
Kalkonbröstfilé
Välkomponerad rätt med kalkonbröst i ugn och honungsglaserade rotfrukter som serveras med en kryddig äppelchutney. Låt chutneyn stå och koka medan du tillreder resten av måltiden.
- 1.5 kg kalkonbröstfilé
- 2 krm grovmalen svartpeppar
- 1 msk smör till stekning
- 2 krm salt
- Rotfrukter:
- 1 liten tärnad kålrot
- 3 morötter i tärningar
- 2 palsternackor i tärningar
- 0.5 liter vatten
- 1 hackad gul lök
- 1 msk smör
- 3 msk honung
- 1 citron, pressad saft
- 2 krm sambal oelek
- 1 tsk salt
- Sås:
- 3 msk smör
- 3 tsk curry
- 2.5 msk vetemjöl
- 1.5 dl vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 3 dl grädde
- 0.75 dl koncentrerad apelsinjuice
- 1.5 tsk sambal oelek
- 1 msk margarin
- 1 krm salt
- Äppelchutney:
- 1 kg skalade, grovhackade äpplen
- 2 finhackade gula lökar
- 3 msk riven ingefära
- 2 dl äppelcidervinäger
- 4 dl strösocker
- 0.5 dl honung
- 2 dl russin
- 4 krossade vitlöksklyftor
- 1 finhackad chilifrukt röd
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk senapsfrö, gula eller bruna
- 1 tsk salt
Gör så här
- Putsa kalkonbröstfiléerna. Salta, peppra och stek dem runt om i smör. Lägg dem i en ugnsform och låt dem steka vidare, i mitten av ugnen 25-30 minuter, beroende på tjocklek. Tag formen ur ugnen. Täck med folie och håll varmt.
- Smält smöret till såsen i en kastrull. Tillsätt curryn, värm upp och rör ner mjölet. Vispa i vattnet och tillsätt de smulade buljongtärningarna. Tillsätt även grädde, juice, sambal oelek, sky från köttet och eventuellt salt. Låt såsen sjuda ca 10 minuter utan lock. Dra kastrullen åt sidan.
- Koka rotfruktstärningarna i 0,5 liter vatten och 1 tsk salt. Kålroten 5 min, moroten 3 minuter och palsternacka 1 minut. Mjukstek löken i smör utan att den tar färg. Rör samman honung, citronsaft och sambal oelek i en liten skål och ställ åt sidan.
- Häll av vattnet från grönsakerna, lägg en smörklick i botten på kastrullen och lägg tillbaka rotfrukterna tillsammans med löken. Blanda ner honungsblandningen. Lägg på locket och håll varmt på lägsta värme på spisen. Blanda eventuellt köttskyn i såsen och reducera ytterligare på svag värme. Skär filéerna i tunna skivor på snedden. Hetta upp såsen och smaka av med salt.
Äppelchutney:
- Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt sjuda utan lock ca 1 timme. Rör om några gånger under kokningen. Häll upp den chutney som inte går åt direkt på väl rengjorda burkar med lock. Förvara mörkt och svalt.
Liknande recept
Kalkonbröstfilé
Välkomponerad rätt med kalkonbröst i ugn och honungsglaserade rotfrukter som serveras med en kryddig äppelchutney. Låt chutneyn stå och koka medan du tillreder resten av måltiden.
Gör så här
- Putsa kalkonbröstfiléerna. Salta, peppra och stek dem runt om i smör. Lägg dem i en ugnsform och låt dem steka vidare, i mitten av ugnen 25-30 minuter, beroende på tjocklek. Tag formen ur ugnen. Täck med folie och håll varmt.
- Smält smöret till såsen i en kastrull. Tillsätt curryn, värm upp och rör ner mjölet. Vispa i vattnet och tillsätt de smulade buljongtärningarna. Tillsätt även grädde, juice, sambal oelek, sky från köttet och eventuellt salt. Låt såsen sjuda ca 10 minuter utan lock. Dra kastrullen åt sidan.
- Koka rotfruktstärningarna i 0,5 liter vatten och 1 tsk salt. Kålroten 5 min, moroten 3 minuter och palsternacka 1 minut. Mjukstek löken i smör utan att den tar färg. Rör samman honung, citronsaft och sambal oelek i en liten skål och ställ åt sidan.
- Häll av vattnet från grönsakerna, lägg en smörklick i botten på kastrullen och lägg tillbaka rotfrukterna tillsammans med löken. Blanda ner honungsblandningen. Lägg på locket och håll varmt på lägsta värme på spisen. Blanda eventuellt köttskyn i såsen och reducera ytterligare på svag värme. Skär filéerna i tunna skivor på snedden. Hetta upp såsen och smaka av med salt.
Äppelchutney:
- Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt sjuda utan lock ca 1 timme. Rör om några gånger under kokningen. Häll upp den chutney som inte går åt direkt på väl rengjorda burkar med lock. Förvara mörkt och svalt.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2015-12-25
Såsen är verkligen fantastisk. Jag gör rätten med kycklingfiléer av bättre sort och det har blivit vår juldagsmiddag under flera år. Bryter av julmaten fantastiskt bra. : )
2013-01-07
Såsen är fantastisk!
2011-12-14
Hittade efter mycken möda receptet i Coops receptbank. Annars har jag en kopia i min receptspärm om du heller vill ha en kopia av den. Fast den är gammal och skrynklig och lite fläckig. Detta recept är mycket fräschare och verkar redigerat.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Christina
2015-12-25
Såsen är verkligen fantastisk. Jag gör rätten med kycklingfiléer av bättre sort och det har blivit vår juldagsmiddag under flera år. Bryter av julmaten fantastiskt bra. : )
Ingela
2013-01-07
Såsen är fantastisk!
Lisbeth Fedor
2011-12-14
Hittade efter mycken möda receptet i Coops receptbank. Annars har jag en kopia i min receptspärm om du heller vill ha en kopia av den. Fast den är gammal och skrynklig och lite fläckig. Detta recept är mycket fräschare och verkar redigerat.