
Gryta med jordnötter och grönkål
En krämig mustig gryta som är perfekt till vintern. Recept av: Zeina Mourtada
- 1 msk neutral olja
- 1 gul lök, hackad
- 400 g krossade tomater
- 1 röd chili, finhackad
- 3 msk tomatpuré
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 200 g färsk grönkål eller färsk spenat, grovhackad
- 2 dl creamy jordnötssmör (osötad)
- 6 dl vatten
- svartpeppar /cayennepeppar
- 350 g sötpotatis, skalad och tärnad
- 1 tsk salt
- Till servering
- 3 dl jasminris
- 2 dl jordnötter
- 2 lime i klyftor
- 1 kruka koriander
Gör så här
- Hetta upp olja i en gryta och bryn löken under omrörning. Tillsätt tomater, chili, tomatpuré och vitlök, stek lite till.
- Vänd ner kålen och stek under omrörning tills den sjunkit ihop. Skeda i jordnötssmör. Häll i vattnet. Koka upp och sänk sedan värmen, låt sjuda ca 40 min under lock. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
- Tillsätt sötpotatisen i grytan när 15 min återstår. Smaka av med limesaft. Toppa med jordnötter och koriander vid servering. Servera med ris och limeklyftor.
Gryta med jordnötter och grönkål
En krämig mustig gryta som är perfekt till vintern. Recept av: Zeina Mourtada
Gör så här
- Hetta upp olja i en gryta och bryn löken under omrörning. Tillsätt tomater, chili, tomatpuré och vitlök, stek lite till.
- Vänd ner kålen och stek under omrörning tills den sjunkit ihop. Skeda i jordnötssmör. Häll i vattnet. Koka upp och sänk sedan värmen, låt sjuda ca 40 min under lock. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
- Tillsätt sötpotatisen i grytan när 15 min återstår. Smaka av med limesaft. Toppa med jordnötter och koriander vid servering. Servera med ris och limeklyftor.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2018-01-11
Riktigt god! Jag använde egen tärnad pumpa istället för sötpotatis. Pumpan fick koka med från början, med en Umami buljong tärning från Kung Markatta. Tillsatte jordnötssmöret först i slutet när pumpan var mjuk, första gången jag lagade tog det nämligen fast i botten. Använde lite mindre vatten än i receptet och den blev krämig och fin!
2017-12-27
Jättegod. Jag minskade mängden vatten till 2 dl och la ner lite hackade torkade fikon i slutet. En ny favoriträtt.
2017-12-22
Suverän. Och lättlagad.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Anna R M
2018-01-11
Riktigt god! Jag använde egen tärnad pumpa istället för sötpotatis. Pumpan fick koka med från början, med en Umami buljong tärning från Kung Markatta. Tillsatte jordnötssmöret först i slutet när pumpan var mjuk, första gången jag lagade tog det nämligen fast i botten. Använde lite mindre vatten än i receptet och den blev krämig och fin!
Maria
2017-12-27
Jättegod. Jag minskade mängden vatten till 2 dl och la ner lite hackade torkade fikon i slutet. En ny favoriträtt.
Cornelia
2017-12-22
Suverän. Och lättlagad.