
Hetvägg
Klassik hembakad semla med mycket kardemummasmak, mandelmassa och vispad grädde. Pudra semlan fint med florsocker och servera med varm mjölk.
- 25 g jäst
- 3 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 2 tsk mortlade kardemummakärnor
- 150 g smör
- 7 dl vetemjöl special
- 1 ägg, till pensling
- 0.5 tsk salt
- Fyllning
- 400 g mandelmassa
- 1 dl mjölk
- 0.5 msk mortlade kardemummakärnor
- Till servering
- 5 dl vispgrädde
- florsocker
- varm mjölk
Gör så här
- Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av den ljumna mjölken (37°). Tillsätt resten av mjölken, socker, kardemumma och salt. Klicka ner smöret.
- Häll i mjölet lite i taget och arbeta ihop till en blank, smidig deg som släpper bunkens kanter, ca 10 min. Degen ska vara relativt lös.
- Täck med plast eller bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min.
- Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och skär upp i ca 16 bitar. Forma till runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 20 min.
- Vispa upp ägget lätt med 1 tsk vatten och pensla bullarna med det. Grädda mitt i ugnen 8–10 min.
- Riv mandelmassan fint och rör ut med mjölk och kardemumma.
- Skär locket av semmelbullarna och bred på mandelmassan. Klicka på vispad grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker och servera gärna semlan med varm mjölk.
Liknande recept
Hetvägg
Klassik hembakad semla med mycket kardemummasmak, mandelmassa och vispad grädde. Pudra semlan fint med florsocker och servera med varm mjölk.
Gör så här
- Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av den ljumna mjölken (37°). Tillsätt resten av mjölken, socker, kardemumma och salt. Klicka ner smöret.
- Häll i mjölet lite i taget och arbeta ihop till en blank, smidig deg som släpper bunkens kanter, ca 10 min. Degen ska vara relativt lös.
- Täck med plast eller bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min.
- Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och skär upp i ca 16 bitar. Forma till runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 20 min.
- Vispa upp ägget lätt med 1 tsk vatten och pensla bullarna med det. Grädda mitt i ugnen 8–10 min.
- Riv mandelmassan fint och rör ut med mjölk och kardemumma.
- Skär locket av semmelbullarna och bred på mandelmassan. Klicka på vispad grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker och servera gärna semlan med varm mjölk.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2019-03-03
Jag bakade dessa enligt receptet i tidningen där smör inte stod med, och de blev bland de absolut godaste semlor jag ätit. Så det fungerar utan också.
2019-02-05
Hej Christina! Vi beklagar att smöret föll bort i tidningen, tyvärr är det sådant som händer ibland. Vi hoppas att du gör ett nytt försök med detta recept - med smör! /Elsa, webbredaktör
2018-01-22
Tråkigt att ingrediensen smör saknades i receptet i mersmak. Har lagt ner både tid o pengar på ngt som måste slängas. 😡
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Rin
2019-03-03
Jag bakade dessa enligt receptet i tidningen där smör inte stod med, och de blev bland de absolut godaste semlor jag ätit. Så det fungerar utan också.
Coop
2019-02-05
Hej Christina! Vi beklagar att smöret föll bort i tidningen, tyvärr är det sådant som händer ibland. Vi hoppas att du gör ett nytt försök med detta recept - med smör! /Elsa, webbredaktör
Christina
2018-01-22
Tråkigt att ingrediensen smör saknades i receptet i mersmak. Har lagt ner både tid o pengar på ngt som måste slängas. 😡