
Kall gazpacho
Betyg (1-5):
Kall grönsakssoppa från Spanien med spröda ungsrostade krutonger.
Tillagningstid: 45 min
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 1 stor grön paprika
- 1 liten gul lök
- 400 g gurka
- 0.5 liter vatten
- 2 hönsbuljongtärningar eller grönsaksbuljongtärningar
- 300 g tomater
- 2 vitlöksklyftor
- 0.25 citron, pressad saft
- 1 msk olivolja
- 1 krm svartpeppar
- 1 msk tomatpuré
- 0.25 krm tabasco (eller efter smak)
- 2 msk persilja
- 1 krm salt
- Krutonger:
- 4 brödskiva vitt bröd
- 2 msk olivolja
- 2 krm flingsalt (eller efter smak)
- 2 msk färsk oregano
Gör så här
- Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Skala och skär löken i bitar. Skär 3/4 av gurkan i bitar. Koka upp hälften av vattnet och lös upp buljongtärningarna. Späd med resten av vattnet och låt buljongen svalna.
- Lägg grönsaksbitarna, hälften av tomaterna och den skalade vitlöken i matberedare eller mixer. Kör tills allt är finfördelat. Blanda grönsaksröran med den kalla buljongen, pressad citron eller vinäger och olja. Smaka av med salt, peppar, tomatpuré och några droppar tabasco. Skär resterande gurka och tomat i små tärningar. Blanda i dem.
Krutonger
- Skär brödet i större eller mindre tärningar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, strö över salt och oregano. Grädda i 200° tills de fått gyllenbrun färg, ca 7 min. Lägg i soppan strax före servering.
Servering
Servera soppan väl kyld. Garnera gärna med grovhackad persilja.
Tips

Soppan är lättast att göra med matberedare eller mixer eftersom grönsakerna ska finnfördelas råa. 1 msk pressad citron går bra att byta ut till 1 tsk vinäger. 1 msk färsk oregano motsvarar 1 tsk torkad.
Liknande recept
Kall gazpacho
Betyg (1-5):
Kall grönsakssoppa från Spanien med spröda ungsrostade krutonger.
Tillagningstid: 45 min
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Skala och skär löken i bitar. Skär 3/4 av gurkan i bitar. Koka upp hälften av vattnet och lös upp buljongtärningarna. Späd med resten av vattnet och låt buljongen svalna.
- Lägg grönsaksbitarna, hälften av tomaterna och den skalade vitlöken i matberedare eller mixer. Kör tills allt är finfördelat. Blanda grönsaksröran med den kalla buljongen, pressad citron eller vinäger och olja. Smaka av med salt, peppar, tomatpuré och några droppar tabasco. Skär resterande gurka och tomat i små tärningar. Blanda i dem.
Krutonger
- Skär brödet i större eller mindre tärningar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, strö över salt och oregano. Grädda i 200° tills de fått gyllenbrun färg, ca 7 min. Lägg i soppan strax före servering.
Servering
Servera soppan väl kyld. Garnera gärna med grovhackad persilja.
Tips

Soppan är lättast att göra med matberedare eller mixer eftersom grönsakerna ska finnfördelas råa. 1 msk pressad citron går bra att byta ut till 1 tsk vinäger. 1 msk färsk oregano motsvarar 1 tsk torkad.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Sandra
2015-05-28
Mummmma