Inkokta plommon med mandelsmulor och kardemummasås

Betyg (1-5):
0 (0 betyg)

En klassisk dessert med twist. Smulorna ger en härlig krispighet.

Tillagningstid: 40 minuter + tid att svalna
Ugnstemperatur:200º
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (14)
  • 1 vaniljstång
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 dl vitt vin
  • 0.5 dl grenadine, eller konc blandsaft
  • 33 cl Sprite (läsken)
  • 16 st plommon, halverade och urkärnade
  • Smulor:
  • 50 mandelspån
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk smör
  • Sås:
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 3 tsk kardemummakärnor
  • 9 äggulor
  • 1.5 dl strösocker

Gör så här

  1. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt socker, vin, grenadin, Sprite och vaniljstången.
  2. Koka upp och låt koka 5 min utan lock. Lyft ur vaniljstången och lägg i plommonen. Koka ytterligare 5 min. Låt svalna i lagen.

Smulor

  1. Blanda allt i en bunke, strö ut det över en plåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen på 200° ca 5 min.

Kardemummasås

  1. Koka upp grädde, mjölk och kardemummakärnor. Ta av från plattan och låt dra 20 min. Vispa ihop äggulor och socker pösigt. Sila bort kardemummakärnorna. Vispa ner äggsmeten i gräddblandningen och värm försiktigt under vispning till 82° då såsen tjocknar. Låt kallna innan servering.

Tips

Den goda såsen passar även utmärkt till höstens alla efterrättspajer.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Banan- och kokosglass med rå kolasås och rostade mandlar

(21)

Hemavans äppelkaka

(161)

Rice'n'yoghurt med kompott på torkad frukt

(10)

Kardemumma- och citronkakor med lemon curd- grädde och bär

(10)

Vattenmelonsoppa

(0)

Bananchips och honungstryffel

(0)

"Vanilla bowl" - vaniljkräm med frukt

(0)

Grillade persikor med raw kokos

(3)
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 1 vaniljstång
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 dl vitt vin
  • 0.5 dl grenadine, eller konc blandsaft
  • 33 cl Sprite (läsken)
  • 16 st plommon, halverade och urkärnade
  • Smulor:
  • 50 mandelspån
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk smör
  • Sås:
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 3 tsk kardemummakärnor
  • 9 äggulor
  • 1.5 dl strösocker

Inkokta plommon med mandelsmulor och kardemummasås

Betyg (1-5):
0 (0 betyg)

En klassisk dessert med twist. Smulorna ger en härlig krispighet.

Tillagningstid: 40 minuter + tid att svalna
Ugnstemperatur:200º
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt socker, vin, grenadin, Sprite och vaniljstången.
  2. Koka upp och låt koka 5 min utan lock. Lyft ur vaniljstången och lägg i plommonen. Koka ytterligare 5 min. Låt svalna i lagen.

Smulor

  1. Blanda allt i en bunke, strö ut det över en plåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen på 200° ca 5 min.

Kardemummasås

  1. Koka upp grädde, mjölk och kardemummakärnor. Ta av från plattan och låt dra 20 min. Vispa ihop äggulor och socker pösigt. Sila bort kardemummakärnorna. Vispa ner äggsmeten i gräddblandningen och värm försiktigt under vispning till 82° då såsen tjocknar. Låt kallna innan servering.

Tips

Den goda såsen passar även utmärkt till höstens alla efterrättspajer.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Banan- och kokosglass med rå kolasås och rostade mandlar

(21)

Hemavans äppelkaka

(161)

Rice'n'yoghurt med kompott på torkad frukt

(10)

Kardemumma- och citronkakor med lemon curd- grädde och bär

(10)

Vattenmelonsoppa

(0)

Bananchips och honungstryffel

(0)

"Vanilla bowl" - vaniljkräm med frukt

(0)

Grillade persikor med raw kokos

(3)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies