
Kalvstek
Betyg (1-5):
Ugnstemperatur:175º
7 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 1.5 kg kalvkött med ben (fransyska, lår, bog)
- eller ca 1 kg benfri kalvstek
- svartpeppar eller vitpeppar, nymalen
- 1.5 tsk salt
- Sås:
- 3 msk vetemjöl
- 7 dl sky + vatten
- 1 köttbuljongtärning
- 1 dl grädde
Gör så här
- Sätt på ugnen. Lägg köttet i en ugnssäker form eller liten långpanna. Krydda med salt och peppar. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i den tjockaste och köttigaste delen. Placera ugnsgallret på nedersta falsen. Sätt in steken. När köttermometern visar 70ºC är steken rosa i mitten, vid 75ºC helt genomstekt. Stektid 1 1/4 - 1 1/2 timme.
- Tag ut steken. Tag vara på skyn, späd den med vatten. Vispa ut vetemjölet med lite av den utspädda skyn till en slät redning. Koka resten av skyn med smulad buljongtärning, rör ner redningen och koka 3-5 min. Smaksätt med grädde och ev salt och peppar. Skär steken i tunna skivor.
- Kalvköttet kan också grytstekas.
Liknande recept
Kalvstek
Betyg (1-5):
Ugnstemperatur:175º
7 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Sätt på ugnen. Lägg köttet i en ugnssäker form eller liten långpanna. Krydda med salt och peppar. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i den tjockaste och köttigaste delen. Placera ugnsgallret på nedersta falsen. Sätt in steken. När köttermometern visar 70ºC är steken rosa i mitten, vid 75ºC helt genomstekt. Stektid 1 1/4 - 1 1/2 timme.
- Tag ut steken. Tag vara på skyn, späd den med vatten. Vispa ut vetemjölet med lite av den utspädda skyn till en slät redning. Koka resten av skyn med smulad buljongtärning, rör ner redningen och koka 3-5 min. Smaksätt med grädde och ev salt och peppar. Skär steken i tunna skivor.
- Kalvköttet kan också grytstekas.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2014-09-28
Mycket gott, men glöm inta gele eller lingonsylt.
2012-10-20
Skriv din kommentar här
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Lars Adamsson
2014-09-28
Mycket gott, men glöm inta gele eller lingonsylt.
Ditt namn
2012-10-20
Skriv din kommentar här