Inkokt lax med äpple och fläder

Betyg (1-5):
4.33 (6 betyg)

Ingen annan tillagningsteknik gör lax saftigare och smakligare än inkokning, och ser du bara till att lagen inte svalnar alltför snabbt sedan du slagit den över laxen så kan du inte misslyckas. I det här receptet kokar du lagen på sötfruktig fläder och syrlig äppelcidervinäger. Väldigt somrigt, väldigt gott. / Lotta Lundgren

Tillagningstid: 30 min + tid att kallna
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 15 st
  • 1 kg laxfilé, helst mittbiten
  • 1 liter vatten
  • 1.5 dl vitvinsvinäger
  • 1.5 dl strösocker
  • 4 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 gul lök, skivad
  • 1 citron, skivad
  • Gurksallad
  • 125 g rädisor
  • 1 gurka
  • 2 gröna äpplen
  • 0.5 dl koncentrerad flädersaft
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk rapsolja, gärna kallpressad
  • Till servering
  • färskpotatis

Gör så här

  1. Skär bort skinnet om det är kvar på laxen. Dela laxsidan längs mitten och skär i ca 3 cm tjocka bitar.
  2. Koka upp vatten, vinäger, socker, salt, lagerblad och kryddpeppar. Lägg i lök och citronskivor.
  3. Fördela laxbitarna i en värmetålig form och häll över den kokande lagen. Täck ev med plast och låt laxen svalna i lagen.

Gurksallad:

  1. Skiva rädisor och gurka lövtunt, använd gärna mandolin eller osthyvel. Tärna äpplena mycket fint. Blanda en vinägrette av flädersaft, vinäger och olja. Vänd runt grönsakerna med vinägretten och smaka av med salt.
  2. Lägg upp gurksalladen på ett serveringsfat och fördela laxbitarna ovanpå. Servera på buffébordet eller med kokt färsk potatis.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Rågmacka med tonfiskröra

(3)

Matjestårta

(49)

Bowl med sashimilax

(2)

Laxsida med couscoussallad

(10)

Laxburgare med olivmajonnäs

(60)

Pastasallad med sparris och kallrökt lax

(53)

Tårta med kallrökt lax

(6)

Laxtaco

(6)
15 st
  • Ingredienser 15 st
  • 1 kg laxfilé, helst mittbiten
  • 1 liter vatten
  • 1.5 dl vitvinsvinäger
  • 1.5 dl strösocker
  • 4 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 gul lök, skivad
  • 1 citron, skivad
  • Gurksallad
  • 125 g rädisor
  • 1 gurka
  • 2 gröna äpplen
  • 0.5 dl koncentrerad flädersaft
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk rapsolja, gärna kallpressad
  • Till servering
  • färskpotatis

Inkokt lax med äpple och fläder

Betyg (1-5):
4.33 (6 betyg)

Ingen annan tillagningsteknik gör lax saftigare och smakligare än inkokning, och ser du bara till att lagen inte svalnar alltför snabbt sedan du slagit den över laxen så kan du inte misslyckas. I det här receptet kokar du lagen på sötfruktig fläder och syrlig äppelcidervinäger. Väldigt somrigt, väldigt gott. / Lotta Lundgren

Tillagningstid: 30 min + tid att kallna
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär bort skinnet om det är kvar på laxen. Dela laxsidan längs mitten och skär i ca 3 cm tjocka bitar.
  2. Koka upp vatten, vinäger, socker, salt, lagerblad och kryddpeppar. Lägg i lök och citronskivor.
  3. Fördela laxbitarna i en värmetålig form och häll över den kokande lagen. Täck ev med plast och låt laxen svalna i lagen.

Gurksallad:

  1. Skiva rädisor och gurka lövtunt, använd gärna mandolin eller osthyvel. Tärna äpplena mycket fint. Blanda en vinägrette av flädersaft, vinäger och olja. Vänd runt grönsakerna med vinägretten och smaka av med salt.
  2. Lägg upp gurksalladen på ett serveringsfat och fördela laxbitarna ovanpå. Servera på buffébordet eller med kokt färsk potatis.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Rågmacka med tonfiskröra

(3)

Matjestårta

(49)

Bowl med sashimilax

(2)

Laxsida med couscoussallad

(10)

Laxburgare med olivmajonnäs

(60)

Pastasallad med sparris och kallrökt lax

(53)

Tårta med kallrökt lax

(6)

Laxtaco

(6)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies