För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Gravad lax med apelsin och rosmarin

Betyg (1-5):
4.25 (4 betyg)

Denna gravade lax är klassisk men med moderna fräscha smaker av apelsin och rosmarin.

Tillagningstid: 15 min + 3 dagar
10 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1.2 kg laxsida
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 dl salt
  • 2 msk finhackad färsk rosmarin
  • 1 apelsin, finrivet skal
  • Gravlaxsås
  • 0.5 dl sötstark senap
  • 1 msk ättiksprit (12 %)
  • 0.5 msk flytande honung
  • 2 dl rapsolja
  • 0.5 msk finhackad färsk rosmarin
  • 2 tsk finrivet apelsinskal

Gör så här

  1. Dela laxen i två bitar. Blanda socker och salt med rosmarin och apelsinskal. Strö saltblandningen över ena laxbiten och lägg den andra över så att skinnsidorna är utåt. Lägg i en plastpåse och låt stå i kylen 3 dagar.
  2. Vänd laxsidorna några gånger under tiden. Vispa ihop senapen med ättiksprit och honung, häll i oljan i en tunn stråle under vispning tills det bildats en tjock sås.
  3. Smaksätt med rosmarin och apelsinskal. Skär laxen i tunna skivor vid servering och servera med såsen.

Tips

Smaksätt med dill och citronskal om du vill ha det helt klassiskt.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Pankopanerade bläckfiskringar

(2)

Filodegsknyten med västerbottensost

(1)

Marinmarinerad lax

(7)

Laxsashimi med sesamfrön

(24)

Parmesansnäckor med räkor och lax

(29)

Snabbgravad sashimi med senapsmajonnäs

(3)

Minilaxtartar på mörkt pumpernickel

(1)

Krämig citrongrässill

(1)
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 1.2 kg laxsida
  • 1 dl strösocker
  • 0.5 dl salt
  • 2 msk finhackad färsk rosmarin
  • 1 apelsin, finrivet skal
  • Gravlaxsås
  • 0.5 dl sötstark senap
  • 1 msk ättiksprit (12 %)
  • 0.5 msk flytande honung
  • 2 dl rapsolja
  • 0.5 msk finhackad färsk rosmarin
  • 2 tsk finrivet apelsinskal

Gravad lax med apelsin och rosmarin

Betyg (1-5):
4.25 (4 betyg)

Denna gravade lax är klassisk men med moderna fräscha smaker av apelsin och rosmarin.

Tillagningstid: 15 min + 3 dagar
10 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Dela laxen i två bitar. Blanda socker och salt med rosmarin och apelsinskal. Strö saltblandningen över ena laxbiten och lägg den andra över så att skinnsidorna är utåt. Lägg i en plastpåse och låt stå i kylen 3 dagar.
  2. Vänd laxsidorna några gånger under tiden. Vispa ihop senapen med ättiksprit och honung, häll i oljan i en tunn stråle under vispning tills det bildats en tjock sås.
  3. Smaksätt med rosmarin och apelsinskal. Skär laxen i tunna skivor vid servering och servera med såsen.

Tips

Smaksätt med dill och citronskal om du vill ha det helt klassiskt.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Pankopanerade bläckfiskringar

(2)

Filodegsknyten med västerbottensost

(1)

Marinmarinerad lax

(7)

Laxsashimi med sesamfrön

(24)

Parmesansnäckor med räkor och lax

(29)

Snabbgravad sashimi med senapsmajonnäs

(3)

Minilaxtartar på mörkt pumpernickel

(1)

Krämig citrongrässill

(1)