Klassiska semlor

Betyg (1-5):
3.3 (33 betyg)

Hembakade klassiska semlor ljuvligt goda fyllda med mandel och grädde.

Ugnstemperatur:200º
20 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (13)
  • 100 g smör
  • 2 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1.5 dl strösocker
  • 12 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning:
  • 400 g mandel
  • 4 dl florsocker
  • 4 dl vispgrädde
  • Topping:
  • 8 dl vispgrädde
  • 2 msk florsocker

Gör så här

  1. Börja med att förbereda degen. Smält smöret i en kastrull, tillsätt kardemumma och mjölk, värm till max 37 grader. Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt socker, salt och cirka 12 deciliter mjöl. Arbeta degen tills den blir blank, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter med köksmaskin. Låt jäsa under bakduk minst 1 timme.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med resten av mjölet. Dela degen i 20 delar och forma runda bullar med kupad handflata. Låt jäsa under bakduk 30 minuter. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg, grädda i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna. Skålla mandlarna genom att lägga dem i kokhett vatten 3–4 minuter. Häll av vattnet och spola mandlarna i kallt vatten. Tryck mandeln ur skalet.
  3. Skär av en liten hatt på bullarna. Lägg hattarna åt sidan och gröp ur lite av bullarnas inkråm. Mixa det tillsammans med mandel, florsocker och 4 deciliter ovispad grädde i en matberedare.
  4. Fördela mandelsmeten i bullarna. Vispa resterande 8 deciliter grädde och fyll en spritspåse. Spritsa en krans av grädde på varje semla. Lägg på locket och pudra semlan med florsocker med hjälp av en tesil.

Spritspåse

  1. Gör din egen spritspåse Häll grädden i en plastpåse och klipp bort en liten bit av ena hörnet.

Tips

Gör halva mängden fyllning om du vill frysa halva satsen bullar.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ewa

2016-02-09

Jättegoda och ett bra recept!

Jag

2014-03-02

Jättegoda semlor blev det men antalet stämmer inte alls, jag fick till 15 st och ingen av dem blev speciellt stor

Maria

2013-02-28

Med den mängden extra socker till fyllningen blir det ju marsipan. Jag skippar det!

Karin Wecksell Åkerblom

2013-02-12

Har just gjort. Smakade en. MUMS!!! Nu får familjen i kväll och jag min andra. (Eller tredje... ):P

Inger

2013-02-01

För glutenfritt eller mjölkfritt recept - Titta gärna på www.semlor.nu/

Sandra

2012-02-21

Önskar ett mjölkfritt recept!

Annika/webbredaktionen

2012-02-17

Det låter som mycket florsocker - men 4 dl är till 20 semlor så det är bara lite drygt 1msk florsocker per semla.

Rose-Marie

2012-02-16

Mums med semlor!

Anna-Stina Hindes

2012-02-16

Önskar ett glutenfritt recept!

Siiri

2012-02-14

Ska det verkligen vara 4 dl florsocker i fyllningen? Låter väldigt mycket till 20 bullar.

Annika/webbredaktionen

2012-02-13

Det ska förstås vara 25 g jäst - vi har skrivit fel, tack för kommentaren, vi ändrar!

Carolina

2012-02-08

Jag fattar inte riktigt. Vad da 25 glas jäst??

Liknande recept

Ris à la Malta med björnbärscoulis

(28)

Klassisk sandwich

(35)

Smoothie med mango och banan

(4)

Körsbärstrifle med kardemummaskorpor

(4)

Islatte

(5)

Chiayoghurtbägare

(13)

Ris á la Malta med apelsin och krossade pepparkakor

(21)

Semlor med hemgjord mandelmassa

(25)
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 100 g smör
  • 2 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1.5 dl strösocker
  • 12 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning:
  • 400 g mandel
  • 4 dl florsocker
  • 4 dl vispgrädde
  • Topping:
  • 8 dl vispgrädde
  • 2 msk florsocker

Klassiska semlor

Betyg (1-5):
3.3 (33 betyg)

Hembakade klassiska semlor ljuvligt goda fyllda med mandel och grädde.

Ugnstemperatur:200º
20 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Börja med att förbereda degen. Smält smöret i en kastrull, tillsätt kardemumma och mjölk, värm till max 37 grader. Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt socker, salt och cirka 12 deciliter mjöl. Arbeta degen tills den blir blank, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter med köksmaskin. Låt jäsa under bakduk minst 1 timme.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med resten av mjölet. Dela degen i 20 delar och forma runda bullar med kupad handflata. Låt jäsa under bakduk 30 minuter. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg, grädda i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna. Skålla mandlarna genom att lägga dem i kokhett vatten 3–4 minuter. Häll av vattnet och spola mandlarna i kallt vatten. Tryck mandeln ur skalet.
  3. Skär av en liten hatt på bullarna. Lägg hattarna åt sidan och gröp ur lite av bullarnas inkråm. Mixa det tillsammans med mandel, florsocker och 4 deciliter ovispad grädde i en matberedare.
  4. Fördela mandelsmeten i bullarna. Vispa resterande 8 deciliter grädde och fyll en spritspåse. Spritsa en krans av grädde på varje semla. Lägg på locket och pudra semlan med florsocker med hjälp av en tesil.

Spritspåse

  1. Gör din egen spritspåse Häll grädden i en plastpåse och klipp bort en liten bit av ena hörnet.

Tips

Gör halva mängden fyllning om du vill frysa halva satsen bullar.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Ewa

2016-02-09

Jättegoda och ett bra recept!

Jag

2014-03-02

Jättegoda semlor blev det men antalet stämmer inte alls, jag fick till 15 st och ingen av dem blev speciellt stor

Maria

2013-02-28

Med den mängden extra socker till fyllningen blir det ju marsipan. Jag skippar det!

Karin Wecksell Åkerblom

2013-02-12

Har just gjort. Smakade en. MUMS!!! Nu får familjen i kväll och jag min andra. (Eller tredje... ):P

Inger

2013-02-01

För glutenfritt eller mjölkfritt recept - Titta gärna på www.semlor.nu/

Sandra

2012-02-21

Önskar ett mjölkfritt recept!

Annika/webbredaktionen

2012-02-17

Det låter som mycket florsocker - men 4 dl är till 20 semlor så det är bara lite drygt 1msk florsocker per semla.

Rose-Marie

2012-02-16

Mums med semlor!

Anna-Stina Hindes

2012-02-16

Önskar ett glutenfritt recept!

Siiri

2012-02-14

Ska det verkligen vara 4 dl florsocker i fyllningen? Låter väldigt mycket till 20 bullar.

Annika/webbredaktionen

2012-02-13

Det ska förstås vara 25 g jäst - vi har skrivit fel, tack för kommentaren, vi ändrar!

Carolina

2012-02-08

Jag fattar inte riktigt. Vad da 25 glas jäst??

Liknande recept

Ris à la Malta med björnbärscoulis

(28)

Klassisk sandwich

(35)

Smoothie med mango och banan

(4)

Körsbärstrifle med kardemummaskorpor

(4)

Islatte

(5)

Chiayoghurtbägare

(13)

Ris á la Malta med apelsin och krossade pepparkakor

(21)

Semlor med hemgjord mandelmassa

(25)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies