
Julpaté
Betyg (1-5):
En smakrik paté att förgylla julbordet med.
Tillagningstid: 6 timmar 15 minuter
Ugnstemperatur:200º
1 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- Deg:
- 8 dl vetemjöl
- 125 g smör eller margarin
- 1 ägg
- 1.5 dl kallt vatten
- 0.5 tsk salt
- Pensling:
- 1 ägg
- Fyllning:
- 500 g köttfärs
- 200 g fläskfärs
- 200 g tärnad ungnötslever
- 2 finhackade gul lök
- 2 finhackade vitlöksklyfta
- 150 g hackade champinjoner
- 2 msk majsena
- 2 ägg
- 2 dl crème fraiche
- 0.5 tsk svartpeppar
- 3 msk finhackad persilja
- 1 tsk timjan
- 1 msk rosépeppar
- 0.5 dl portvin (om så önskas)
- 1 tsk salt
- Gelé:
- 2 gelatinblad
- 1.5 dl köttbuljong
- 2 msk portvin (om så önskas)
Gör så här
- Hacka mjöl, matfett och salt till en grynig massa. Tillsätt ägg och vatten. Arbeta snabbt ihop degen och lägg den kallt att vila.
- Blanda alla ingredienser till färsfyllningen. Klä en 2-liters avlång form med bakplåtspapper. Ta 3/4 av degen till att täcka sidor och botten och 1/4 till lock. Kavla ut delarna på mjölat bakbord. Täck botten och sidor med deg och låt degen hänga ett par centimeter över kanten.
- Packa färsen i formen. Pensla degkanterna och locket med uppvispat ägg. Lägg deglocket över färsen och nyp ihop kanterna väl. Dekorera ev med utsporrade degblad. Gör två hål i deglocket, rulla två bitar aluminiumfolie runt fingret och stick ner i hålen som skorstenar. Grädda patén i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Låt kallna i formen.
- Lägg gelatinbladen i vatten en stund. Krama ur och låt smälta i den varma buljongen. Tillsätt ev portvin. Häll buljongen genom skorstenshålen, använd en tratt. Skaka patén så att alla hålrum fylls med gelé. Låt stå kallt 5-6 timmar.
- Skär i skivor och servera tillsammans med cumberlandsås och små gurkor.
Liknande recept
Julpaté
Betyg (1-5):
En smakrik paté att förgylla julbordet med.
Tillagningstid: 6 timmar 15 minuter
Ugnstemperatur:200º
1 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Hacka mjöl, matfett och salt till en grynig massa. Tillsätt ägg och vatten. Arbeta snabbt ihop degen och lägg den kallt att vila.
- Blanda alla ingredienser till färsfyllningen. Klä en 2-liters avlång form med bakplåtspapper. Ta 3/4 av degen till att täcka sidor och botten och 1/4 till lock. Kavla ut delarna på mjölat bakbord. Täck botten och sidor med deg och låt degen hänga ett par centimeter över kanten.
- Packa färsen i formen. Pensla degkanterna och locket med uppvispat ägg. Lägg deglocket över färsen och nyp ihop kanterna väl. Dekorera ev med utsporrade degblad. Gör två hål i deglocket, rulla två bitar aluminiumfolie runt fingret och stick ner i hålen som skorstenar. Grädda patén i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Låt kallna i formen.
- Lägg gelatinbladen i vatten en stund. Krama ur och låt smälta i den varma buljongen. Tillsätt ev portvin. Häll buljongen genom skorstenshålen, använd en tratt. Skaka patén så att alla hålrum fylls med gelé. Låt stå kallt 5-6 timmar.
- Skär i skivor och servera tillsammans med cumberlandsås och små gurkor.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!