Grillad spetskål och aubergine med fetaostyoghurt

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(9)

Recept av Niklas Ekstedt och foto: Wolfgang Kleinschmidt

Tillagningstid: 45 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 spetskål
  • 1 aubergine
  • 1 blodgrapefrukt eller apelsin
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 0.5 tsk salt
  • Yoghurtsås
  • 100 g fetaost
  • 3 dl yoghurt 10%
  • 0.5 msk vitlöksklyfta, riven
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 msk olivolja
  • Till servering
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 dl valnötter
  • riven parmesan

Gör så här

  1. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Skär kålen i fyra klyftor genom rotbiten. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor. Lägg ut på en skärbräda och salta på båda sidor. Skär bort grapefruktskalet med en kniv och skär ut filéerna.
  2. Grilla kålklyftorna på båda snittytor. Låt gå så länge att de får rejält med färg, nästan brända.Lägg kålen i det kokande vattnet och koka 2–3 min. Lyft upp med en tång och lägg på ett fat att rinna av. Grilla auberginen på båda sidor till fin färg. Blanda olja, timjan, vitlök och citronsaft.
  3. Vänd varsamt auberginen i oljan. Vid servering, vänd hastigt kålen på grillen för att få upp värmen igen. Fördela kål, aubergine och grapefrukt på ett serveringsfat och strö över salt, krossade valnötter och finriven parmesan.

Yoghurtsås:

  1. Smula ner fetaosten i en skål och blanda med yoghurt, vitlök och spiskummin. Pudra yoghurtsåsen med paprikapulver och ringla över olja. Servera!

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Agnetha

2020-08-24

Väldigt gott! Lagade till två vuxna och började bakifrån med fetaoströran, så att den fick gotta till sig

Lovisa

2018-02-27

Stekte kålklyftorna istället för att grilla - det blev en mycket god rätt! Tvååringen inte jätteförtjust dock ;)

Liknande recept

Spara recept

Krämig grönkåls- och pumpagratäng

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Pizza bianca med mozzarella, broccoli och salami

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Fantasticatomater med bönor i ugn

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Caesarsallad med grillade kungsräkor

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Vegetarisk pizza bianco på grillen

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Tomat- och fetaostpaj med örtsallad

Betyg
Betyg
(79)
Spara recept

Fetaostbakad lax med zucchini

Betyg
Betyg
(109)
Spara recept

Grillade grönsaker med risoni

Betyg
Betyg
(5)
17 st
  • Ingredienser (17)
  • 1 spetskål
  • 1 aubergine
  • 1 blodgrapefrukt eller apelsin
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 0.5 tsk salt
  • Yoghurtsås
  • 100 g fetaost
  • 3 dl yoghurt 10%
  • 0.5 msk vitlöksklyfta, riven
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 msk olivolja
  • Till servering
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 dl valnötter
  • riven parmesan

Grillad spetskål och aubergine med fetaostyoghurt

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(9)

Recept av Niklas Ekstedt och foto: Wolfgang Kleinschmidt

Tillagningstid: 45 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Skär kålen i fyra klyftor genom rotbiten. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor. Lägg ut på en skärbräda och salta på båda sidor. Skär bort grapefruktskalet med en kniv och skär ut filéerna.
  2. Grilla kålklyftorna på båda snittytor. Låt gå så länge att de får rejält med färg, nästan brända.Lägg kålen i det kokande vattnet och koka 2–3 min. Lyft upp med en tång och lägg på ett fat att rinna av. Grilla auberginen på båda sidor till fin färg. Blanda olja, timjan, vitlök och citronsaft.
  3. Vänd varsamt auberginen i oljan. Vid servering, vänd hastigt kålen på grillen för att få upp värmen igen. Fördela kål, aubergine och grapefrukt på ett serveringsfat och strö över salt, krossade valnötter och finriven parmesan.

Yoghurtsås:

  1. Smula ner fetaosten i en skål och blanda med yoghurt, vitlök och spiskummin. Pudra yoghurtsåsen med paprikapulver och ringla över olja. Servera!

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Agnetha

2020-08-24

Väldigt gott! Lagade till två vuxna och började bakifrån med fetaoströran, så att den fick gotta till sig

Lovisa

2018-02-27

Stekte kålklyftorna istället för att grilla - det blev en mycket god rätt! Tvååringen inte jätteförtjust dock ;)

Liknande recept

Spara recept

Krämig grönkåls- och pumpagratäng

Betyg
Betyg
(15)
Spara recept

Pizza bianca med mozzarella, broccoli och salami

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Fantasticatomater med bönor i ugn

Betyg
Betyg
(11)
Spara recept

Caesarsallad med grillade kungsräkor

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Vegetarisk pizza bianco på grillen

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Tomat- och fetaostpaj med örtsallad

Betyg
Betyg
(79)
Spara recept

Fetaostbakad lax med zucchini

Betyg
Betyg
(109)
Spara recept

Grillade grönsaker med risoni

Betyg
Betyg
(5)