Julpaté

Betyg (1-5):
4 (4 betyg)

En smakrik paté att förgylla julbordet med.

Tillagningstid: 6 timmar 15 minuter
Ugnstemperatur:200º
1 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Deg:
  • 8 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 1 ägg
  • 1.5 dl kallt vatten
  • Pensling:
  • 1 ägg
  • Fyllning:
  • 500 g köttfärs
  • 200 g fläskfärs
  • 200 g tärnad ungnötslever
  • 2 finhackade gul lök
  • 2 finhackade vitlöksklyfta
  • 150 g hackade champinjoner
  • 2 msk majsena
  • 2 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 3 msk finhackad persilja
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk rosépeppar
  • 0.5 dl portvin (om så önskas)
  • Gelé:
  • 2 gelatinblad
  • 1.5 dl köttbuljong
  • 2 msk portvin (om så önskas)

Gör så här

  1. Hacka mjöl, matfett och salt till en grynig massa. Tillsätt ägg och vatten. Arbeta snabbt ihop degen och lägg den kallt att vila.
  2. Blanda alla ingredienser till färsfyllningen. Klä en 2-liters avlång form med bakplåtspapper. Ta 3/4 av degen till att täcka sidor och botten och 1/4 till lock. Kavla ut delarna på mjölat bakbord. Täck botten och sidor med deg och låt degen hänga ett par centimeter över kanten.
  3. Packa färsen i formen. Pensla degkanterna och locket med uppvispat ägg. Lägg deglocket över färsen och nyp ihop kanterna väl. Dekorera ev med utsporrade degblad. Gör två hål i deglocket, rulla två bitar aluminiumfolie runt fingret och stick ner i hålen som skorstenar. Grädda patén i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Låt kallna i formen.
  4. Lägg gelatinbladen i vatten en stund. Krama ur och låt smälta i den varma buljongen. Tillsätt ev portvin. Häll buljongen genom skorstenshålen, använd en tratt. Skaka patén så att alla hålrum fylls med gelé. Låt stå kallt 5-6 timmar.
  5. Skär i skivor och servera tillsammans med cumberlandsås och små gurkor.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Laxsida med picklad färskpotatissallad

(11)

Grillplanka med chimichurripotatissallad

(1)

Köttfärssoppa tacostyle

(12)

Kallmarinerad fläskytterfilé med kronärtskocksröra

(23)

Kycklingmackor caesar-style

(9)

Köttfärsbiffar med tomatchimichurri

(6)

Tacopaj med gräddfil, cocktailtomater och feferoni

(178)

Älgköttbullar

(12)
22 st
  • Deg:
  • 8 dl vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 1 ägg
  • 1.5 dl kallt vatten
  • Pensling:
  • 1 ägg
  • Fyllning:
  • 500 g köttfärs
  • 200 g fläskfärs
  • 200 g tärnad ungnötslever
  • 2 finhackade gul lök
  • 2 finhackade vitlöksklyfta
  • 150 g hackade champinjoner
  • 2 msk majsena
  • 2 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 3 msk finhackad persilja
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk rosépeppar
  • 0.5 dl portvin (om så önskas)
  • Gelé:
  • 2 gelatinblad
  • 1.5 dl köttbuljong
  • 2 msk portvin (om så önskas)

Julpaté

Betyg (1-5):
4 (4 betyg)

En smakrik paté att förgylla julbordet med.

Tillagningstid: 6 timmar 15 minuter
Ugnstemperatur:200º
1 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Hacka mjöl, matfett och salt till en grynig massa. Tillsätt ägg och vatten. Arbeta snabbt ihop degen och lägg den kallt att vila.
  2. Blanda alla ingredienser till färsfyllningen. Klä en 2-liters avlång form med bakplåtspapper. Ta 3/4 av degen till att täcka sidor och botten och 1/4 till lock. Kavla ut delarna på mjölat bakbord. Täck botten och sidor med deg och låt degen hänga ett par centimeter över kanten.
  3. Packa färsen i formen. Pensla degkanterna och locket med uppvispat ägg. Lägg deglocket över färsen och nyp ihop kanterna väl. Dekorera ev med utsporrade degblad. Gör två hål i deglocket, rulla två bitar aluminiumfolie runt fingret och stick ner i hålen som skorstenar. Grädda patén i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Låt kallna i formen.
  4. Lägg gelatinbladen i vatten en stund. Krama ur och låt smälta i den varma buljongen. Tillsätt ev portvin. Häll buljongen genom skorstenshålen, använd en tratt. Skaka patén så att alla hålrum fylls med gelé. Låt stå kallt 5-6 timmar.
  5. Skär i skivor och servera tillsammans med cumberlandsås och små gurkor.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Laxsida med picklad färskpotatissallad

(11)

Grillplanka med chimichurripotatissallad

(1)

Köttfärssoppa tacostyle

(12)

Kallmarinerad fläskytterfilé med kronärtskocksröra

(23)

Kycklingmackor caesar-style

(9)

Köttfärsbiffar med tomatchimichurri

(6)

Tacopaj med gräddfil, cocktailtomater och feferoni

(178)

Älgköttbullar

(12)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies