Inkokta plommon med mandelsmulor och kardemummasås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
0 (0 betyg)

En klassisk dessert med twist. Smulorna ger en härlig krispighet.

Tillagningstid: 40 minuter + tid att svalna
Ugnstemperatur:200º
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 vaniljstång
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 dl vitt vin
  • 0.5 dl grenadine, eller konc blandsaft
  • 33 cl Sprite (läsken)
  • 16 st plommon, halverade och urkärnade
  • Smulor:
  • 50 mandelspån
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk smör
  • Sås:
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 3 tsk kardemummakärnor
  • 9 äggulor
  • 1.5 dl strösocker

Gör så här

  1. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt socker, vin, grenadin, Sprite och vaniljstången.
  2. Koka upp och låt koka 5 min utan lock. Lyft ur vaniljstången och lägg i plommonen. Koka ytterligare 5 min. Låt svalna i lagen.

Smulor

  1. Blanda allt i en bunke, strö ut det över en plåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen på 200° ca 5 min.

Kardemummasås

  1. Koka upp grädde, mjölk och kardemummakärnor. Ta av från plattan och låt dra 20 min. Vispa ihop äggulor och socker pösigt. Sila bort kardemummakärnorna. Vispa ner äggsmeten i gräddblandningen och värm försiktigt under vispning till 82° då såsen tjocknar. Låt kallna innan servering.

Tips

Den goda såsen passar även utmärkt till höstens alla efterrättspajer.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Citron- och kardemummayoghurt

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Vattenmelonsoppa

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Kardemumma- och citronkakor med lemon curd- grädde och bär

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Äppelkaka med havregryn

Betyg
Betyg
(166)
Spara recept

Ris á la Malta med apelsin och krossade pepparkakor

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Bananchips och honungstryffel

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Fruktkompott med ingefära och lime

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Grillade persikor med raw kokos

Betyg
Betyg
(3)
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 1 vaniljstång
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 dl vitt vin
  • 0.5 dl grenadine, eller konc blandsaft
  • 33 cl Sprite (läsken)
  • 16 st plommon, halverade och urkärnade
  • Smulor:
  • 50 mandelspån
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk smör
  • Sås:
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 3 tsk kardemummakärnor
  • 9 äggulor
  • 1.5 dl strösocker

Inkokta plommon med mandelsmulor och kardemummasås

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
0 (0 betyg)

En klassisk dessert med twist. Smulorna ger en härlig krispighet.

Tillagningstid: 40 minuter + tid att svalna
Ugnstemperatur:200º
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt socker, vin, grenadin, Sprite och vaniljstången.
  2. Koka upp och låt koka 5 min utan lock. Lyft ur vaniljstången och lägg i plommonen. Koka ytterligare 5 min. Låt svalna i lagen.

Smulor

  1. Blanda allt i en bunke, strö ut det över en plåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen på 200° ca 5 min.

Kardemummasås

  1. Koka upp grädde, mjölk och kardemummakärnor. Ta av från plattan och låt dra 20 min. Vispa ihop äggulor och socker pösigt. Sila bort kardemummakärnorna. Vispa ner äggsmeten i gräddblandningen och värm försiktigt under vispning till 82° då såsen tjocknar. Låt kallna innan servering.

Tips

Den goda såsen passar även utmärkt till höstens alla efterrättspajer.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Spara recept

Citron- och kardemummayoghurt

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Vattenmelonsoppa

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Kardemumma- och citronkakor med lemon curd- grädde och bär

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Äppelkaka med havregryn

Betyg
Betyg
(166)
Spara recept

Ris á la Malta med apelsin och krossade pepparkakor

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Bananchips och honungstryffel

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Fruktkompott med ingefära och lime

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Grillade persikor med raw kokos

Betyg
Betyg
(3)