Grön tomatsoppa

Betyg (1-5):
4.67 (9 betyg)

En kall tomatsoppa med krämig konsistens och roliga tillbehör. Superlyxig. Recept av Stefan Ekengren

Tillagningstid: 1 tim
6 förrättsportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (18)
  • 800 g gröna tomater (byt ev hälften mot gurka)
  • 1 schalottenlök, strimlad
  • 0.5 vitlöksklyfta, finhgackad
  • 0.25 röd chili, finhackad
  • 2 citroner, finrivet skal av 1 och 1 dl pressad saft
  • 2 tsk strösocker
  • 1.5 dl olivolja
  • 70 g färsk spenat
  • 0.5 kruka gräslök (ca 15g)
  • 4 timjankvistar
  • Tillbehör
  • 300 g kålrabbi eller rättika
  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2 avokador
  • 0.5 jalapeño, urkärnad och fint hackad
  • 100 g cream cheese
  • 1 mini gurka, skalad

Gör så här

  1. Dela eller tärna tomaterna, beroende på storleken. Lägg i en bunke med lök, vitlök, chili, citronskal och citronsaft och häll i salt, socker och olja. Vänd runt ordentligt. Låt stå 1 timme.
  2. Tillsätt spenat, gräslök och repade timjanblad. Mixa allt helt slätt, gärna i en kannmixer. Sila soppan genom en finmaskig sil. Håll kall till servering.
  3. Skala rättikan (alt skala och skär kålrabbin i cylinderform). Skär med mandolin eller kniv 20 tunna skivor med ca 5 cm diameter. Koka upp vatten, socker och äppelcidervinäger.
  4. Fördela lagen jämnt i två skålar. Ställ den ena att svalna helt i kylen. Lägg kålrabbiskivorna i den andra, ljumna, lagen. Ställ sedan även den skålen i kylen att kallna helt. Tärna avokadon och lägg ner i skålen med bara kall lag. Låt marinera till servering.
  5. Blanda jalapeño och färskost och smaka av med salt. Lägg ut kålrabbiskivorna på hushållspapper och torka noga på båda sidor. Spritsa eller skeda ut en liten klick jalapeñokräm på varje kålrabbiskiva och vik ihop från tre håll till en ”blomma”. Servera soppan i djupa tallrikar med avokadobitar, gurkskivor och ”blommorna”.

Tips

Droppa gärna i lite pumpakärnsolja och balsamvinäger vid servering.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Pimiento de padrón

(2)

Filodegsknyten med västerbottensost

(0)

Gurkrulle med asiatisk skagen

(2)

Råstekt grön sparris, räkor och baconsalt

(4)

Kall gazpacho

(46)

Fritto misto (friterad blomkål)

(7)

Salmorejo - kall tomatsoppa

(8)

Squashrullader pesto och parmaskinka

(7)
18 st
  • Ingredienser (18)
  • 800 g gröna tomater (byt ev hälften mot gurka)
  • 1 schalottenlök, strimlad
  • 0.5 vitlöksklyfta, finhgackad
  • 0.25 röd chili, finhackad
  • 2 citroner, finrivet skal av 1 och 1 dl pressad saft
  • 2 tsk strösocker
  • 1.5 dl olivolja
  • 70 g färsk spenat
  • 0.5 kruka gräslök (ca 15g)
  • 4 timjankvistar
  • Tillbehör
  • 300 g kålrabbi eller rättika
  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2 avokador
  • 0.5 jalapeño, urkärnad och fint hackad
  • 100 g cream cheese
  • 1 mini gurka, skalad

Grön tomatsoppa

Betyg (1-5):
4.67 (9 betyg)

En kall tomatsoppa med krämig konsistens och roliga tillbehör. Superlyxig. Recept av Stefan Ekengren

Tillagningstid: 1 tim
6 förrättsportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Dela eller tärna tomaterna, beroende på storleken. Lägg i en bunke med lök, vitlök, chili, citronskal och citronsaft och häll i salt, socker och olja. Vänd runt ordentligt. Låt stå 1 timme.
  2. Tillsätt spenat, gräslök och repade timjanblad. Mixa allt helt slätt, gärna i en kannmixer. Sila soppan genom en finmaskig sil. Håll kall till servering.
  3. Skala rättikan (alt skala och skär kålrabbin i cylinderform). Skär med mandolin eller kniv 20 tunna skivor med ca 5 cm diameter. Koka upp vatten, socker och äppelcidervinäger.
  4. Fördela lagen jämnt i två skålar. Ställ den ena att svalna helt i kylen. Lägg kålrabbiskivorna i den andra, ljumna, lagen. Ställ sedan även den skålen i kylen att kallna helt. Tärna avokadon och lägg ner i skålen med bara kall lag. Låt marinera till servering.
  5. Blanda jalapeño och färskost och smaka av med salt. Lägg ut kålrabbiskivorna på hushållspapper och torka noga på båda sidor. Spritsa eller skeda ut en liten klick jalapeñokräm på varje kålrabbiskiva och vik ihop från tre håll till en ”blomma”. Servera soppan i djupa tallrikar med avokadobitar, gurkskivor och ”blommorna”.

Tips

Droppa gärna i lite pumpakärnsolja och balsamvinäger vid servering.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Pimiento de padrón

(2)

Filodegsknyten med västerbottensost

(0)

Gurkrulle med asiatisk skagen

(2)

Råstekt grön sparris, räkor och baconsalt

(4)

Kall gazpacho

(46)

Fritto misto (friterad blomkål)

(7)

Salmorejo - kall tomatsoppa

(8)

Squashrullader pesto och parmaskinka

(7)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies