
Grillad fläskytterfilé med lime- och honungsglaze
Fläsk är jättegott att grilla och är väldigt gott i syrliga marinader som denna.
- 800 g fläskytterfilé
- Marinad:
- 1 dl olivolja
- 0.5 dl soja
- 2 dl vitt eller rött vin
- 2 krossade vitlöksklyftor
- Glaze:
- 1 lime, pressad saft och rivet skal
- 1 dl flytande honung
- 1 msk riven färsk ingefära
- 0.5 tsk peppar
- 1 tsk salt
Gör så här
- Putsa köttet och lägg det i en plastpåse. Blanda marinaden och häll ner i påsen. Förslut den och marinera minst 1 timme i kyl. Vänd påsen några gånger.
- Låt köttet ligga i rumstemperatur medan grillkolen får rätt glöd, 20-30 minuter. Den ska vara grå med synlig glöd. Sprid ut kolet längs sidorna på grillen så att köttet inte ligger direkt över glöden.
- Lägg filén på grillen och lägg på locket. Om spjället är stängt blir det mindre glöd och lägre temperatur, är spjället öppet blir det mer glöd. Blanda ingredienserna till en trögflytande glaze.
- Pensla på mer glaze under grillningen, och vänd samtidigt filén så att den blir jämnt grillad. Eventuellt kan köttet flyttas över glöden en stund för att få mer grillyta. Grilla 15-18 minuter tills köttet är genomstekt, 65-70 grader i innertemperatur. Låt köttet vila 5 minuter innan det skärs upp.
Tips
- Det går bra att tillaga även i ugnen. Marinera som det står, stek sedan i het stekpanna tills den fått fin stekyta. Pensla ordentligt runt filén med glazen och låt sedan stå i ugnen ca 20 minuter tills innetemperaturen 65-70.
Servering
Tips

Ta lite mer kol än du brukar då det tar längre tid att helgrilla. <p> De flesta sojor är glutenfria, men ett fåtal innehåller spår av gluten. Kontrollera därför innehållsförteckningen noga om du är överkänslig mot gluten.
Liknande recept
Grillad fläskytterfilé med lime- och honungsglaze
Fläsk är jättegott att grilla och är väldigt gott i syrliga marinader som denna.
Gör så här
- Putsa köttet och lägg det i en plastpåse. Blanda marinaden och häll ner i påsen. Förslut den och marinera minst 1 timme i kyl. Vänd påsen några gånger.
- Låt köttet ligga i rumstemperatur medan grillkolen får rätt glöd, 20-30 minuter. Den ska vara grå med synlig glöd. Sprid ut kolet längs sidorna på grillen så att köttet inte ligger direkt över glöden.
- Lägg filén på grillen och lägg på locket. Om spjället är stängt blir det mindre glöd och lägre temperatur, är spjället öppet blir det mer glöd. Blanda ingredienserna till en trögflytande glaze.
- Pensla på mer glaze under grillningen, och vänd samtidigt filén så att den blir jämnt grillad. Eventuellt kan köttet flyttas över glöden en stund för att få mer grillyta. Grilla 15-18 minuter tills köttet är genomstekt, 65-70 grader i innertemperatur. Låt köttet vila 5 minuter innan det skärs upp.
Tips
- Det går bra att tillaga även i ugnen. Marinera som det står, stek sedan i het stekpanna tills den fått fin stekyta. Pensla ordentligt runt filén med glazen och låt sedan stå i ugnen ca 20 minuter tills innetemperaturen 65-70.
Servering
Tips

Ta lite mer kol än du brukar då det tar längre tid att helgrilla. <p> De flesta sojor är glutenfria, men ett fåtal innehåller spår av gluten. Kontrollera därför innehållsförteckningen noga om du är överkänslig mot gluten.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2017-05-20
Vårt absoluta grillfavorit! Vi gör den om och om igen.
2015-08-30
Vilken temperatur om man använder ugn?
2015-07-12
Om jag gör detta i ugnen, vilken temperatur, Vill grilla i ugnen?
2014-08-06
Gjorde denna för familjen ikväll och den var makalöst god! Hamnar i familjens kokbok och ska bjudas på nästa gång vi får gäster. Grym!
2014-06-15
En ny favoritglaze - denna bör testas!
2014-05-22
Har gjort marinaden o glazen precis, nu är det bara att grilla och äta som fattas!
2013-10-07
Dett var riktigt gott. Supergoda smaker.
2013-06-20
Mycket god mariand & glaze
2013-05-12
Riktigt gott
2012-10-16
2012-07-31
Mycket gott att bjuda sina vänner. Blev en succé-
2012-06-25
Tack för ett gott recept - tog mera vitlök dock!
2011-12-22
gott
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Marianne
2017-05-20
Vårt absoluta grillfavorit! Vi gör den om och om igen.
Mica Wänseth
2015-08-30
Vilken temperatur om man använder ugn?
Susanne
2015-07-12
Om jag gör detta i ugnen, vilken temperatur, Vill grilla i ugnen?
Alven
2014-08-06
Gjorde denna för familjen ikväll och den var makalöst god! Hamnar i familjens kokbok och ska bjudas på nästa gång vi får gäster. Grym!
Joakim
2014-06-15
En ny favoritglaze - denna bör testas!
Axel
2014-05-22
Har gjort marinaden o glazen precis, nu är det bara att grilla och äta som fattas!
Petra
2013-10-07
Dett var riktigt gott. Supergoda smaker.
Henrik
2013-06-20
Mycket god mariand & glaze
Marcus Blom
2013-05-12
Riktigt gott
2012-10-16
Inger
2012-07-31
Mycket gott att bjuda sina vänner. Blev en succé-
Lisbeth W Bitting
2012-06-25
Tack för ett gott recept - tog mera vitlök dock!
s-å
2011-12-22
gott