Kåldolmar med lingon

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.1 (31 betyg)

Klassisk husman som inte är så svår att göra som det låter.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:175º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 700 g vitkålshuvud eller spetskål
  • 3 liter vatten
  • Färs:
  • 300 g blandfärs
  • 0.5 finhackad gul lök
  • 2 dl färdigkokt ris
  • 1.5 dl mjölk eller vatten
  • 1.5 tsk salt
  • Till stekning:
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 msk sirap
  • Skysås:
  • 5 dl buljong från sky och vatten
  • 0.75 köttbuljongtärning
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1.5 msk majsstärkelse
  • 0.5 dl grädde eller vatten
  • 0.5 krm peppar
  • 0.5 tsk salt
  • Rårörda lingon:
  • 300 g lingon
  • 1.5 dl socker

Gör så här

  1. Koka upp rikligt med vatten och salt och lägg i kålen. Koka tills den är mjuk, 10-20 minuter, prova med provsticka. Vintervitkål tar längre tid än sommar- eller höstvitkål och spetskål. Häll av kokvattnet och låt kålen svalna något. Skär loss kålbladen ett i taget och lägg dem i ett durkslag eller på en ren handduk.
  2. Blanda färs, lök, ris, salt, peppar och mjölk eller vatten till en smet. Ta ett kålblad och lägg på en matsked färs, vik in sidorna och rulla ihop med skarven nedåt. Hetta upp en stekpanna eller traktörpanna med fett och bryn kåldolmarna runt om, några i taget. Ringla över lite sirap.
  3. Lägg alla dolmar i pannan och häll på 1-2 deciliter vatten. Sänk värmen, lägg på ett lock och efterstek tills kålen är mjuk, cirka 30 minuter. Eller lägg de brynta dolmarna med sky från pannan i en ugnsfast form och efterstek i ugnen i 175 grader, cirka 30 minuter.

Skysås:

  1. Mät upp skyn och fyll på med vatten. Koka upp sky, vatten, buljongtärning och soja i en kastrull. Vispa ihop majsenamjöl och grädde eller vatten till en slät redning. Häll i redningen under omrörning och låt småkoka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. De flesta sojor är glutenfria, men ett fåtal kan innehålla spår av gluten. Kontrollera därför innehållsförteckningen noggrant om du är överkänslig mot gluten.

Rårörda lingon:

  1. Rör lingon och socker tills lingonen mosats lite och sockret har smält.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Frida

2015-02-08

Detta var verkligen jättegott, lite avancerat enligt mig, men väldigt goda smaker!

Liknande recept

Spara recept

Grekisk burgare med ugnsbakad feta och tsatziki

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Creamy corn soup med rökt sidfläsk

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Rostad pumpasoppa med myntaolja

Betyg
Betyg
(17)
Spara recept

Kycklinggryta med grädde och timjan

Betyg
Betyg
(39)
Spara recept

Pastaknyten med kyckling och ljumma tomater

Betyg
Betyg
(79)
Spara recept

Enkel tomatsoppa med grädde

Betyg
Betyg
(90)
Spara recept

Falukorvstaco med hemgjord salsa

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Sej med grillad paprika och parmesan

Betyg
Betyg
(115)
18 st
  • Ingredienser (18)
  • 700 g vitkålshuvud eller spetskål
  • 3 liter vatten
  • Färs:
  • 300 g blandfärs
  • 0.5 finhackad gul lök
  • 2 dl färdigkokt ris
  • 1.5 dl mjölk eller vatten
  • 1.5 tsk salt
  • Till stekning:
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 msk sirap
  • Skysås:
  • 5 dl buljong från sky och vatten
  • 0.75 köttbuljongtärning
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1.5 msk majsstärkelse
  • 0.5 dl grädde eller vatten
  • 0.5 krm peppar
  • 0.5 tsk salt
  • Rårörda lingon:
  • 300 g lingon
  • 1.5 dl socker

Kåldolmar med lingon

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.1 (31 betyg)

Klassisk husman som inte är så svår att göra som det låter.

Tillagningstid: 1 timme
Ugnstemperatur:175º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Koka upp rikligt med vatten och salt och lägg i kålen. Koka tills den är mjuk, 10-20 minuter, prova med provsticka. Vintervitkål tar längre tid än sommar- eller höstvitkål och spetskål. Häll av kokvattnet och låt kålen svalna något. Skär loss kålbladen ett i taget och lägg dem i ett durkslag eller på en ren handduk.
  2. Blanda färs, lök, ris, salt, peppar och mjölk eller vatten till en smet. Ta ett kålblad och lägg på en matsked färs, vik in sidorna och rulla ihop med skarven nedåt. Hetta upp en stekpanna eller traktörpanna med fett och bryn kåldolmarna runt om, några i taget. Ringla över lite sirap.
  3. Lägg alla dolmar i pannan och häll på 1-2 deciliter vatten. Sänk värmen, lägg på ett lock och efterstek tills kålen är mjuk, cirka 30 minuter. Eller lägg de brynta dolmarna med sky från pannan i en ugnsfast form och efterstek i ugnen i 175 grader, cirka 30 minuter.

Skysås:

  1. Mät upp skyn och fyll på med vatten. Koka upp sky, vatten, buljongtärning och soja i en kastrull. Vispa ihop majsenamjöl och grädde eller vatten till en slät redning. Häll i redningen under omrörning och låt småkoka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. De flesta sojor är glutenfria, men ett fåtal kan innehålla spår av gluten. Kontrollera därför innehållsförteckningen noggrant om du är överkänslig mot gluten.

Rårörda lingon:

  1. Rör lingon och socker tills lingonen mosats lite och sockret har smält.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Frida

2015-02-08

Detta var verkligen jättegott, lite avancerat enligt mig, men väldigt goda smaker!

Liknande recept

Spara recept

Grekisk burgare med ugnsbakad feta och tsatziki

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Creamy corn soup med rökt sidfläsk

Betyg
Betyg
(20)
Spara recept

Rostad pumpasoppa med myntaolja

Betyg
Betyg
(17)
Spara recept

Kycklinggryta med grädde och timjan

Betyg
Betyg
(39)
Spara recept

Pastaknyten med kyckling och ljumma tomater

Betyg
Betyg
(79)
Spara recept

Enkel tomatsoppa med grädde

Betyg
Betyg
(90)
Spara recept

Falukorvstaco med hemgjord salsa

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Sej med grillad paprika och parmesan

Betyg
Betyg
(115)