Grovt fullkornsbröd

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(99)

Gott och nyttigt bröd med kross och dinkel.

Tillagningstid: 2 timmar 30 minuter
Ugnstemperatur:200º
2 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 2 dl fyrkornskross
  • 4 dl vatten
  • 5 dl filmjölk
  • 25 g jäst
  • 0.5 dl honung
  • 2 msk solrosolja
  • 10 dl dinkelsikt, eller rågsikt
  • 1 msk smör
  • 3 msk solroskärnor
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Koka kross och vatten under omrörning till en lös gröt i cirka 10 minuter. Häll gröten i en bunke och blanda i filmjölken. Låt blandningen svalna till fingervarm, cirka 37 grader. Smula ner jästen i bunken och rör om tills den har löst sig.
  2. Tillsätt honung, salt, olja och mjöl. Arbeta ihop till en smidig, något lös deg och låt jäsa cirka 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 delar och lägg dem i avlånga smorda brödformar, à 1 ½ liter, med solroskärnor i botten.
  3. Det går även att baka bröden direkt på plåt med bakplåtspapper eller att göra ett stort bröd i en större form. Jäs ytterligare cirka 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2021-02-22

Till Carin: Bra uppmärksammat, vi har lagt till saltet i ingredienslistan nu :) Vänligen, Hanna redaktör

Carin

2021-02-21

Receptet innehåller ett fel, står tillsätt salt, men är inte med i ingredienserna

Rebecca

2021-02-07

Väldigt gott och lättgjort bröd. Man måste dock tillsätta 1 tsk salt. Degen är väldigt lös och kan inte hanteras på bakbord. Rör runt några varv och häll sedan direkt ner i formarna istället.

Anna

2013-05-02

Inte vidare likt bilden, sas. Bakat 2 satser, men det blir inte nån större höjd. Smaken är helt ok.

Liknande recept

Spara recept

Påskäggsbröd

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Källarfranska med dinkel

Betyg
Betyg
(67)
Spara recept

Zucchinibröd

Betyg
Betyg
(22)
Spara recept

Jordärtskocksbröd

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Blomkålsplättar

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Salta kex

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Pitabröd med pumpakärnor

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Julvört - Lotta Lundgrens recept

Betyg
Betyg
(17)
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 2 dl fyrkornskross
  • 4 dl vatten
  • 5 dl filmjölk
  • 25 g jäst
  • 0.5 dl honung
  • 2 msk solrosolja
  • 10 dl dinkelsikt, eller rågsikt
  • 1 msk smör
  • 3 msk solroskärnor
  • 1 tsk salt

Grovt fullkornsbröd

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(99)

Gott och nyttigt bröd med kross och dinkel.

Tillagningstid: 2 timmar 30 minuter
Ugnstemperatur:200º
2 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Koka kross och vatten under omrörning till en lös gröt i cirka 10 minuter. Häll gröten i en bunke och blanda i filmjölken. Låt blandningen svalna till fingervarm, cirka 37 grader. Smula ner jästen i bunken och rör om tills den har löst sig.
  2. Tillsätt honung, salt, olja och mjöl. Arbeta ihop till en smidig, något lös deg och låt jäsa cirka 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 delar och lägg dem i avlånga smorda brödformar, à 1 ½ liter, med solroskärnor i botten.
  3. Det går även att baka bröden direkt på plåt med bakplåtspapper eller att göra ett stort bröd i en större form. Jäs ytterligare cirka 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Coop

2021-02-22

Till Carin: Bra uppmärksammat, vi har lagt till saltet i ingredienslistan nu :) Vänligen, Hanna redaktör

Carin

2021-02-21

Receptet innehåller ett fel, står tillsätt salt, men är inte med i ingredienserna

Rebecca

2021-02-07

Väldigt gott och lättgjort bröd. Man måste dock tillsätta 1 tsk salt. Degen är väldigt lös och kan inte hanteras på bakbord. Rör runt några varv och häll sedan direkt ner i formarna istället.

Anna

2013-05-02

Inte vidare likt bilden, sas. Bakat 2 satser, men det blir inte nån större höjd. Smaken är helt ok.

Liknande recept

Spara recept

Påskäggsbröd

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Källarfranska med dinkel

Betyg
Betyg
(67)
Spara recept

Zucchinibröd

Betyg
Betyg
(22)
Spara recept

Jordärtskocksbröd

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Blomkålsplättar

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Salta kex

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Pitabröd med pumpakärnor

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Julvört - Lotta Lundgrens recept

Betyg
Betyg
(17)