
Högrev, rosmarinpotatis och rödvinssås
Betyg (1-5):
Långkokt högrev är väl värd att vänta på.
Tillagningstid: 1 timme + 6 timmar i ugnen
10 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 2 kg högrev
- 1 tsk malen svartpeppar
- 2 msk smör
- 2 morötter i bitar
- 2 klyftade gula lökar
- 3 lagerblad
- 6 svartpepparkorn
- 2 dl vatten
- 1 dl rödvin
- 1.5 tsk salt
- Råstekt rosmarinpotatis:
- 1 kg potatis
- 1 strimlad gul lök
- 4 msk smör
- 3 kvistar repad rosmarin
- 0.5 tsk svartpeppar
- 1.5 tsk salt
- Rödvinssås:
- 4 dl sky från grytan
- 1.5 dl rödvin
- 1 socker, gärna muscovado
- 1 msk smör
- maizena redning
Gör så här
- Sätt ugnen på 100°. Dela högreven i två bitar. Salta och peppra. Hetta upp en stor gryta, gärna gjutjärn, med smör. Ge köttet fin stekyta runt om, ev i två omgångar.
- Lägg i morot, lök, kryddor. Stek 1 min. Häll på vatten och vin. Sätt på lock. Ställ grytan i nedre delen av ugnen. Vänd köttet efter 3 tim och låt stå 3 tim till. Lyft ut köttet när det är så mört att man kan dra loss bitar med gaffel. Låt vila i aluminiumfolie tills resten är klart.
Råstekt rosmarinpotatis
- Skala potatis. Skiva tunt, gärna på mandolin. Stek potatis och lök i omgångar i smör på medelvärme i en stekpanna. Strö över rosmarin, salt och peppar. Håll varmt i ugn på ca 65° eller under folie.
Rödvinssås
- Sila ner vätskan som är kvar i grytan i en kastrull (ca 4 dl). Häll i rödvin och socker. Låt koka ner till lite mer än hälften. Vispa i smör och smaka ev av med mer salt. Red av till önskad konsistens med maizena.
- Fördela kött, råstekt potatis och rödvinssås på värmda tallrikar. Lägg också upp rotfrukter och tryffelbearnaise.
Liknande recept
Högrev, rosmarinpotatis och rödvinssås
Betyg (1-5):
Långkokt högrev är väl värd att vänta på.
Tillagningstid: 1 timme + 6 timmar i ugnen
10 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Sätt ugnen på 100°. Dela högreven i två bitar. Salta och peppra. Hetta upp en stor gryta, gärna gjutjärn, med smör. Ge köttet fin stekyta runt om, ev i två omgångar.
- Lägg i morot, lök, kryddor. Stek 1 min. Häll på vatten och vin. Sätt på lock. Ställ grytan i nedre delen av ugnen. Vänd köttet efter 3 tim och låt stå 3 tim till. Lyft ut köttet när det är så mört att man kan dra loss bitar med gaffel. Låt vila i aluminiumfolie tills resten är klart.
Råstekt rosmarinpotatis
- Skala potatis. Skiva tunt, gärna på mandolin. Stek potatis och lök i omgångar i smör på medelvärme i en stekpanna. Strö över rosmarin, salt och peppar. Håll varmt i ugn på ca 65° eller under folie.
Rödvinssås
- Sila ner vätskan som är kvar i grytan i en kastrull (ca 4 dl). Häll i rödvin och socker. Låt koka ner till lite mer än hälften. Vispa i smör och smaka ev av med mer salt. Red av till önskad konsistens med maizena.
- Fördela kött, råstekt potatis och rödvinssås på värmda tallrikar. Lägg också upp rotfrukter och tryffelbearnaise.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2014-03-07
@Leffe Tryffelbearnaisen hittar du här; www.coop.se/Recept--mat/Recept/t/tryffelbearnaise/ Rotfrukterna är de som stekt med köttet i grytan.
2014-03-06
var kommer rotfrukterna och tryffelbearnisen ifrån. Råa? kokta? strimlade?
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Coop
2014-03-07
@Leffe Tryffelbearnaisen hittar du här; www.coop.se/Recept--mat/Recept/t/tryffelbearnaise/ Rotfrukterna är de som stekt med köttet i grytan.
Leffe E
2014-03-06
var kommer rotfrukterna och tryffelbearnisen ifrån. Råa? kokta? strimlade?