varma.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



10 st
  • Ingredienser (10)
  • 4 äggulor
  • 0.5 dl socker
  • citron rivet skal
  • 2 msk margarin smält eller flytande
  • 1 krm ättiksprit (12 %)
  • 1 msk vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 0.5 krm salt
  • Fritering:
  • 0.5 kg kokosfett
  • strösocker

Klenäter

Betyg (1-5):
0 (0 betyg)

50 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Vanlig julkaka i södra Sverige, kallas ibland klenor. För att få vackra klenäter måste degen kavlas tunt.
  2. Rör samman äggulor, socker och salt. Tillsätt rivet citronskal, margarin, ättiksprit och vatten. (Ättika och vatten kan ersättas med 1 msk brännvin.) Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila övertäckt i kylskåp minst 1 timme.
  3. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. Sporra ut sneda avlånga bitar, ca 2 1/2 cm breda och 10 cm långa. Sporra en skåra i mitten på varje bit. Trä in den ena snibben genom skåran och drag ut den så att kakan blir vriden på mitten. Lägg kakorna på bakplåtspapper.
  4. Hetta upp fettet i en gryta till 180°. Använd hushållstermometer eller lägg i en bit vitt bröd som ska bli gulbrunt på 1 min. Lägg i och fritera några klenäter i taget tills de blir guldgula ca 3 min. Vänd dem med en gaffel under tiden.
  5. Tag upp kakorna med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Vänd dem eventuellt i strösocker medan de är varma.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies