Kimchi

Betyg (1-5):
4.17 (6 betyg)

En grönsaksinläggning som äts till nästan allt i Korea.

Tillagningstid: 15 minuter + 6 veckors vila
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (7)
  • 300 g vitkål
  • 150 g morot
  • 150 g rättika
  • 0.5 finhackad röd chili, ev mer
  • 1 msk finriven färsk ingefära
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 msk salt

Gör så här

  1. Skala och tvätta alla grönsaker. Gör rent kniv, skalare och där du arbetat.
  2. Strimla vitkålen fint. Spara roten. Hyvla morot och rättika med hjälp av skalaren tills grönsakerna är slut.
  3. Varva vitkål, morot och rättika med chili, ingefära, vitlök och salt i en skål och blanda runt. Arbeta fram vätska genom att trycka hårt och krama grönsakerna mot botten på skålen.
  4. Fyll en burk på 1 liter med grönsakerna och häll över vätskan som bildats.
  5. Lämna litet utrymme längst upp och lägg dit roten från vitkålen. Roten ska hjälpa till att trycka ner grönsakerna så att vätskan täcker grönsakerna helt. Sätt på locket och ställ mörkt och rumstempererat, 18–20 grader. Låt stå i 6 veckor.

Servering

Servera kimchin som en sidosallad till kött, fisk eller kyckling. På bilden till höger, kimchi och Hoisinkycklingspett.

Tips

För att surningsprocessen ska komma i gång och bli lyckad är det mycket viktigt att merparten av grönsakerna är ekologiska och att redskapen är ordentligt rengjorda. Även burkarna kimchin ska ligga i måste vara steriliserade, sköljda med hett kokt va...

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2019-09-11

Hej Anita, vad kul att du gillar receptet! Du har helt rätt, tyvärr hade saltet trillat ur ingredienslistan. Till detta recept behövs 1 msk salt. Lycka till i köket!

Anita

2019-09-05

Jag älskar det här receptet och har använt mig av det upprepade gånger. Dock verkar det som om en ingrediens, närmare bestämt saltet, fallit bort. Det är ju ganska vesäntligt för slutresultatet...

Bo

2018-02-14

Jag låter de strimlade grönsakerna ligga i 10% (w/w)NaCl (utan jod) i vatten över natt. Grönsakerna sköljs sedan väl, placeras i ett lämpligt kärl, varefter vassle från filtrerad youghurt tillsättes (kaffefilter går bra). Efter ordentlig omblandning av komponenterna övertäcks kärlet och lämnas i rumstemp. Fermenteringen med mjölksyrebakterierna startar redan efter några timmar vilket påskyndar processen.

Hanna webbredaktör

2017-02-10

Till Jan-B4nan: Det ska vara en halv chilipepparfrukt.

Jan-B4nan

2017-02-08

"0.5 finhackad chili". 0.5 vad? Dl? Kg? Hg? G?

Jenny

2015-12-08

Jag har nu provsmakat min kimchi efter drygt två veckor och förvånat konstaterat att den är jättegod! Efter odörerna här i köket trodde jag att det var dags att slänga den... Vätskan i mina burkar har sjunkit undsn rejält, ska det vara så? Och kål"roten" på toppen har jag fått slänga efter att de började se dåliga ut. ( de låg ovan vätskan). Skriv gärna lite om hur en avgör om allt går som det ska i processen!

Lena Stigsdotter

2013-09-28

Nu påbörjar jag en ny sats med kimchi.

Lena Stigsdotter

2013-02-21

Har nyligen avsmakat kimchin som stått och jäst i 7 veckor helt fantastisk gott. Jag hade med mig en burk till jobbet och dom lät sig väl smaka. Snart är det dags att göra en ny sats.

Olle

2013-01-28

Vi har en burk på gång. Står mörkt och strax under 20 grader. Spännade väntan..

Britta/Webbredaktionen

2013-01-28

6 veckor är rätt. Det finns snabbvarianter då man tillsätter mjölksyra som går snabbare att göra.

Olle

2013-01-26

6 veckor! Har bara sett liknande recept där man talar om 5-6 dagar, är 6 veckor verkligen riktigt?

Liknande recept

Rostad pumpa och brysselkål med chèvre

(3)

Rödbetssallad med ädelost och valnötter - Lotta Lundgren

(0)

Rustik bondgryta

(34)

Rostade rotfrukter med spenathummus och fetaost

(14)

Grillade grönsaker med gremolatasmör och mandel

(6)

Inlagd sallad - Lotta Lundgren

(0)

Sommarsallad med jordgubbar och ädelost

(0)

Coleslaw med syrligt äpple

(3)
7 st
  • Ingredienser (7)
  • 300 g vitkål
  • 150 g morot
  • 150 g rättika
  • 0.5 finhackad röd chili, ev mer
  • 1 msk finriven färsk ingefära
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 msk salt

Kimchi

Betyg (1-5):
4.17 (6 betyg)

En grönsaksinläggning som äts till nästan allt i Korea.

Tillagningstid: 15 minuter + 6 veckors vila
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala och tvätta alla grönsaker. Gör rent kniv, skalare och där du arbetat.
  2. Strimla vitkålen fint. Spara roten. Hyvla morot och rättika med hjälp av skalaren tills grönsakerna är slut.
  3. Varva vitkål, morot och rättika med chili, ingefära, vitlök och salt i en skål och blanda runt. Arbeta fram vätska genom att trycka hårt och krama grönsakerna mot botten på skålen.
  4. Fyll en burk på 1 liter med grönsakerna och häll över vätskan som bildats.
  5. Lämna litet utrymme längst upp och lägg dit roten från vitkålen. Roten ska hjälpa till att trycka ner grönsakerna så att vätskan täcker grönsakerna helt. Sätt på locket och ställ mörkt och rumstempererat, 18–20 grader. Låt stå i 6 veckor.

Servering

Servera kimchin som en sidosallad till kött, fisk eller kyckling. På bilden till höger, kimchi och Hoisinkycklingspett.

Tips

För att surningsprocessen ska komma i gång och bli lyckad är det mycket viktigt att merparten av grönsakerna är ekologiska och att redskapen är ordentligt rengjorda. Även burkarna kimchin ska ligga i måste vara steriliserade, sköljda med hett kokt va...

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2019-09-11

Hej Anita, vad kul att du gillar receptet! Du har helt rätt, tyvärr hade saltet trillat ur ingredienslistan. Till detta recept behövs 1 msk salt. Lycka till i köket!

Anita

2019-09-05

Jag älskar det här receptet och har använt mig av det upprepade gånger. Dock verkar det som om en ingrediens, närmare bestämt saltet, fallit bort. Det är ju ganska vesäntligt för slutresultatet...

Bo

2018-02-14

Jag låter de strimlade grönsakerna ligga i 10% (w/w)NaCl (utan jod) i vatten över natt. Grönsakerna sköljs sedan väl, placeras i ett lämpligt kärl, varefter vassle från filtrerad youghurt tillsättes (kaffefilter går bra). Efter ordentlig omblandning av komponenterna övertäcks kärlet och lämnas i rumstemp. Fermenteringen med mjölksyrebakterierna startar redan efter några timmar vilket påskyndar processen.

Hanna webbredaktör

2017-02-10

Till Jan-B4nan: Det ska vara en halv chilipepparfrukt.

Jan-B4nan

2017-02-08

"0.5 finhackad chili". 0.5 vad? Dl? Kg? Hg? G?

Jenny

2015-12-08

Jag har nu provsmakat min kimchi efter drygt två veckor och förvånat konstaterat att den är jättegod! Efter odörerna här i köket trodde jag att det var dags att slänga den... Vätskan i mina burkar har sjunkit undsn rejält, ska det vara så? Och kål"roten" på toppen har jag fått slänga efter att de började se dåliga ut. ( de låg ovan vätskan). Skriv gärna lite om hur en avgör om allt går som det ska i processen!

Lena Stigsdotter

2013-09-28

Nu påbörjar jag en ny sats med kimchi.

Lena Stigsdotter

2013-02-21

Har nyligen avsmakat kimchin som stått och jäst i 7 veckor helt fantastisk gott. Jag hade med mig en burk till jobbet och dom lät sig väl smaka. Snart är det dags att göra en ny sats.

Olle

2013-01-28

Vi har en burk på gång. Står mörkt och strax under 20 grader. Spännade väntan..

Britta/Webbredaktionen

2013-01-28

6 veckor är rätt. Det finns snabbvarianter då man tillsätter mjölksyra som går snabbare att göra.

Olle

2013-01-26

6 veckor! Har bara sett liknande recept där man talar om 5-6 dagar, är 6 veckor verkligen riktigt?

Liknande recept

Rostad pumpa och brysselkål med chèvre

(3)

Rödbetssallad med ädelost och valnötter - Lotta Lundgren

(0)

Rustik bondgryta

(34)

Rostade rotfrukter med spenathummus och fetaost

(14)

Grillade grönsaker med gremolatasmör och mandel

(6)

Inlagd sallad - Lotta Lundgren

(0)

Sommarsallad med jordgubbar och ädelost

(0)

Coleslaw med syrligt äpple

(3)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies