För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Grov dinkellimpa

Betyg (1-5):
2.22 (124 betyg)

Lite jäst, fördeg och långa jästider ger ett smakrikt bröd som passar perfekt till soppan eller som smörgås.

Ugnstemperatur:250º-225º
1 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Fördeg:
  • 25 g jäst
  • 1 liter ljummet vatten (37 grader)
  • 9 dl fullkornsdinkelmjöl
  • Deg:
  • 6 dl fördeg
  • 2 dl ljummet vatten (37 grader)
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 msk mortlat brödkummin
  • 3 dl rågmjöl
  • 8 dl dinkelsikt
  • 1 msk salt

Gör så här

  1. Fördeg: Blanda ut jästen med vattnet. Rör i mjölet till en jämn smet. Täck med plastfolie och låt stå i rumsvärme över natten eller i ett dygn. Baka Källarfranska med dinkel på halva fördegen och Grov dinkellimpa på den andra halvan.

Deg:

  1. Blanda alla ingredienser till en kladdig deg, för hand eller i degblandare. Jäs 2–3 timmar under bakduk.
  2. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och forma en stor eller två mindre limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och skär sneda snitt i brödet med en vass kniv. Låt jäsa 1 timme under bakduk.
  3. Grädda ett stort bröd 20 minuter på 250 grader och 20 minuter på 225 grader.
  4. Till två limpor räcker 15 minuter på 250 grader och 15 minuter på 225 grader.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Elisabet Lundvall

2013-10-04

I receptet jag skrev ut stor det under deg: 6 dl fördeg 2dl vatten 100 g rumsvarmt smör 1 msk mortlat brödkummin 1 msk salt 3 dl rågmjöl 8 dl dinkelsikt. Jag la inte till 2 dl vatten och 100 g smör, men degen blev alldeles för lös i alla fall.

Britta/webbredaktionen

2013-10-04

@Elisabeth Lundvall Du väljer själv om du vill göra källarfranska och/eller stora limpor. Använd samma deg, men ändra gräddningstiden. Det står inget om 2 dl vatten och 11 g smör.

Elisabet Lundvall

2013-10-03

Jag tycker receptet på grov dinkellimpa är svårt att förstå. Källarfranskan, är det meningen att man ska göra den med samma deg? Med de mjölmängder som står angivna plus två dl vatten och 11 g smör så blir det en väldigt lös deg. Nog är det väl något som fattas i receptet? mvh

Catharina

2012-04-22

Supergott bröd!

Liknande recept

Hembakt bröd - Lotta Lundgrens recept

(6)

Kuvertbröd med fänkålsfrön

(1)

Yoghurtscones med vallmofrön

(3)

Lättbakade baguetter

(7)

Snabba jullimpan med frukt och nötter

(19)

Brytbröd med frön

(20)

Kalljästa hälsomuffins

(46)

Grova rågfrallor

(20)
10 st
  • Ingredienser (10)
  • Fördeg:
  • 25 g jäst
  • 1 liter ljummet vatten (37 grader)
  • 9 dl fullkornsdinkelmjöl
  • Deg:
  • 6 dl fördeg
  • 2 dl ljummet vatten (37 grader)
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 msk mortlat brödkummin
  • 3 dl rågmjöl
  • 8 dl dinkelsikt
  • 1 msk salt

Grov dinkellimpa

Betyg (1-5):
2.22 (124 betyg)

Lite jäst, fördeg och långa jästider ger ett smakrikt bröd som passar perfekt till soppan eller som smörgås.

Ugnstemperatur:250º-225º
1 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Fördeg: Blanda ut jästen med vattnet. Rör i mjölet till en jämn smet. Täck med plastfolie och låt stå i rumsvärme över natten eller i ett dygn. Baka Källarfranska med dinkel på halva fördegen och Grov dinkellimpa på den andra halvan.

Deg:

  1. Blanda alla ingredienser till en kladdig deg, för hand eller i degblandare. Jäs 2–3 timmar under bakduk.
  2. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och forma en stor eller två mindre limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och skär sneda snitt i brödet med en vass kniv. Låt jäsa 1 timme under bakduk.
  3. Grädda ett stort bröd 20 minuter på 250 grader och 20 minuter på 225 grader.
  4. Till två limpor räcker 15 minuter på 250 grader och 15 minuter på 225 grader.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Elisabet Lundvall

2013-10-04

I receptet jag skrev ut stor det under deg: 6 dl fördeg 2dl vatten 100 g rumsvarmt smör 1 msk mortlat brödkummin 1 msk salt 3 dl rågmjöl 8 dl dinkelsikt. Jag la inte till 2 dl vatten och 100 g smör, men degen blev alldeles för lös i alla fall.

Britta/webbredaktionen

2013-10-04

@Elisabeth Lundvall Du väljer själv om du vill göra källarfranska och/eller stora limpor. Använd samma deg, men ändra gräddningstiden. Det står inget om 2 dl vatten och 11 g smör.

Elisabet Lundvall

2013-10-03

Jag tycker receptet på grov dinkellimpa är svårt att förstå. Källarfranskan, är det meningen att man ska göra den med samma deg? Med de mjölmängder som står angivna plus två dl vatten och 11 g smör så blir det en väldigt lös deg. Nog är det väl något som fattas i receptet? mvh

Catharina

2012-04-22

Supergott bröd!

Liknande recept

Hembakt bröd - Lotta Lundgrens recept

(6)

Kuvertbröd med fänkålsfrön

(1)

Yoghurtscones med vallmofrön

(3)

Lättbakade baguetter

(7)

Snabba jullimpan med frukt och nötter

(19)

Brytbröd med frön

(20)

Kalljästa hälsomuffins

(46)

Grova rågfrallor

(20)