
Klassiska semlor
Hembakade klassiska semlor ljuvligt goda fyllda med mandel och grädde.
- 100 g smör
- 2 tsk mortlade kardemummakärnor
- 5 dl mjölk
- 25 g jäst
- 1.5 dl strösocker
- 12 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 0.5 tsk salt
- Fyllning:
- 400 g mandel
- 4 dl florsocker
- 4 dl vispgrädde
- Topping:
- 8 dl vispgrädde
- 2 msk florsocker
Gör så här
- Börja med att förbereda degen. Smält smöret i en kastrull, tillsätt kardemumma och mjölk, värm till max 37 grader. Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt socker, salt och cirka 12 deciliter mjöl. Arbeta degen tills den blir blank, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter med köksmaskin. Låt jäsa under bakduk minst 1 timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med resten av mjölet. Dela degen i 20 delar och forma runda bullar med kupad handflata. Låt jäsa under bakduk 30 minuter. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg, grädda i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna. Skålla mandlarna genom att lägga dem i kokhett vatten 3–4 minuter. Häll av vattnet och spola mandlarna i kallt vatten. Tryck mandeln ur skalet.
- Skär av en liten hatt på bullarna. Lägg hattarna åt sidan och gröp ur lite av bullarnas inkråm. Mixa det tillsammans med mandel, florsocker och 4 deciliter ovispad grädde i en matberedare.
- Fördela mandelsmeten i bullarna. Vispa resterande 8 deciliter grädde och fyll en spritspåse. Spritsa en krans av grädde på varje semla. Lägg på locket och pudra semlan med florsocker med hjälp av en tesil.
Spritspåse
- Gör din egen spritspåse Häll grädden i en plastpåse och klipp bort en liten bit av ena hörnet.
Tips

Gör halva mängden fyllning om du vill frysa halva satsen bullar.
Liknande recept
Klassiska semlor
Hembakade klassiska semlor ljuvligt goda fyllda med mandel och grädde.
Gör så här
- Börja med att förbereda degen. Smält smöret i en kastrull, tillsätt kardemumma och mjölk, värm till max 37 grader. Rör ut jästen med vätskan i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt socker, salt och cirka 12 deciliter mjöl. Arbeta degen tills den blir blank, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter med köksmaskin. Låt jäsa under bakduk minst 1 timme.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt med resten av mjölet. Dela degen i 20 delar och forma runda bullar med kupad handflata. Låt jäsa under bakduk 30 minuter. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg, grädda i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna. Skålla mandlarna genom att lägga dem i kokhett vatten 3–4 minuter. Häll av vattnet och spola mandlarna i kallt vatten. Tryck mandeln ur skalet.
- Skär av en liten hatt på bullarna. Lägg hattarna åt sidan och gröp ur lite av bullarnas inkråm. Mixa det tillsammans med mandel, florsocker och 4 deciliter ovispad grädde i en matberedare.
- Fördela mandelsmeten i bullarna. Vispa resterande 8 deciliter grädde och fyll en spritspåse. Spritsa en krans av grädde på varje semla. Lägg på locket och pudra semlan med florsocker med hjälp av en tesil.
Spritspåse
- Gör din egen spritspåse Häll grädden i en plastpåse och klipp bort en liten bit av ena hörnet.
Tips

Gör halva mängden fyllning om du vill frysa halva satsen bullar.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2021-02-16
Till Gunnar: På desktop finns det en symbol för att skriva ut receptet :)
2021-02-15
Varför kan man inte skriva ut, ett receptet på en sida ... ? Miljön ... !
2021-01-08
Mjölmängden stämde men det blev 18 semlor som inte är så stora
2020-02-15
Samma erfarenhet, mycket mer mjöl, ca 3 dl
2020-02-14
Fick ta till mer mjöl ca 3dl..... Bytte ut en dl mjölk mot 1 dl Kesella
2016-02-09
Jättegoda och ett bra recept!
2014-03-02
Jättegoda semlor blev det men antalet stämmer inte alls, jag fick till 15 st och ingen av dem blev speciellt stor
2013-02-28
Med den mängden extra socker till fyllningen blir det ju marsipan. Jag skippar det!
2013-02-12
Har just gjort. Smakade en. MUMS!!! Nu får familjen i kväll och jag min andra. (Eller tredje... ):P
2013-02-01
För glutenfritt eller mjölkfritt recept - Titta gärna på www.semlor.nu/
2012-02-21
Önskar ett mjölkfritt recept!
2012-02-17
Det låter som mycket florsocker - men 4 dl är till 20 semlor så det är bara lite drygt 1msk florsocker per semla.
2012-02-16
Mums med semlor!
2012-02-16
Önskar ett glutenfritt recept!
2012-02-14
Ska det verkligen vara 4 dl florsocker i fyllningen? Låter väldigt mycket till 20 bullar.
2012-02-13
Det ska förstås vara 25 g jäst - vi har skrivit fel, tack för kommentaren, vi ändrar!
2012-02-08
Jag fattar inte riktigt. Vad da 25 glas jäst??
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Coop
2021-02-16
Till Gunnar: På desktop finns det en symbol för att skriva ut receptet :)
Gunnar
2021-02-15
Varför kan man inte skriva ut, ett receptet på en sida ... ? Miljön ... !
Marianne
2021-01-08
Mjölmängden stämde men det blev 18 semlor som inte är så stora
Birgitta
2020-02-15
Samma erfarenhet, mycket mer mjöl, ca 3 dl
Lars
2020-02-14
Fick ta till mer mjöl ca 3dl..... Bytte ut en dl mjölk mot 1 dl Kesella
Ewa
2016-02-09
Jättegoda och ett bra recept!
Jag
2014-03-02
Jättegoda semlor blev det men antalet stämmer inte alls, jag fick till 15 st och ingen av dem blev speciellt stor
Maria
2013-02-28
Med den mängden extra socker till fyllningen blir det ju marsipan. Jag skippar det!
Karin Wecksell Åkerblom
2013-02-12
Har just gjort. Smakade en. MUMS!!! Nu får familjen i kväll och jag min andra. (Eller tredje... ):P
Inger
2013-02-01
För glutenfritt eller mjölkfritt recept - Titta gärna på www.semlor.nu/
Sandra
2012-02-21
Önskar ett mjölkfritt recept!
Coop
2012-02-17
Det låter som mycket florsocker - men 4 dl är till 20 semlor så det är bara lite drygt 1msk florsocker per semla.
Rose-Marie
2012-02-16
Mums med semlor!
Anna-Stina Hindes
2012-02-16
Önskar ett glutenfritt recept!
Siiri
2012-02-14
Ska det verkligen vara 4 dl florsocker i fyllningen? Låter väldigt mycket till 20 bullar.
Coop
2012-02-13
Det ska förstås vara 25 g jäst - vi har skrivit fel, tack för kommentaren, vi ändrar!
Carolina
2012-02-08
Jag fattar inte riktigt. Vad da 25 glas jäst??