Gryta med jordnötter och grönkål
  • Tid 1 tim

Gryta med jordnötter och grönkål

4.86 (7 betyg)

En krämig mustig gryta som är perfekt till vintern. Recept av: Zeina Mourtada

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 16

Ingredienser

6 portioner
  • 1 msk neutral olja
  • 1 gul lök, hackad
  • 400 g krossade tomater
  • 1 röd chili, finhackad
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 200 g färsk grönkål eller färsk spenat, grovhackad
  • 2 dl creamy jordnötssmör (osötad)
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar /cayennepeppar
  • 350 g sötpotatis, skalad och tärnad
Till servering
  • 3 dl jasminris
  • 2 dl jordnötter
  • 2 lime i klyftor
  • 1 kruka koriander
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Hetta upp olja i en gryta och bryn löken under omrörning. Tillsätt tomater, chili, tomatpuré och vitlök, stek lite till.

  2. 2

    Vänd ner kålen och stek under omrörning tills den sjunkit ihop. Skeda i jordnötssmör. Häll i vattnet. Koka upp och sänk sedan värmen, låt sjuda ca 40 min under lock. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.

  3. 3

    Tillsätt sötpotatisen i grytan när 15 min återstår. Smaka av med limesaft. Toppa med jordnötter och koriander vid servering. Servera med ris och limeklyftor.

Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Anna R M

    Riktigt god! Jag använde egen tärnad pumpa istället för sötpotatis. Pumpan fick koka med från början, med en Umami buljong tärning från Kung Markatta. Tillsatte jordnötssmöret först i slutet när pumpan var mjuk, första gången jag lagade tog det nämligen fast i botten. Använde lite mindre vatten än i receptet och den blev krämig och fin!

  • Maria

    Jättegod. Jag minskade mängden vatten till 2 dl och la ner lite hackade torkade fikon i slutet. En ny favoriträtt.

  • Cornelia

    Suverän. Och lättlagad.