Hetvägg

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
4.14 (7 betyg)

Klassik hembakad semla med mycket kardemummasmak, mandelmassa och vispad grädde. Pudra semlan fint med florsocker och servera med varm mjölk.

Tillagningstid: 40 min + jästid
Ugnstemperatur:225º
15 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 150 g smör
  • 7 dl vetemjöl special
  • 1 ägg, till pensling
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning
  • 400 g mandelmassa
  • 1 dl mjölk
  • 0.5 msk mortlade kardemummakärnor
  • Till servering
  • 5 dl vispgrädde
  • florsocker
  • varm mjölk

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av den ljumna mjölken (37°). Tillsätt resten av mjölken, socker, kardemumma och salt. Klicka ner smöret.
  2. Häll i mjölet lite i taget och arbeta ihop till en blank, smidig deg som släpper bunkens kanter, ca 10 min. Degen ska vara relativt lös.
  3. Täck med plast eller bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min.
  4. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och skär upp i ca 16 bitar. Forma till runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 20 min.
  5. Vispa upp ägget lätt med 1 tsk vatten och pensla bullarna med det. Grädda mitt i ugnen 8–10 min.
  6. Riv mandelmassan fint och rör ut med mjölk och kardemumma.
  7. Skär locket av semmelbullarna och bred på mandelmassan. Klicka på vispad grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker och servera gärna semlan med varm mjölk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Rin

2019-03-03

Jag bakade dessa enligt receptet i tidningen där smör inte stod med, och de blev bland de absolut godaste semlor jag ätit. Så det fungerar utan också.

Coop

2019-02-05

Hej Christina! Vi beklagar att smöret föll bort i tidningen, tyvärr är det sådant som händer ibland. Vi hoppas att du gör ett nytt försök med detta recept - med smör! /Elsa, webbredaktör

Christina

2018-01-22

Tråkigt att ingrediensen smör saknades i receptet i mersmak. Har lagt ner både tid o pengar på ngt som måste slängas. 😡

Liknande recept

Spara recept

Glass med julsmak

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Pepparkakscheesecake

Betyg
Betyg
(56)
Spara recept

Ris à la Malta med björnbärscoulis

Betyg
Betyg
(29)
Spara recept

Zuleikatårta med kokos och nektariner

Betyg
Betyg
(29)
Spara recept

Apelsin- och cottage cheese-dessert

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Säbytårta med pekannötter och björnbär

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Mandelkaka med ananas

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Smördegsflarn med äpplen och ingefärsmarmelad

Betyg
Betyg
(7)
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 150 g smör
  • 7 dl vetemjöl special
  • 1 ägg, till pensling
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning
  • 400 g mandelmassa
  • 1 dl mjölk
  • 0.5 msk mortlade kardemummakärnor
  • Till servering
  • 5 dl vispgrädde
  • florsocker
  • varm mjölk

Hetvägg

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
4.14 (7 betyg)

Klassik hembakad semla med mycket kardemummasmak, mandelmassa och vispad grädde. Pudra semlan fint med florsocker och servera med varm mjölk.

Tillagningstid: 40 min + jästid
Ugnstemperatur:225º
15 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av den ljumna mjölken (37°). Tillsätt resten av mjölken, socker, kardemumma och salt. Klicka ner smöret.
  2. Häll i mjölet lite i taget och arbeta ihop till en blank, smidig deg som släpper bunkens kanter, ca 10 min. Degen ska vara relativt lös.
  3. Täck med plast eller bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min.
  4. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och skär upp i ca 16 bitar. Forma till runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 20 min.
  5. Vispa upp ägget lätt med 1 tsk vatten och pensla bullarna med det. Grädda mitt i ugnen 8–10 min.
  6. Riv mandelmassan fint och rör ut med mjölk och kardemumma.
  7. Skär locket av semmelbullarna och bred på mandelmassan. Klicka på vispad grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker och servera gärna semlan med varm mjölk.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Rin

2019-03-03

Jag bakade dessa enligt receptet i tidningen där smör inte stod med, och de blev bland de absolut godaste semlor jag ätit. Så det fungerar utan också.

Coop

2019-02-05

Hej Christina! Vi beklagar att smöret föll bort i tidningen, tyvärr är det sådant som händer ibland. Vi hoppas att du gör ett nytt försök med detta recept - med smör! /Elsa, webbredaktör

Christina

2018-01-22

Tråkigt att ingrediensen smör saknades i receptet i mersmak. Har lagt ner både tid o pengar på ngt som måste slängas. 😡

Liknande recept

Spara recept

Glass med julsmak

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Pepparkakscheesecake

Betyg
Betyg
(56)
Spara recept

Ris à la Malta med björnbärscoulis

Betyg
Betyg
(29)
Spara recept

Zuleikatårta med kokos och nektariner

Betyg
Betyg
(29)
Spara recept

Apelsin- och cottage cheese-dessert

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Säbytårta med pekannötter och björnbär

Betyg
Betyg
(21)
Spara recept

Mandelkaka med ananas

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Smördegsflarn med äpplen och ingefärsmarmelad

Betyg
Betyg
(7)